Tråden for dumme spørsmål.

Tror nesten du må prøve selv med den slangen og saksa du har.

Det som er effektivt er å lage en ‘kniv’ med skjær som en V.
Så setter du fast ’kniven’ og drar slangen gjennom V-en. Har splitter mange meter slange
(ikke stålarmert) på den måten.
-Men for en meter eller to hadde jeg prøvd noe annet
 
Noen som har erfaring med å overføre fra flaske til fat? Evt. hvordan og om det ble vellykket? Har noen flasker jeg gjerne skulle fyllt opp et fat.
 
Tror nesten du må prøve selv med den slangen og saksa du har.

Det som er effektivt er å lage en ‘kniv’ med skjær som en V.
Så setter du fast ’kniven’ og drar slangen gjennom V-en. Har splitter mange meter slange
(ikke stålarmert) på den måten.
-Men for en meter eller to hadde jeg prøvd noe annet
Det funka med saks. Men ble litt rufsete på enden.
 
Jeg øker temperaturen til 78°C og sirkulerer meskevannet. Vet ikke hvor lang tid det tar før hele mesken nærmer seg 78°C om man går rett fra mesking til skylling.
 
Da stiller jeg et dumt spørsmål. Er det noen aktivitet i mesken etter 1 times mesking som gjør utmesk nødvendig?
Jeg har ikke merket noen forskjell om jeg utfører utmesk eller ikke. Vørteren skal opp til kok uansett, så poenget med å stoppe ved akkurat 78 grader for å denaturere enzymene er vel diskutabelt. Men de fleste ønsker jo å vaske mest mulig sukker ut av malten, og 78 C regnes som et god temperatur på skyllevannet: Varmt, men ikke så varmt at man risikerer astringens. Derfor er det kanskje naturlig å stoppe opp her? Selv setter jeg på full guffe etter siste mesketrinn (som kan være alt fra 63 til 72 C).
 
Sist redigert:
Har en lager på gjæring nå, den har stått 10 dager på stabile 12c.
Den skal minimun få lov stå 14dager totalt, begynte å tenke på diactyl-rest og økning av temp. Er det noe å tenke på nå
som FG er nådd?
 
Har en lager på gjæring nå, den har stått 10 dager på stabile 12c.
Den skal minimun få lov stå 14dager totalt, begynte å tenke på diactyl-rest og økning av temp. Er det noe å tenke på nå
som FG er nådd?
Ja, absolutt. Sett den opp på 16 grader, det er vel en vanlig anbefalt temperatur. Det er greit med høyere, også, men den bør ikke stige for mye for fort.
 
Ja, absolutt. Sett den opp på 16 grader, det er vel en vanlig anbefalt temperatur. Det er greit med høyere, også, men den bør ikke stige for mye for fort.
Ideelt sett hadde det vel vært optimalt når 2/3 gjæring var unnagjort, SG har vært stabil lenge nå og jeg kan vel ikke forvente noe mer utgjæring. WLP940 (1.007). Setter den opp til 14-16c 4 dager til, så CC og fating.
 
Holder det med 500W når det koker eller bare 1900W på brewzilla?
Kort sagt, nei. Men du kan jo teste, kanskje det funker med lokk og god isolasjon på kjelen. Særlig til avkok får du ikke, og via en kalkulator jeg googlet meg til tar det 15 minutter å varme 30 liter bare fra 98°C til 100°C med 500W. Så ønsker du jo en fin rullende kok for å kvitte deg med DMS. Du vil også ha en hot break slik at ølet ditt klarner når det er klart til å konsumere.

 
Tilbake
Topp