Tråden for dumme spørsmål.

jeg tenkte at gen 4 var kalibrert ut av boksen, ååå hvor feil jeg tok, jeg brygger havrestouten min som alltid, på 68, jeg pleier ende på 1.012, den endte på 1.018.
Displayet på bryggere er jo bare veiledende.. Strike temp må regnes ut, og mesketemp må måles i mesk med eksternt termometer. Klart at det kan være en feilkilde om eneste målepunkt for hele bryggedagen er termometeret i bunn av kjelen.
 
Displayet på bryggere er jo bare veiledende.. Strike temp må regnes ut, og mesketemp må måles i mesk med eksternt termometer. Klart at det kan være en feilkilde om eneste målepunkt for hele bryggedagen er termometeret i bunn av kjelen.
Joda, men etter 2 år med digiboil og erfaring, så var den alltid spot on. Så ble faktisk litt overrasket over forskjellen. Jeg tror dog, at det er et midtsentrert avløp som gjør det. Ølbrygging sa de skulle få inn heat exchange dish denne måneden, men er ikke kommet enda.

Jeg tror at så fort den er på plass så vil mesketemperatur være enklere og mer riktig.
 
Sist redigert:
Ølbrygging sa de skulle få inn heat exchange dish denne måneden, men er ikke kommet enda.

Ah, nå ser jeg problemet der ja. Vil nok være lett at det dannes kanaler i mesken, og det renner ut i bunn igjen uten at det mikser seg godt nok med varm vørter i bunn. Men hvis man treffer på innmesk så skulle det ikke ha all verdens å bety for sluttresultatet egentlig, annet enn at man får kanaler under sirkulering da. Personlig sirkulerer jeg kun når temperaturen økes, eller siste fem minutter før skylling for å klarne vørteren litt.
 

Ah, nå ser jeg problemet der ja. Vil nok være lett at det dannes kanaler i mesken, og det renner ut i bunn igjen uten at det mikser seg godt nok med varm vørter i bunn. Men hvis man treffer på innmesk så skulle det ikke ha all verdens å bety for sluttresultatet egentlig, annet enn at man får kanaler under sirkulering da. Personlig sirkulerer jeg kun når temperaturen økes, eller siste fem minutter før skylling for å klarne vørteren litt.
Njaaa, kanaler i mesken er ikke noe jeg har lagt merke til, antageligvis et resultat av, avløp i midten, pumpe uten flow justering og at den er koblet rett på avløpet, det gjør at de nederste 5-10cm i bunnen av meske karet blir enormt kompakt. Nok en ting endel folk sier løser seg ved heat exchange dish..

Det som skjer, er jo som du sier at det ikke rekker å blande seg med det som ligger på siden(hvor sensoren er) fordi det hele bare suges rett inn i avløpet så fort det forlater maltrøret, og det faktumet at vørteren såvidt renner over varmeelementet. Det er den eneste nedsiden jeg har funnet med gen 4, men den feilen er såpass stor at det overrasker meg at de ikke så problemet før maskinen allerede var i salg.

Heat exchange dish burde være med i pakken når man kjøper bryggemaskinen, noe jeg vet kegland har snakket om, men i mellomtiden da, så sitter man her, og venter... På at en helt ny maskin skal fungere optimalt når man får kjøpe mer graps
 
Hvor mange gram co2 går det med til å karbonerer et 12 liters fat til ca 2.4 volum?
Hvis du gjæret på 20 grader har ølet ca. 0,85 vol allerede – så ca. 1,5 volum må tilføres: 12 x 1,5 x 2 gram = 36 gram.

(1 volum er 1 liter CO2 i 1 liter væske. 1 liter CO2 veier ca. 2 gram.)

Og siden noen sikkert lurer på det også: Gjæring på 12-13 grader vil etterlate seg mer CO2 bundet i ølet: Ca. 1,1 vol. Betinger selvsagt at det ikke har vært varmet opp etter gjæring. Alle har vel opplevd at kaldt øl som settes varmere tilsynelatende begynner å gjære igjen umiddelbart. Det gjør det jo ikke – det er bare CO2 som frigjøres fra headspace og ølet etterhvert som det blir varmere.
 
Sist redigert:
Hvis du gjæret på 20 grader har ølet ca. 0,85 vol allerede – så ca. 1,5 volum må tilføres: 12 x 1,5 x 2 gram = 36 gram.

(1 volum er 1 liter CO2 i 1 liter væske. 1 liter CO2 veier ca. 2 gram.)

Og siden noen sikkert lurer på det også: Gjæring på 12-13 grader vil etterlate seg mer CO2 bundet i ølet: Ca. 1,1 vol. Betinger selvsagt at det ikke har vært varmet opp etter gjæring. Alle har vel opplevd at kaldt øl som settes varmere tilsynelatende begynner å gjære igjen umiddelbart. Det gjør det jo ikke – det er bare CO2 som frigjøres fra headspace og ølet etterhvert som det blir varmere.
Takk for svar. Skal prøve å hurtigkarbonere og sette fatene til lagring.
 
Jeg driver nå med noe "jalla brygg" hvor dette er oppskriften. Blir nok å ta steget et par hakk opp etterhvert.


Jeg lurer på 2 ting i forbindelse med dette:

1: Det står at man skal skumme brygget før man tapper det. Hva betyr dette?

2: Tenkte jeg skulle prøve å måle alkoholmengde, kjøpte derfor denne.

1671017612000.png

Her var det kun en skala, så går ut i fra at det er tetthet man måler.

Skal jeg da måle etter jeg har hatt i gjær, men før det har begynt å gjære?
også etter 10-14 dager når det er ferdig gjæret?

Ser i en video her at han deler på 7,6. Hva er dette for noen faktor, hvorfor bruker man akkurat dette tallet?

også legger han på 0,5% fordi han sier det kan oppstå alkohol for når man har på sukker i flaskene for å utvikle kullsyre. Tilsetter han bare rent sukker i flaskene før han flasker det?

1671017141088.png
 
Jeg driver nå med noe "jalla brygg" hvor dette er oppskriften. Blir nok å ta steget et par hakk opp etterhvert.


Jeg lurer på 2 ting i forbindelse med dette:

1: Det står at man skal skumme brygget før man tapper det. Hva betyr dette?

2: Tenkte jeg skulle prøve å måle alkoholmengde, kjøpte derfor denne.

Vis vedlegget 59843

Her var det kun en skala, så går ut i fra at det er tetthet man måler.

Skal jeg da måle etter jeg har hatt i gjær, men før det har begynt å gjære?
også etter 10-14 dager når det er ferdig gjæret?

Ser i en video her at han deler på 7,6. Hva er dette for noen faktor, hvorfor bruker man akkurat dette tallet?

også legger han på 0,5% fordi han sier det kan oppstå alkohol for når man har på sukker i flaskene for å utvikle kullsyre. Tilsetter han bare rent sukker i flaskene før han flasker det?

Vis vedlegget 59842
Er det oechsle på den skalaen, da? Var litt merkelig inndeling. Men regnestykket er greit nok.
 
Jeg driver nå med noe "jalla brygg" hvor dette er oppskriften. Blir nok å ta steget et par hakk opp etterhvert.


Jeg lurer på 2 ting i forbindelse med dette:

1: Det står at man skal skumme brygget før man tapper det. Hva betyr dette?

2: Tenkte jeg skulle prøve å måle alkoholmengde, kjøpte derfor denne.

Vis vedlegget 59843

Her var det kun en skala, så går ut i fra at det er tetthet man måler.

Skal jeg da måle etter jeg har hatt i gjær, men før det har begynt å gjære?
også etter 10-14 dager når det er ferdig gjæret?

Ser i en video her at han deler på 7,6. Hva er dette for noen faktor, hvorfor bruker man akkurat dette tallet?

også legger han på 0,5% fordi han sier det kan oppstå alkohol for når man har på sukker i flaskene for å utvikle kullsyre. Tilsetter han bare rent sukker i flaskene før han flasker det?

Vis vedlegget 59842
Er ikke dette en alkoholmåler a la Europris sin? Måleskalaen på den er vrien å bruke til vørter og øl tror jeg. Tror du må ha en måler der det er like langt mellom tallene i skalaen.
 
Tilbake
Topp