Tråden for dumme spørsmål.

Når man måler temperaturen i en prosess, er det i hvert fall tre forskjellige temperaturer av interesse: høyeste, laveste og gjennomsnittlig - og om man putter et termometer nedi, kan man ikke vite at man måler en av de tre... Men, dersom man gjør ting på rimelig samme måte hver gang blir egentlig konklusjonen at "Når termometeret mitt viser X grader blir prosessen slik jeg vil ha den"
 
Når man måler temperaturen i en prosess, er det i hvert fall tre forskjellige temperaturer av interesse: høyeste, laveste og gjennomsnittlig - og om man putter et termometer nedi, kan man ikke vite at man måler en av de tre... Men, dersom man gjør ting på rimelig samme måte hver gang blir egentlig konklusjonen at "Når termometeret mitt viser X grader blir prosessen slik jeg vil ha den"
Men siden jeg sirkulerer, regner jeg med at forskjellen ikke blir så stor mellom høyeste og laveste - og at jeg derfor kan bruke den verdien jeg leser av til å fortelle meg om jeg er i sonen eller ikke. Og for sikkerhets skyld legger jeg meg ikke på den øvre grensa for sonen. Det ville antakelig gi meg en del ekstra bitterhet som jeg vil unngå dersom det var to-tre grader varmere i bånn, f.eks.. Men når det gjelder fordamping av aromastoffer, er det vel temperaturen i det øvre skiktet som er interessant, og det er jo der jeg måler.
 
Har en pils til gjæring nå, Brewly 34/70 på 11°C i en uke idag. Den har tygd seg pent og pyntelig fra 1.054 til 1.017. Når er det fornuftig å øke tempen?
 
Har en Sparkling Ale til gjæring. Her traff jeg ikke helt på OG, men det er sukkermengden, som lager krøll, før kok og like før jeg tilsatte sukker var SG som forventet. Vurderer derfor å tilsette litt sukker etter stormgjæring er over, det er vel i morgen om jeg tolker denne riktig.

Screenshot_20220425-221549.jpg
 
Lagde en starter på en eldre wlp 001 her om dagen, stått par dager i kjøla nå og bunnfalt, men er et par ting jeg reagerer på.
Ene er at jeg syns vørteren har en syrlig lukt som jeg ikke er vandt med fra andre startere, samt at vørteren ikke er klar, men mer juice aktig på farge. Kun brukt DME og vann as usual.. Infisert? Eller normalt?
 
Lagde en starter på en eldre wlp 001 her om dagen, stått par dager i kjøla nå og bunnfalt, men er et par ting jeg reagerer på.
Ene er at jeg syns vørteren har en syrlig lukt som jeg ikke er vandt med fra andre startere, samt at vørteren ikke er klar, men mer juice aktig på farge. Kun brukt DME og vann as usual.. Infisert? Eller normalt?
Synes det høres litt suspekt ut. Kombinasjonen av lukt og farge, og det at det avviker fra hvordan det har pleid å arte seg, tyder på at det kan ha kommet noe oppi der som ikke burde ha vært der.
 
Smakte på den nå, smakte litt syrlig, ikke vondt, faktisk nesten på grensa til godt.
ok, da er det kanskje ikke så ille. Jeg har ofte tenkt at starterølet er på grensa til å være godt på en litt rar måte.

Det blir gjerne syrlig om starteren får stå og snurre for lenge. Da, når det er slutt på alt annet, og det er oksygen tilgjengelig, går gjæren løs på alkoholen, og eddiksyre er et produkt av den prosessen.

Du får ikke optimalt frisk gjær på den måten. Det kan nok være lurt å gi den litt vørter på morgenen bryggedagen om du lurer på om den fikk stå for lenge.
 
Er det noen som har prøvd vaniljebourbon essens i øl?
Jeg gjorde en liten test med en pils der en flaske på 2.3 liter fikk 30 dråper og den andre 20.
Begge var godt drikkene. Men blir for mye vanilje/bål med 30 dråper. 20 var greit, men kjenner smaken godt enda. 40 dråper på en 12 liters batch kanskje....
Kanskje brukandes til en stout?
 
Finner ikke noen tråd om "Hvilket øl endte jeg opp med",så jeg prøver her :
Planen var at det skulle bli en pils,men under meskingen så oppdaget jeg til min forferdelse at jeg ikke hadde noen bitterhumle igjen.
I ren desperasjon så brukte jeg Hallertauer i 60 minutters kok og Tettnang i hopstand(Oppskriften forøvrig var 95% Best Pilsenmalt og 5% Best Biscuit,gjær Fermentis W-34/70).
Sitter nå og smaker på noe som lukter som det skal,er fruktig og med veldig lite bitterhet annet et snev bak på tunga etter noen slurker.Den er en god tørsteslukker,men pils er det ikke etter min mening.
Hvilet øl er i så fall dette ?
 
Finner ikke noen tråd om "Hvilket øl endte jeg opp med",så jeg prøver her :
Planen var at det skulle bli en pils,men under meskingen så oppdaget jeg til min forferdelse at jeg ikke hadde noen bitterhumle igjen.
I ren desperasjon så brukte jeg Hallertauer i 60 minutters kok og Tettnang i hopstand(Oppskriften forøvrig var 95% Best Pilsenmalt og 5% Best Biscuit,gjær Fermentis W-34/70).
Sitter nå og smaker på noe som lukter som det skal,er fruktig og med veldig lite bitterhet annet et snev bak på tunga etter noen slurker.Den er en god tørsteslukker,men pils er det ikke etter min mening.
Hvilet øl er i så fall dette ?
Helles? Oppskriftsmessig er det ikke noe galt med dette; Hallertauer (Mittelfrüh, vl jeg tru?) er utmerket som bitterhumle, men den gir jo relativt lite bitterhet, så det må mye til.

Det er så klart litt for enkelt å si at en Helles bare er en pils med lav bitterhet, men så veldig langt fra sannheta er det ikke heller.

Fruktigheta er feil, hverken pils eller helles skal ha det. Men hvor i prosessen er dette ølet? Lagring kan redusere fruktigheta.
 
Har en pils som ikke vil gjære helt ut. Mesket på 67 grader, OG 1055. 3 pakker med W34/70, 2 uker på 11 grader, og 1 uke på 15 grader. Men har stoppet på ca 1016. Skal ned mot 1009. Vil jeg merke noe forskjell på de poengene som mangler? Er det verdt å prøve 1 uke med en pakke US-05?
 
Har en pils som ikke vil gjære helt ut. Mesket på 67 grader, OG 1055. 3 pakker med W34/70, 2 uker på 11 grader, og 1 uke på 15 grader. Men har stoppet på ca 1016. Skal ned mot 1009. Vil jeg merke noe forskjell på de poengene som mangler? Er det verdt å prøve 1 uke med en pakke US-05?
Når du mesker på 67 er 1009 en nokså urealistisk høy FG. Jeg ville vært fornøyd med 1.012-14, men 1.016 er kanskje litt i underkant.

Sett den opp i værelsestemperatur og se om du kan få et par poeng til ut av den. Men ellers er egentlig smaken det avgjørende. En pils skal jo være relativt tørr, og er den det , er alt vel.

Om du merker noe til de manglende poengene avhenger av om det er dekstriner eller gjærbart sukker som utgjør dem. Er det dekstriner, er det bare alkoholstyrken som utgjør forskjellen. Og siden du kaller det en pils: Nå har du i overkant av 5%, hvilket er godt. Hadde du kommet ned på 1.009 ville ølet holdt i overkant av 6% - og det er vel strengt tatt ikke pilsstyrke. Jeg synes ikke det er godt med så mye alkohol i en pils - det blir fort sånn at du kjenner den, så jeg ville vært glad til:).
 
Når du mesker på 67 er 1009 en nokså urealistisk høy FG. Jeg ville vært fornøyd med 1.012-14, men 1.016 er kanskje litt i underkant.

Sett den opp i værelsestemperatur og se om du kan få et par poeng til ut av den. Men ellers er egentlig smaken det avgjørende. En pils skal jo være relativt tørr, og er den det , er alt vel.

Om du merker noe til de manglende poengene avhenger av om det er dekstriner eller gjærbart sukker som utgjør dem. Er det dekstriner, er det bare alkoholstyrken som utgjør forskjellen. Og siden du kaller det en pils: Nå har du i overkant av 5%, hvilket er godt. Hadde du kommet ned på 1.009 ville ølet holdt i overkant av 6% - og det er vel strengt tatt ikke pilsstyrke. Jeg synes ikke det er godt med så mye alkohol i en pils - det blir fort sånn at du kjenner den, så jeg ville vært glad til:).
OG ble litt høy, så tanken var å tilsette litt vann i gjæringskaret mot slutten. Men hvis den stopper på 1016, så dropper jeg det :)

Det var den første oppskriften jeg lagde fra bunn i Brewfather, og slet litt med at FG'en ble så lav(1006 ved 65-66 grader). Derfor justerte jeg mesketemp opp til 67 grader. Men ser jo nå at det kanskje er årsaken til høy FG.
 
Helles? Oppskriftsmessig er det ikke noe galt med dette; Hallertauer (Mittelfrüh, vl jeg tru?) er utmerket som bitterhumle, men den gir jo relativt lite bitterhet, så det må mye til.

Det er så klart litt for enkelt å si at en Helles bare er en pils med lav bitterhet, men så veldig langt fra sannheta er det ikke heller.

Fruktigheta er feil, hverken pils eller helles skal ha det. Men hvor i prosessen er dette ølet? Lagring kan redusere fruktigheta.
Den har nå stått i kjøleskap på flasker i 4 uker nå og jeg synes at fruktigheten er i ferd med å avta sammenlignet med hvordan den opplevdes for 2 uker siden.
 
ok, da er det kanskje ikke så ille. Jeg har ofte tenkt at starterølet er på grensa til å være godt på en litt rar måte.

Det blir gjerne syrlig om starteren får stå og snurre for lenge. Da, når det er slutt på alt annet, og det er oksygen tilgjengelig, går gjæren løs på alkoholen, og eddiksyre er et produkt av den prosessen.

Du får ikke optimalt frisk gjær på den måten. Det kan nok være lurt å gi den litt vørter på morgenen bryggedagen om du lurer på om den fikk stå for lenge.
Liten update her, gav det et forsøk. Problemet er at ølkjøleskapet er alt for kaldt, dvs ikke kaldt for øl, men for startere tydeligvis. Fant en isklump i starteren, hev riktignok gjæren oppi, men etter 1 døgn uten aktivitet stakk jeg innom lokale gulating og kjøpte en us05
 
Jekket opp en Porter og en Sour Ale som begge har stått en stund i kjellern, har nok bikket året.
Begge var normalt karbonert, men spruten stod ut av flaskene ved åpning. Jeg tviler på infeksjon, hvorfor skjer dette?
 
Tilbake
Topp