Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
første gang jeg brygger øl
første gang jeg brygger øl
Jeg tenkte jeg skulle kose meg med en grundig vask av det nye gliset som kom i hus(kobberkjøler), jeg leser at starsan vil gå løs på kobberet så en time er maks og at klor er fyfy. Jeg leser også at PWB eller som jeg bruker, oppvaskpulver er flott, men hva bruker dere av vaskemidler og hvordan gjør dere det? Jeg mener at når jeg fikk SS kjelen så var det Zalo som var best på olje..
Tips?
Pent, mange takkFAQs
Q: How do I clean my JaDeD Brewing copper wort chiller? A: Initial Cleaning For the initial cleaning, we recommend doing a quick soak in any cleaner (PBW, B-brite, dish soap and water, barkeepers friend, etc.), thoroughly rinse with clean water, and dry with a soft towel and store your chiller...jadedbrewing.com
kan Pipeline være løsningen? https://brewshop.no/produkt/utstyr/rengjoring/pipeline-professional-500ml Bruker dette på tappelinjene og slangene jeg overfører vørter med. Ikke etter hevr gang, men en gang i blant. Skyller med vann imellom. Må absolutt ikke blandes med starsanJeg har ca 3m mellom bryggekjele og gjæringsskap, og liten klaring mellom toppen av tanken og taket (på skapet). Tungvint å flytte/fylle fra A til B. Har derfor lagt opp ca 4 m slange (), så jeg kan pumpe vørter over. Hadde planer om å fylle slangen med starsan mellom bruk, for å unngå oppvekst av basselusker, men leste i går at syren skader belegget på innsiden av slangene. Har noen forslag til annet? Vanskelig å blåse helt tørt, (selv om det er ett alternativ, har høytrykkspyler).
Vis vedlegget 54582Vis vedlegget 54583
Mmm. Har tenkt på det, bruker det selv på linjene i keezeren. Men formålet (med Pipeline cleaner) er jo å løse opp belegg. Jeg skulle hatt noe som kan hindre oppvekst, dvs desinfiserende. Samt at det er dyrt.kan Pipeline være løsningen? https://brewshop.no/produkt/utstyr/rengjoring/pipeline-professional-500ml Bruker dette på tappelinjene og slangene jeg overfører vørter med. Ikke etter hevr gang, men en gang i blant. Skyller med vann imellom. Må absolutt ikke blandes med starsan
Du kan fint tilsette vatn før eller etter koking. Det er ikkje nødvendig å koke vatnet, men viss du av en eller anna grunn synes du bør det, er det sjølvsagt ok. Meiner å ha lest ein kan tilsette inntil 15 eller 20% vatn uten at det går ut over kvaliteten på ferdig øl. Motsatt kan du tilsette maltekstrakt for å auke SG. Dette kan du óg gjere etter at gjæring har starta. For å finne ut din meskeeffektivitet, må du berre brygge fleire gonger med ditt oppsett og justere oppskrifta når du finn kva effektivitet du har på ditt oppsett med dine rutiner.Enda et dumt spørsmål fra en som skal prøve seg på egetutregnet brygg fra en bryggerioppskrift. (første gang jeg brygger øl)
OG ved gjærstert skal være 1.063 på mine 60 liter. og i mine utregninger har jeg brukt 70% meskeeffektivitet.
Hvis jeg mesker, skyller og koker i henhold til oppskrift, for så å sitte igjen med akkurat 60l vørter som er feil OG. hva gjør jeg da?
Er det ok å tilsette litt kokt vann for å få lavere OG før jeg begynner å kjøle ned vørteren?
Og andre veien, er det ok å koke ned vørteren til riktig "pre boil OG" Før jeg begynner å tilsette humlen under koking?
Hvor mye kan jeg forvente at vørteren skal fordampe under 60 minutter kok?
Hvordan løses denne problematikken med unøyaktig meskeeffektivitet?
1: Litt av begge deler. Bruker vite kva øl eg ønsker å brygge. Tenker litt over kor eg vil med smak, styrke og aroma. Vil eg ha, eit komplekst øl, eller eit enklare? Starter med 1 eller 2 basemalt og køyrer på med div. spesialmalt etter både erfaring og innfallsmetoden. Her kan det vere greit om ein starter med å lære seg kva dei ulike malttypane tilfører. Finnes mykje god litteratur på dette, eller ein kan lære det eit etter eit ved erfaring. Same gjeld ved humletilsetting. Når det kjem til gjær er det stil som bestemmer.Kjører to nye spørsmål. Kanskje ikke like dumt, men jeg lurer likevel.
Hvordan går dere frem når dere lager en oppskrift fra bunn av? Bestemmer dere for øltype og lar erfaringen lede? Eller sitter og leker i feks beersmith? Må innrømme at for meg virker det litt magisk, som svunne tiders aklymisters bedrifter
Og spørsmål to: Når regner dere en oppskrift for egen, når dere har tatt utgangspunkt i en annen, men byttet litt på malt og humle for eksempel?
Takker for meget bra svar. Da vet jeg hvordan jeg kan justere de første gangene. så skal jeg notere ned så mye som mulig, og lære med å kjenne oppsettet mitt!Du kan fint tilsette vatn før eller etter koking. Det er ikkje nødvendig å koke vatnet, men viss du av en eller anna grunn synes du bør det, er det sjølvsagt ok. Meiner å ha lest ein kan tilsette inntil 15 eller 20% vatn uten at det går ut over kvaliteten på ferdig øl. Motsatt kan du tilsette maltekstrakt for å auke SG. Dette kan du óg gjere etter at gjæring har starta. For å finne ut din meskeeffektivitet, må du berre brygge fleire gonger med ditt oppsett og justere oppskrifta når du finn kva effektivitet du har på ditt oppsett med dine rutiner.
Ser helt normalt ut det der...Jeg har tatt førstegangsvask av Scylla'en og det er et greit skille mellom vaskevannet den sto i og det jeg bare vasket for hånd i 5 min, noe å være bekymret for? Det ser helt likt ut som første gangen jeg vasket Digiboil'en og da var det bare en liten oppvarming av starsan så ble den skinnende blank igjen, men så leser jeg dette: Copper chillers are easy to clean after use, and develop an oxide layer that protects it from corrosion. Note: This oxide layer gives the copper a “dull” appearance, and there is no need to clean/polish a copper chiller to a shine.
Noen som vet om dette er normalt eller om jeg burde vaske den med starsan før bruk?
Vis vedlegget 54596
Siden hele innsiden er formstøpt, vil integriteten i innerdelen bli ødelagt, selv om det ikke har den store innvirkningen. Inni døra er det vanligvis skum. Du kan helt klart gjøre det, men jeg anbefaler mye Gaffa-tape i etterkant...For å få plass til 4 fat i dette skapet må jeg skjære bort det på døra som stikker innover i skapet (der hyllene skulle vært) slik at døra blir rett/slett. Noen som har gjort dette før? Funker, eller en dårlig ide?
Jeg har gjort dette flere ganger på flere kjøleskap, og "tettet" skummet med gaffa, eller klint på noe sånn fuge-greier du bruker på vegger og smørt utover skummet, så du får en glatt overflate du kan vaske når det trengs.For å få plass til 4 fat i dette skapet må jeg skjære bort det på døra som stikker innover i skapet (der hyllene skulle vært) slik at døra blir rett/slett. Noen som har gjort dette før? Funker, eller en dårlig ide?
Du trenger ikke å vaske, pusse og gnikke på en kobberkjøler, det du siterte stemmer. En kobberkjøler skal ikke se blank ut med mindre det er for et produktbilde. Vask av med vann, ikke noe mer.Jeg har tatt førstegangsvask av Scylla'en og det er et greit skille mellom vaskevannet den sto i og det jeg bare vasket for hånd i 5 min, noe å være bekymret for? Det ser helt likt ut som første gangen jeg vasket Digiboil'en og da var det bare en liten oppvarming av starsan så ble den skinnende blank igjen, men så leser jeg dette: Copper chillers are easy to clean after use, and develop an oxide layer that protects it from corrosion. Note: This oxide layer gives the copper a “dull” appearance, and there is no need to clean/polish a copper chiller to a shine.
Noen som vet om dette er normalt eller om jeg burde vaske den med starsan før bruk?
Vis vedlegget 54596
Supert å høre, mener å ha lest at den eneste gangen de ser blanke ut er rett etter de kommer ut av maskinen/kjelenDu trenger ikke å vaske, pusse og gnikke på en kobberkjøler, det du siterte stemmer. En kobberkjøler skal ikke se blank ut med mindre det er for et produktbilde. Vask av med vann, ikke noe mer.
Takk! Alltid fint med erfaringer Tenker også bare gjøre det tilsvarende høyden på fatet, så regner med noe styrke består i døra.Jeg har gjort dette flere ganger på flere kjøleskap, og "tettet" skummet med gaffa, eller klint på noe sånn fuge-greier du bruker på vegger og smørt utover skummet, så du får en glatt overflate du kan vaske når det trengs.
Ikke noe problem for lagerøl . Passer faktisk best å gjøre det slik. Da har du god tid til både å dyrke opp gjær når du begynner med det og også god tid til flasking/overføring til fat . Null stress.Enda et dumt spørsmål før jeg begynner på mine første brygg. Jeg jobber i nordsjøen, og er til tider borte i 2-3 uker. selvsagt bør jeg prøve å time det så jeg ikke drar ifra ferdiggjæret øl på kar, men kan et øl fint stå på karet sitt i f.eks 3 uker etter FG er nådd?. Noen typer øl som tåler dette dårligere en andre øl? og hva hvis jeg kommer hjem til 3 uker "gammelt" øl på kar som har begynt å klarne litt opp. Vil det være nok gjærceller i suspensjon til å fullføre karbinering på flaske, eller må jeg tilsette mer gjær?