Jeg ville forsøkt å hive i på flameout og kjølt umiddelbart, eller etter ett minutt eller to, til 80 grader eller lavere og så hvilt der en liten stund. Da får du vel i pose og sekk?60 grader? Får du ekstrahert nå særlig aroma da?
Jeg liker aroman jeg får rett etter flame out, så pleier hive i alt da
Da holder det også kanskje med 5 min..?
Tja, var det ikke her jeg leste det da. Og noe @Miguel skreiv for en god tid tilbake om at han fikk bedre resultat av 60-65C. Jeg adopterte teknikken etter det, og har hatt gode resultater.60 grader? Får du ekstrahert nå særlig aroma da?
Hvilken forskjell opplever du med 2 doser kontra en stor?Har landet på ca. 75 grader i ca. 20 min. Er det mye humle i whirlpool deler jeg opp i to omganger på tilsammen ca. 40 min, tempen pleier å synke noe i løpet av tiden...
Altså, det er noe man muligens kan savne, med 30min koketid, maillard iallefall. Men er ikke risken større for å få evt uønsket DMS med 30 min?forutsetningen er vel at man ikke får maillardreaksjoner og eller DMS med moderne malt og 30 min koketid
Når det er sagt så prøvde jeg det i fjor og det var "noe" jeg ikke likte så har gått tilbake til 60 -75 min koketid
Syntes egentlig bryggedagen blir mer behagelig på den måten også
Opplever mer av alt, litt som 2 doser tørrhumling. Men 2 doser tørrhumling har større effektHvilken forskjell opplever du med 2 doser kontra en stor?
Helt uproblematisk. Du får ikke DMS med moderne malt. Marshall Schott har testa dette lenge og grundig med det han kaller "short and shoddy", hvor han også kutter mesketida til 20-30 minutter. Sjøl har jeg kjørt jeg en serie med seks s&sh-brygg - to av dem med pils - og merka ingen negative konsekvenser.Redusere koketid? Ser David Heath har lagt ut en video der han mener koketiden kan reduseres til 30 min. Med dagens høye strømpriser er det kanskje en ide. Han må øke humletilsetningene noe for å nå samme IBU. Er det en god ide tro?
Det er hva jeg gjør.Jeg ville forsøkt å hive i på flameout og kjølt umiddelbart, eller etter ett minutt eller to, til 80 grader eller lavere og så hvilt der en liten stund. Da får du vel i pose og sekk?
Har planlagt «en kombo» på neste brygg. En dose på flameout, hvile ett par minutter og kjøle til 80-85 grader (ikke helt bestemt meg), la den synke til 75 og ny dose da med temp styring på 75 og hvile der. Begge med samme humlene.Det er hva jeg gjør.
Det virker jo som en enkel og grei løsning. Jeg brygger i en speidel som holder orden på temperaturene for meg …Mye styr med å måle korekt temperatur syntes jeg. Det jeg har gjort noen ganger er å brygge en litt konsentrert vørter og hive i en liter eller to kaldt springvann ved flame out sammen med humla
Da kan du lett regne på hva temperaturen blir
Jeg har termometer med lang føler som jeg bare henger på kanten av kjelen når jeg starter nedkjølinga. Det er i alle fall ikke mye styr. Og det er kjekt å kunne følge med. Temperaturen synker ganske raskt, så jeg gir gjerne litt varme under wp-rasten.Mye styr med å måle korekt temperatur syntes jeg. Det jeg har gjort noen ganger er å brygge en litt konsentrert vørter og hive i en liter eller to kaldt springvann ved flame out sammen med humla
Da kan du lett regne på hva temperaturen blir
Det er i alle fall ikke mye styr
Det er faktisk null styr. Jeg har en sånn lang snurregreie som du lukker poser etc. med (hva heter de der???) som jeg har laga ei løkke på i den ene enden som jeg trer termometersonden gjennom. Dermed henger henger det ned over kanten på kjelen, og så snurrer jeg den andre enden et par ganger rundt håndtaket. Det tar anslagsvis 15 sekunder.Det er kanskje ikke såå mye styr, men spørsmålet er hvor nøyaktig det blir uansett
Men siden jeg sirkulerer, regner jeg med at forskjellen ikke blir så stor mellom høyeste og laveste - og at jeg derfor kan bruke den verdien jeg leser av til å fortelle meg om jeg er i sonen eller ikke. Og for sikkerhets skyld legger jeg meg ikke på den øvre grensa for sonen. Det ville antakelig gi meg en del ekstra bitterhet som jeg vil unngå dersom det var to-tre grader varmere i bånn, f.eks.. Men når det gjelder fordamping av aromastoffer, er det vel temperaturen i det øvre skiktet som er interessant, og det er jo der jeg måler.Når man måler temperaturen i en prosess, er det i hvert fall tre forskjellige temperaturer av interesse: høyeste, laveste og gjennomsnittlig - og om man putter et termometer nedi, kan man ikke vite at man måler en av de tre... Men, dersom man gjør ting på rimelig samme måte hver gang blir egentlig konklusjonen at "Når termometeret mitt viser X grader blir prosessen slik jeg vil ha den"
Nå. Du kan trygt sette den til å free-rise til det du har tenkt som makstemp.Har en pils til gjæring nå, Brewly 34/70 på 11°C i en uke idag. Den har tygd seg pent og pyntelig fra 1.054 til 1.017. Når er det fornuftig å øke tempen?