Tusen takk for svaret.Det siste er riktig. Hvis ikke ville det stått day 3.
Tusen takk for svaret.Det siste er riktig. Hvis ikke ville det stått day 3.
Som mono sier, så er det det siste som menes. Men sånne instruksjoner er litt skumle. Et problem med dette er at du kan få hopcreep - og da må du ikke finne på å flaske/bokse før krypinga er ferdig. Da vil gjæringa fortsette på flaske/boks, og du får bomber fordi du ikke har kontroll på trykket som bygger seg opp. Så du må vente til ny FG er nådd, og det kan ta tid.Hei. Har et spørsmål vedrørende tørrhumling. I oppskriften står det tørrhumling:3 days. Det jeg lurer på om humla skal oppi etter 3 dagers gjæring eller skal den oppi 3 dager før tapping?
Har akkurat prøvesmakt min første singlehop laget med tettnang. Blæhh. Kjente ikke ikke smaken fra noe kjøpeøl. Øvrig om lageren kan jeg si Lallemand Diamond, mais (10%) og pilsnermalt.Kommer noen her på en kjøpeøl med Tettnang som aromahumle? Helst kun Tettnang alene
Jeg ville ikke tatt sjansen. Du har antakelig fått en viss prosent mutanter i den gjæren, og da er det fare for at du dyrker opp noe som har dårligere egenskaper enn den opprinnelige gjæren. Akkurat hvor stor risikoen er, aner jeg ikke - men den er nok der.Har fatet og flasket en mørk sterk belgisk (10%) i dag. Vasket gjæren (WLP530 Abbey Ale) Min metode er å helle 5-7 liter rent vann (fra springen) rett oppi gjæringskaret, riste litt rundt og så vente ca en time, for deretter å tappe, fra toppen, ut ønsket mengde i en egnet beholder. Ofte tapper jeg ut nok til neste, og ofte større, eller sterkere, batch. I dag tappet jeg kun litt, på tre halvlitersflasker, og satt på kork.
Og nå (trommevirvel) kommer spørsmålet. Den brukte gjæren er stresset, og jeg tenker å dyrke den opp igjen i en starter. Blir den da «avstresset», slik at den vil oppføre seg som om den var ny? Eller er det bare å dumpe?
Vet vi hva som er høyt? Jeg prøver å holde meg under 6% på gjær som skal gjenbrukes.Jeg ville ikke tatt sjansen. Du har antakelig fått en viss prosent mutanter i den gjæren, og da er det fare for at du dyrker opp noe som har dårligere egenskaper enn den opprinnelige gjæren. Akkurat hvor stor risikoen er, aner jeg ikke - men den er nok der.
Never reuse yeast from a strong beer’s fermentation; high alcohol levels are very harsh on the yeast cells, and higher mutation rates can be expected. ( https://www.morebeer.com/articles/brewing_strong_beer )
Trur det er hva som vanligvis sies, ja.Vet vi hva som er høyt? Jeg prøver å holde meg under 6% på gjær som skal gjenbrukes.
Du lager "kopier" av gjæren som har vært brukt. Du vil få avvik fra gjæren som var første generasjon, siden første generasjon ikke har vært gjennom 10%. Hva disse avvikene er, er det ingen som vet. Så lenge du pitcher frisk gjær.. Kanskje det blir bedre, eller kjipere? Finn ut. Viktigste først og fremst er at gjæren du picther er sunn.Har fatet og flasket en mørk sterk belgisk (10%) i dag. Vasket gjæren (WLP530 Abbey Ale) Min metode er å helle 5-7 liter rent vann (fra springen) rett oppi gjæringskaret, riste litt rundt og så vente ca en time, for deretter å tappe, fra toppen, ut ønsket mengde i en egnet beholder. Ofte tapper jeg ut nok til neste, og ofte større, eller sterkere, batch. I dag tappet jeg kun litt, på tre halvlitersflasker, og satt på kork.
Og nå (trommevirvel) kommer spørsmålet. Den brukte gjæren er stresset, og jeg tenker å dyrke den opp igjen i en starter. Blir den da «avstresset», slik at den vil oppføre seg som om den var ny? Eller er det bare å dumpe?
Nå er det vel sånn at høy alkoholstyrke gir økt opphopning av petits mutants, og at de lager kjipere øl, så det er en grunn til at vi ikke gjenbruker gjær fra sånt øl. Det er ikke som du får tilfeldige mutasjoner som kan gi hvilke utslag som helst.Hva disse avvikene er, er det ingen som vet. Så lenge du pitcher frisk gjær.. Kanskje det blir bedre, eller kjipere? Finn ut.
Det bør kanskje legges til at dette ikke nødvendigvis gjelder for topphøsting. Da kan du høste før alkoholinnholdet har blitt for høyt. Så der trur jeg du kan heve grensa litt. Men høyt sukkerinnhold er også en alvorlig stressfaktor, så jeg ville ikke gått noe særlig over 1.070 ved topphøsting, heller.Vet vi hva som er høyt? Jeg prøver å holde meg under 6% på gjær som skal gjenbrukes.
@MonoBryggeriet spurte noen av de kjente produsentene om gjenbruk av gjær. Imperial Yeast leverte det tydeligste svaret: https://forum.norbrygg.no/threads/starter-eller-gjenbruk-hva-er-best.42084/post-516672Har fatet og flasket en mørk sterk belgisk (10%) i dag. Vasket gjæren (WLP530 Abbey Ale) Min metode er å helle 5-7 liter rent vann (fra springen) rett oppi gjæringskaret, riste litt rundt og så vente ca en time, for deretter å tappe, fra toppen, ut ønsket mengde i en egnet beholder. Ofte tapper jeg ut nok til neste, og ofte større, eller sterkere, batch. I dag tappet jeg kun litt, på tre halvlitersflasker, og satt på kork.
Og nå (trommevirvel) kommer spørsmålet. Den brukte gjæren er stresset, og jeg tenker å dyrke den opp igjen i en starter. Blir den da «avstresset», slik at den vil oppføre seg som om den var ny? Eller er det bare å dumpe?
En liten digresjon her da. Jeg testa å høste fra blowoff slangen på ølet som står og gjærer nå. Fylte 70 liter i 75 liters tanken, og stakk blowoff slangen et par centimeter ned under lokket. Funka som bare juling det, 4 desiliter med bunnfelt gjær står i kjøleskapet og venter på neste batch. Jeg vil regne med at dette vil gå helt supert med sterkere øl også, og da unngår man jo naturligvis å eksponere gjæren for høy alkohol.Det bør kanskje legges til at dette ikke nødvendigvis gjelder for topphøsting.
Jeg har gjort det der noen ganger - har stående et par ladninger i kjøleskapet nåEn liten digresjon her da. Jeg testa å høste fra blowoff slangen på ølet som står og gjærer nå. Fylte 70 liter i 75 liters tanken, og stakk blowoff slangen et par centimeter ned under lokket. Funka som bare juling det, 4 desiliter med bunnfelt gjær står i kjøleskapet og venter på neste batch. Jeg vil regne med at dette vil gå helt supert med sterkere øl også, og da unngår man jo naturligvis å eksponere gjæren for høy alkohol.
Det bør kanskje legges til at dette ikke nødvendigvis gjelder for topphøsting.
Hvor mye er det mulig å topphøste uten at det går utover gjæringen?Jeg testa å høste fra blowoff slangen på ølet som står og gjærer nå.
Gjæra over ølet gjærer jo ikke ølet. På kveik tar jeg rubbel og bit på toppen, ofte er det da nytt lag gjær etter 12 timer..Hvor mye er det mulig å topphøste uten at det går utover gjæringen?
Kan man høste så mye at man slipper starter?
Jeg har lurt på det første der et par ganger, og kommet fram til at svaret er ja - men det skal en del til. Jeg har så lite frirom at det blir veldig mye som forsvinner i blow off'en. En løsning er da sjølsagt å ta vare på det noen dager til det roer seg, og hvis det ser ut som om utgjæringa går treigt, kan du friske opp en porsjon med en SNS og hive den oppi.Hvor mye er det mulig å topphøste uten at det går utover gjæringen?
Kan man høste så mye at man slipper starter?
Jeg har brukt denne i flere år. https://brewshop.no/produkt/ravarer/tilsetning/klarning-1/polyclar-brewbrite-klarningsmiddel Nå er både jeg og Brewshop tomme, så har brukt Whirlfloc de siste bryggene. I tillegg bruker jeg alltid brewers clarexHva slags klarningsmiddel annbefaler dere for å få pilsen litt klarere? Trenger ikke være superklar eller glutenfri
Har faktisk aldri brukt klarningsmiddel i annet enn vin, men har gått litt tom for ideer hva jeg skal brygge, så tenkte jeg like gjerne kunne brygge en pils igjen istede for å kjøpe pils på butikken de få gangene jeg har lyst på (antagelig blir det bedre også)
Gelatin, billig og effektivt, men du må ha mulighet for å kaldkræsje uten å suge inn oksygen før du tilsetter gelatinblandingenHva slags klarningsmiddel annbefaler dere for å få pilsen litt klarere? Trenger ikke være superklar eller glutenfri
Har faktisk aldri brukt klarningsmiddel i annet enn vin, men har gått litt tom for ideer hva jeg skal brygge, så tenkte jeg like gjerne kunne brygge en pils igjen (er jo rette tia for det nå) istede for å kjøpe pils på butikken de få gangene jeg har lyst på (antagelig blir det bedre også)
Ja, også et dumt spørsmål til; vil Styrian Golding passe i pils?
Jeg går ut fra at du tenker på klarning før tapping, og ikke på karragenan (f.eks. Protafloc) og Clarex? Jeg bruker bare de to der, og synes pilsen blir klar nok. Det tar riktignok litt tid, men etter noen uker er den så klar at jeg må holde den opp mot lyset ved sida av en industripils for å innse at den kunne vært enda klarere.Hva slags klarningsmiddel annbefaler dere for å få pilsen litt klarere? Trenger ikke være superklar eller glutenfri
Har faktisk aldri brukt klarningsmiddel i annet enn vin, men har gått litt tom for ideer hva jeg skal brygge, så tenkte jeg like gjerne kunne brygge en pils igjen (er jo rette tia for det nå) istede for å kjøpe pils på butikken de få gangene jeg har lyst på (antagelig blir det bedre også)
Ja, også et dumt spørsmål til; vil Styrian Golding passe i pils?