Reinhard10
Norbrygg-medlem
Begge mine pH metre har vært Milwaukee, kjøpt hos Morebeer. Siste var pH55, forløperen til den som Bryggselv selger.Legg litt mer kroner i det (f.eks. Milwaukee)
Begge mine pH metre har vært Milwaukee, kjøpt hos Morebeer. Siste var pH55, forløperen til den som Bryggselv selger.Legg litt mer kroner i det (f.eks. Milwaukee)
Merkelig! Min har vært dønn stabil lenge, sjekker mot 3 forskjellige bufferløsninger.Begge mine pH metre har vært Milwaukee, kjøpt hos Morebeer. Siste var pH55, forløperen til den som Bryggselv selger.
Jeg prøvde å finne noe, jeg også - men Stord virker å være dårlige på dette. Men som sagt; i og med at du svarer ja på de to spørsmåla, trur jeg du kan gå ut fra at du har normalt norsk bløtt vann, som er såpass mineralfattig at du kan regne det som mineralfritt i bryggesammenheng. Ser du på de mengdene sulfat, klorid, kalsium, karbonat, natrium og magnesium som norsk vann normalt har, er de så små at de gjør liten forskjell når du ser på de mengdene du finner er tilrådde i bryggevann - og særlig når du trekker inn de mengdene som maltet tilfører.
Det er jo mulig at jeg var for utålmodig og konkluderte for tidlig at det var for mye plunder og heft.Merkelig! Min har vært dønn stabil lenge, sjekker mot 3 forskjellige bufferløsninger.
Jeg begynner å bli rimelig desperat etter svar på følgende problem:
De siste 5-6 APA/IPA har jeg fått en ubehagelig usmak. Denne opptrer ikke i lagere jeg har brygget, og jeg koker alltid 1t+. Jeg har derfor vanskelig for å tro at det er DMS, (jeg koker også over 1 t). Men iom at det nesten bare er tørrhumlede øl jeg får dette i, mistenker jeg hop creep, og diacetyl. Men jeg har prøvd å gi ølet god tid etter dry hop, (sist en uke, fordi jeg bekymret meg for nettopp dette). Det opptrer tross forskjellig humle (men mest fremtredende i øl jeg humlet med Galaxy - hadde en 500g pose som ble brukt i 3 øl). Det er uavhengig av gjæringskar (plast og stål koniske gjæringskar), gjærtype, malt. Har tørrhumlet på 20C, 10C, 0C. De første 1 1/2 årene jeg brygget IPA/APA hadde jeg aldri dette problemet. Nå sist har det også opptredd (dog svakt) i en blond ale, som kun hadde humle i WP. Det er ofte proposjonalt med mengde humle, og hvor «moderne» humlene er (dvs tropiske). Jeg merket det samme i den siste ølen kompisen min brygget, (mao tviler jeg på infeksjon).
saken kan minne om både gamle grønnsaker og gammelt smør, allikevel litt ubestemmelig.
Dog oppsto problemet etter at jeg tok usmak kurs i sommer. Kompisen, som også var med på kurset, merket det også.
Vurderer å slutte helt å brygge APA/IPA. Greit nok, er mest opptatt av lager og sour/wild ale, men en og annen APA, og en sjelden IPA er jo hyggelig.
BTW; har funnet tråder på utenlandske forum hvor liknende problem ble presentert. Ingen gode teorier ble langsert.
Edit; smakte på blond’en igjen nå - mulig det bare er noia, for er nå veldig usikker på om jeg kjenner det i den nå. Ev no svovelgreier, som har forsvunnet ut.
Måler du forskjell, eller er det gjæra/ølet som slipper CO2..?Aktivitet er det fortsatt så flaske tør jeg ikke.
Det er noe med å få rutine på ting, og noe med det som blir en vane. Du trenger ikke tenke så mye på det, og sjøl om det tar litt tid, tar det ikke så mye tid og krefter. Jeg er der, og sjøl om jeg kanskje ville merke det om jeg slutta, så opplever jeg det ikke som noen byrde. Og så er jeg liksom blitt avhengig av å kunne gjøre de kontrollene underveis som jeg gjør.Det er jo mulig at jeg var for utålmodig og konkluderte for tidlig at det var for mye plunder og heft.
Det der har jeg opplevd også. Det er blitt regelen, og det er ekstremt irriterende. Men den siste Vestkysten, som jeg tørrhumla 3-4 dager på 16 grader etter at den hadde stoppa helt opp, oppførte seg pent. (På den annen side blei aromaen ikke som forventa, men ganske bleik. Jeg trur jeg har noe dårlig humle; tviler på at det har med temperatur og varighet å gjøre.)Gjør et forsøk uten å tørrhumle en ipa nå. Ene bøtta får ikke noe, den andre får en pose citra.
Om ikke annet så får jeg se om de blir ferdige samtidig.
Tørrhumling de siste dagene fungerer ikke lengre for meg.
De dagene blir som regel +to uker. Har et par tørrhumlede bøtter stående på tredje uka nå.
Aktivitet er det fortsatt så flaske tør jeg ikke.
Etter mange år med brygging er det vel der jeg er.Det er noe med å få rutine på ting, og noe med det som blir en vane
Det er det jeg også opplevde når jeg tørrhumlet på 10 grader. Prøvde meg nå på ca. 16 grader, og så begynte det å ploppe i gjærlåsen igjen.Det der har jeg opplevd også. Det er blitt regelen, og det er ekstremt irriterende. Men den siste Vestkysten, som jeg tørrhumla 3-4 dager på 16 grader etter at den hadde stoppa helt opp, oppførte seg pent. (På den annen side blei aromaen ikke som forventa, men ganske bleik. Jeg trur jeg har noe dårlig humle; tviler på at det har med temperatur og varighet å gjøre.)
To forskjellige gjæringer. Den NEIPA jeg hadde med på Oslo Mesterskapet var tørrhumla (8 gram/liter) på 10 grader i ett døgn. Altfor lite humlearome. Split batchen, gjæret med M66, kjølte jeg ned til 16 grader, og tørrhumlet, og som sagt, da begynte det å ploppe igjen.Det er jo ikke så rart at det begynner å ploppe igjen når man hever temperaturen
Jo, og det må man sjølsagt regne med, så man ikke blir deprimert uten grunn. Men det er en relativt kortvarig effekt. Humlekrypeffekten varer i flere dager, så den ploppinga den forårsaker, kan ikke forklares med temperaturhevinga.Det er jo ikke så rart at det begynner å ploppe igjen når man hever temperaturen
Jeg har regresert til «semi-klassiske» humler; CTZ, Mosaic, Citra, Simcoe, og holder meg unna fruktfatet, men allikevel. Og det er det samme om jeg humler i 2 dager eller 10. Og det er ikke «grønn» smak, mer gresskar.Kjenner meg veldig igjen i dette - får noen ganger en veldig "grønn" smak og veldig lav intensitet på de smakene man vil ha (det gjelder også andre bryggere), og har selv lurt på om dette har noe med mengden humle + humleprofil å gjøre.
Sist gang brukte jeg Lupomax for å minske pellet-mengden til WP + tørrhumling samtidig som jeg har prøvd å ikke bare kjøre veldige tropiske humler. Syns det ble en del bedre - selv om det kanskje ble mer APA enn den IPA-profilen jeg siktet på. Samtidig så har jeg også smakt på veldig gode IPA fra mer proffe hjemmebryggere som har fått til dette - så vanskelig å vite hva jeg gjør feil her.
Har lukket overføring osv. - så innbiller meg selv at jeg har god kontroll på oksygen, men er jo ikke 100% sikker.