Tråden for dumme spørsmål.

Kloakk

Norbrygg-medlem
Du tenker kanskje på agar agar. Et plante/algebasert alternativ til griseprodusert gelatin.
Det stemmer, mange takk, såvidt jeg har forstått fungerer det uavhengig av temperatur :)

Edit: Ser at agar agar skal koke i 5 minutter som betyr at det kanskje også er mindre O2 i blandingen, det er vel positivt.
 
Sist redigert:
Jeg synes artikkelen er unøyaktig/slurvete skrevet.

Det går på plusser og minuser først og fremst.

Det første jeg vippet på øyenbrynene på var at det stod at man skal koke vørteren så hardt som mulig. Farvel lettdrikkelig øl og 1.0 poeng lavere SG.
 
Jeg synes artikkelen er unøyaktig/slurvete skrevet.

Det går på plusser og minuser først og fremst.

Det første jeg vippet på øyenbrynene på var at det stod at man skal koke vørteren så hardt som mulig. Farvel lettdrikkelig øl og 1.0 poeng lavere SG.
Det kan godt være, men jeg mener altså fortsatt at barnelærdommen sier at gelatin tar kjøletåke, og at det er fordi det binder seg til proteiner. Jeg har ikke tid til å gjøre noe mer research nå, så jeg får slå meg til tåls med det.
 
God dag trenger jeg bunnsil? Den i bunnen av bryggekjela. husker ikke hva den heter. Når jeg brygger med spraymalt, laktose, dekstrose og humla har jeg i humlefilter ?
 

Finn Berger

Moderator
God dag trenger jeg bunnsil? Den i bunnen av bryggekjela. husker ikke hva den heter. Når jeg brygger med spraymalt, laktose, dekstrose og humla har jeg i humlefilter ?
Du trenger ikke en falskbunn i en vanlig kjele for å brygge enklest mulig med en maltpose (Brew in a bag, BIAB). Men om du har kran og falskbunn har du straks flere muligheter.

Falskbunnen trenger du ikke - og du skal heller ikke bruke den, sjøl om det vel ikke skaper store problemer å gjøre det - når du koker. Det brygget du snakker om, skal bare kokes, så der bruker du altså ikke falskbunnen.

Humlefilter? Hva slags? Det er ikke nødvendig, men kan kanskje være praktisk. Jeg hr aldri brukt noe sånt, så jeg veit ikke helt hva jeg skal si.
 
Du trenger ikke en falskbunn i en vanlig kjele for å brygge enklest mulig med en maltpose (Brew in a bag, BIAB). Men om du har kran og falskbunn har du straks flere muligheter.

Falskbunnen trenger du ikke - og du skal heller ikke bruke den, sjøl om det vel ikke skaper store problemer å gjøre det - når du koker. Det brygget du snakker om, skal bare kokes, så der bruker du altså ikke falskbunnen.

Humlefilter? Hva slags? Det er ikke nødvendig, men kan kanskje være praktisk. Jeg hr aldri brukt noe sånt, så jeg veit ikke helt hva jeg skal si.
Tenkte så ikke humla svir i bunnen
 
Hvor lenge må man holde seg før man karboneringstester et øl? Jeg hadde bestemt meg for å klare to uker denne gangen, men jeg hadde glemt hvor utrolig utålmodig jeg blir av å se på de kassene... Så spent som en unge på lille julaften. Imorra har jeg klart en uke.
 

Finn Berger

Moderator
Hvor lenge må man holde seg før man karboneringstester et øl? Jeg hadde bestemt meg for å klare to uker denne gangen, men jeg hadde glemt hvor utrolig utålmodig jeg blir av å se på de kassene... Så spent som en unge på lille julaften. Imorra har jeg klart en uke.
Ei hel uke??? Jeg er imponert. Jeg synes jeg er flink når jeg greier å vente tre dager:).

Etter tre dager er det som regel litt tynt skum, og en ganske ekkel søtsmak. Trur det er på det tidspunktet ølet smaker aller verst. Men det veit jeg, så jeg kan likevel si noe om hvordan dette ølet tegner når jeg regner inn det i vurderinga. Og så er det en spesiell usmak jeg har angst for, som jeg også gjerne vil sjekke tidlig.

Etter ei uke er det meste gjort, om gjæren ikke var altfor svekka. Men den kan nok gjøre litt fornuftig arbeid med modning ei uke til. Det er ingen grunn til å kjøle ned ølet for tidlig.
 

Eirik KG

Norbrygg-medlem
Morsomt at dette diskuteres akkurat nå, da jeg filosoferte rundt noe på gåturen til jobb i dag. Har tenkt på det tidligere, men det har aldri blitt en fullt ut formulert tanke: Hvis man flaskekarbonerer en lagerøl i romtemperatur i 2 uker, vil ikke det være diacetylrast? Man gir til og med gjæren et ekstra spark i ræva med karboneringssukkeret for å komme i gang og spise dritt igjen.

Tenker om det egentlig er nødvendig med diacetylrast i gjæringskaret, dersom man skal flaskekarbonere.
 
Ei hel uke??? Jeg er imponert. Jeg synes jeg er flink når jeg greier å vente tre dager:).

Etter tre dager er det som regel litt tynt skum, og en ganske ekkel søtsmak. Trur det er på det tidspunktet ølet smaker aller verst. Men det veit jeg, så jeg kan likevel si noe om hvordan dette ølet tegner når jeg regner inn det i vurderinga. Og så er det en spesiell usmak jeg har angst for, som jeg også gjerne vil sjekke tidlig.

Etter ei uke er det meste gjort, om gjæren ikke var altfor svekka. Men den kan nok gjøre litt fornuftig arbeid med modning ei uke til. Det er ingen grunn til å kjøle ned ølet for tidlig.
Ja, altså, jeg har aldri klart å være så flink som nå tidligere, men de planlagte 14 dagene tror jeg ryker. Får se om jeg klarer å vente til imorra, så blir det ihvertfall 50 % måloppnåelse. Det må vel være en grei nok ståkarakter.
 
Ja, altså, jeg har aldri klart å være så flink som nå tidligere, men de planlagte 14 dagene tror jeg ryker. Får se om jeg klarer å vente til imorra, så blir det ihvertfall 50 % måloppnåelse. Det må vel være en grei nok ståkarakter.
Sist jeg fata en pils greide jeg å vente hele 4 uker(!) før jeg smakte en eneste dråpe, slå den!

Det er nok Lambic brygginga som har gitt meg mengdetrening i å vente :p
 
Setter en starter for første gang - skal få liv i noe cidergjær som har stått noen uker i kjøleskap siden forrige ciderproduksjon. Jeg har gjærnæring, skal jeg sette den til i starteren, eller bør jeg ha den i cideren når jeg setter den til gjæring om et par dager? Jeg kan ikke se @Holmentoppen nevner noe om gjærnæring her: https://www.holmentoppen.no/blogs/news/lag-en-gjaerstarter, så det tolker jeg dithen at den helst skal i ved pitching, eller?

Edit: Meh, lær deg å lese. Det står klart at gjærnæring skal med fra starten :p - regner med at jeg skal ha med like mye som jeg skulle hatt til hele cideren (et par gram wyest gjærnæring)
 
Setter en starter for første gang - skal få liv i noe cidergjær som har stått noen uker i kjøleskap siden forrige ciderproduksjon. Jeg har gjærnæring, skal jeg sette den til i starteren, eller bør jeg ha den i cideren når jeg setter den til gjæring om et par dager?
Det er lurt å tilsette i starteren slik at de nye cellene blir så sunne og friske som mulig :)
 
Topp