Enda et dumt spørsmål fra en som skal prøve seg på egetutregnet brygg fra en bryggerioppskrift. (første gang jeg brygger øl)
OG ved gjærstert skal være 1.063 på mine 60 liter. og i mine utregninger har jeg brukt 70% meskeeffektivitet.
Hvis jeg mesker, skyller og koker i henhold til oppskrift, for så å sitte igjen med akkurat 60l vørter som er feil OG. hva gjør jeg da?
Er det ok å tilsette litt kokt vann for å få lavere OG før jeg begynner å kjøle ned vørteren?
Og andre veien, er det ok å koke ned vørteren til riktig "pre boil OG" Før jeg begynner å tilsette humlen under koking?
Hvor mye kan jeg forvente at vørteren skal fordampe under 60 minutter kok?
Hvordan løses denne problematikken med unøyaktig meskeeffektivitet?
OG ved gjærstert skal være 1.063 på mine 60 liter. og i mine utregninger har jeg brukt 70% meskeeffektivitet.
Hvis jeg mesker, skyller og koker i henhold til oppskrift, for så å sitte igjen med akkurat 60l vørter som er feil OG. hva gjør jeg da?
Er det ok å tilsette litt kokt vann for å få lavere OG før jeg begynner å kjøle ned vørteren?
Og andre veien, er det ok å koke ned vørteren til riktig "pre boil OG" Før jeg begynner å tilsette humlen under koking?
Hvor mye kan jeg forvente at vørteren skal fordampe under 60 minutter kok?
Hvordan løses denne problematikken med unøyaktig meskeeffektivitet?


