Over 80% utgjæring i ei øl med 14% brown og 9% black malt må jo være noe feil med. 76% med FG 1.018 var jo og lavt egentlig. Hvilken gjær? Smakte det godt? Testa du forskjellige hydrometer og at det du måler med viser 1.000 i rent vann ved 20C?Målte FG til hhv 1.015 og 1.018. OG var 1.081, men målte ikke pr bøtte.
Er det normalt å få slik forskjell når alt er gjort likt?
Fikk du kokt godt inn sukker og spraymalt? Visst det ikkje vart heilt blanda so har du kanskje fått ei blanding med litt meir sukker i eine karet?Nei, har ikke testa hydrometeret i det siste. Men det var ok den gang det ble testet og for de tre poengene i forskjell
skulle evt avvik på ett poeng eller tre ha mindre betydning. Hva slags maltmix det er i settene vet jeg ikke.
Var ikke angitt. Mesket lavt og lenge. Og for å slippe lang koketid så fikk det hhv 1/2kg spraymalt og demerara.
Får alltid lavt utbytte på så sterk vørter.
-Det smakte sterkt, godt vet jeg ikke. Får ta en karboneringstest til helga.
Det vet jeg, for jeg har oppskrifta. Brewfather regner ut for å nå 8% med alternativ ABV formel, OG 1.084 og FG 1.027. Spraymalt er jo som å tilsette pale malt, sukker blir ren mat for gjæra. Hvis jeg legger til en kilo demarara til oppskrifta mi som er til 50 liter i gjæringsbøtta, vil Nottingham klare å ta ølet til FG 1.023.Hva slags maltmix det er i settene vet jeg ikke.
Godt er det nok ikke, ganske røff fra gjæringsbøtta vil jeg tro.-Det smakte sterkt, godt vet jeg ikke. Får ta en karboneringstest til helga.
Kan det være at du har lagt mot 60C i maltsenga på meskinga, og dermed stort sett fått konvertert enkle sukkerarter? Kan forklare å ha underskutt OG litt også, slik at du måtte tilsette. Mørke øl er ofte tette og har dårlig flow i malten i meskinga.Får alltid lavt utbytte på så sterk vørter.
Det går fint, men merk deg følgende.Dumt spørsmål:
Kan man karbonere øl med sukker på fat? dvs ingen co2, men en "flaskegjæring", men på fat? eller blir dette bare tull og bunnfall osv?
aaah, ja det tenkte jeg ikke på i forbifarten. Da utfaller det nok for min del uansett. flasker går nå fint det også!Det går fint, men merk deg følgende.
Du må uansett at ha co2 for å presse ut ølet. Når en karbonader naturlig får en ut en øl eller to eller tre. Men så er det slutt på overtrykket. Da må du erstatte det med tvang.
Du får bunnfall.
Har aldri prøvd det selv, men eg ser mange skriver at en skal halvere sukkermengden. Uvisst hvorfor og om dette faktisk stemmer.
Etterhvert som du tapper,så vil trykket falle og du vil ende opp med å ikkje få ut noe mer og ølet vil over tid bli helt flat fordi trykket utnevnes. Men feks en enkel sodastream løsning kan være en grei middelvei. Du karbonerer naturlig og trykker ut med co2.aaah, ja det tenkte jeg ikke på i forbifarten. Da utfaller det nok for min del uansett. flasker går nå fint det også!
Har du prøvd å snurre litt på karet.Jeg har en pils nå med wlp800 som begyner å nærme seg ferdig utgjæra, men krausen ser ikke ut til å ville falle
Den henger fortsatt som et litt tykt lag på toppen selv om ølet begyner klarne og ploppinga har avtatt
Én uke så skal nok stå litt til, men skal jeg prøve slå gjæra ned på no vis? Har ikke opplevd dette tidligere
Har du prøvd å snurre litt på karet.
Kom i mål til slutt jaOpplever det samme nå med en Mørk Belgisk Ale. OG 1.075 og FG 1.014. Gjærer med T-58 - full fart og så er det bom-stopp på 1.025. Jeg gir det noe dager till og har noe speise av samme batchen igjen som jeg evt. kan bruke - Hvordan gikk det med din? Kom du i mål?
Det skal visst kunne hjelpe, sier de. Får gjæra til å løsne fra kanten.Nei, har ikke gjort så mye med den
Det skal visst kunne hjelpe, sier de. Får gjæra til å løsne fra kanten.