Tråden for dumme spørsmål.

@Amarillo Regner du med å få skylt ut gjærrestene med starsanen? Tror jeg hadde åpnet, rengjort og begynt på nytt, nytt deilig øl på gamle gjærrester høres jo litt dumt ut. Kjekk måte å fordrive O2 dette, jeg gjør det nesten bestandig, noen ganger spundler jeg bare et rent fat uten desinf. i, blir vel ikke 100% 02 fritt da, men antagelig mye bedre. Men den lille skvetten med starsanvann i bunnen av fatet irriterer meg, lest om en triks å snu fatet på hodet og dra i ventilen, men det funker dårlig i praksis her. "Skvetten" renner ikke ut.
Har også lest om det "trikset", men det blir mer starsan igjen i fatet av å ta det ut sikkerhetsventil, fordi den har forhøyning i lokket på underside, enn det som blir igjen i bunn om stigerøret er plassert riktig.

Jeg har lest opptil flere ganger om gjæringskar med 20 liter øl som har slurpet i seg både 5 og 8dl starsan under kald kræsj, alle sier det er ufarlig og de som var uheldig sier ølet smakte som det skulle, så de 20 milliliterne som ikke kommer ut av stigerøret ville jeg på ingen måte bekymret meg for.

Om det allikevel "plager deg" leste jeg nylig at om du setter på et ferdig desinfisert, tomt fat når du føler deg trygg på at O2 i headspace av gjæringskaret er eliminert, og har det koblet på til gjæringen omtrent har stoppet vil du garantert havne under 0,2ppm O2 når du skal fate, så er en ganske trygg metode det også, du må bare ha fat og slanger stående fremme lenger :)
 
Har også lest om det "trikset", men det blir mer starsan igjen i fatet av å ta det ut sikkerhetsventil, fordi den har forhøyning i lokket på underside, enn det som blir igjen i bunn om stigerøret er plassert riktig.

Jeg har lest opptil flere ganger om gjæringskar med 20 liter øl som har slurpet i seg både 5 og 8dl starsan under kald kræsj, alle sier det er ufarlig og de som var uheldig sier ølet smakte som det skulle, så de 20 milliliterne som ikke kommer ut av stigerøret ville jeg på ingen måte bekymret meg for.

Om det allikevel "plager deg" leste jeg nylig at om du setter på et ferdig desinfisert, tomt fat når du føler deg trygg på at O2 i headspace av gjæringskaret er eliminert, og har det koblet på til gjæringen omtrent har stoppet vil du garantert havne under 0,2ppm O2 når du skal fate, så er en ganske trygg metode det også, du må bare ha fat og slanger stående fremme lenger :)
Trikset var ment som etter at fatet er tømt igjennom stigerøret, så ligger den en slump i utdypningen i fatet, for å få ut det skal en kunne snu det på hodet, men det er nok som du skriver ubetydelig. Prøver alltid å få med meg minst mulig starsanvann videre, første skvetten igjennom slanger går ikke i fat, men i sluket eller til hydrometerprøva :)

Godt å lese at purging av rent fat er godt nok! Samt litt skummelt å se du kanskje høyner kvaliteten på ølet ditt ennå et hakk..
Vurdert å lime på flasketuter på kjøleskapet forresten? Da kan endecaper skrues rett på, tror det var fra @Amarillo jeg så det tipset.
 
@Amarillo Regner du med å få skylt ut gjærrestene med starsanen? Tror jeg hadde åpnet, rengjort og begynt på nytt, nytt deilig øl på gamle gjærrester høres jo litt dumt ut.

Det var ikke mye gjær som kom inn i fatet. Utblandet med 19 liter Star-san som drives ut blir det neppe mye igjen. Ølet som skal på fatet har nok mye mer gjær i seg enn det som er i fatet nå tenker jeg.
 
Vurdert å lime på flasketuter på kjøleskapet forresten? Da kan endecaper skrues rett på, tror det var fra @Amarillo jeg så det tipset.
Ja, det var det jeg prøvde først, men de løsnet for lett. Fant så en type som printes på 3d-printer og skrues fast, de fungerer fint.

20221102_173652.jpg20230117_150822.jpg
 
Sist redigert:
Trikset var ment som etter at fatet er tømt igjennom stigerøret, så ligger den en slump i utdypningen i fatet, for å få ut det skal en kunne snu det på hodet, men det er nok som du skriver ubetydelig. Prøver alltid å få med meg minst mulig starsanvann videre, første skvetten igjennom slanger går ikke i fat, men i sluket eller til hydrometerprøva :)

Godt å lese at purging av rent fat er godt nok! Samt litt skummelt å se du kanskje høyner kvaliteten på ølet ditt ennå et hakk..
Vurdert å lime på flasketuter på kjøleskapet forresten? Da kan endecaper skrues rett på, tror det var fra @Amarillo jeg så det tipset.
Såklart etter at man har tømt gjennom stigerøret, jeg vil likevel påstå at det som ligger i fordypningen aldri vil finne veien ut gjennom sikkerhetsventilen :)
IMG_20230117_180415_copy_1716x2288.jpg

Ja jeg vurderte en mer permanent løsning, men jeg har samme løsningen på iTapen og den klarer fint 1,2 bar uten at noe rikker på seg, så for enkelhetsskyld(med tanke på vask og slangebytte) så beholder jeg denne løsningen til den ikke fungerer, men mange takk for tips og ja jeg har sett begge løsningene til @Amarillo ellers hadde jeg ikke engang fått ideen om å lage hull til karboneringskorken :)

Dette er jo ikke første gang jeg purger fatene mine, men første gang det ikke koster meg CO2 jeg har betalt for og det er jo veldig tilfredstillende, og selv om jeg stort sett har gjort det på øl med tørrhumle så vil jeg nå gjøre det på alt, og selv om jeg, i all min beskjedenhet(som jeg er så kjent for høhø) ikke tror det vil gjøre så mye for ølene mine, så får du trøste deg med at du blir jo en av de første til å sjekke om ølene faktisk har blitt et lite hakk bedre :D
 
Sist redigert:
Bomma mildt sagt på OG ved siste no-sparge brygg. Vørteren er nå til gjæring. Er det bare å koke opp 500g sukker å tilsette i gjæringskaret?Screenshot_20230117_181449_Brewfather.jpg
 
Ja, gav det et forsøk med en grisepikk, men det var ikke sjans å ta opp gjengene igjen. Satt gjennom en 6mm bolt med M8 over som ei slags ekstra tykk stoppskive. Blei slik da. Det er gjengepartiet under braketten som er løsnet, men så er den pressa fast i braketten så er ikke bare bare å få den bort heller. Greit nok dette, dette er tank nummer 2 som brukes til kveik på badet og saison på stua. Ikke så alt for ofte i bruk.

Vis vedlegget 60372
Denne passer greit til rustfritt:

317385B6-3003-4019-8D11-A64A6DB70E2D.jpeg

Ellers så ser det ut som om det skal gå greit å sveise inn en ny mutter, bare gi den ett veldig lite punkt med skruen i, fjerne skruen før sveising, og gå gjennom med en gjengetapp etter det er kaldt.

Lurt med smørning på rustfrie gjenger, Molykote er best, men skikkelig grisete. Alt hjelper uansett.
 
Kapp gass-røret helt ned til et absolutt minimum. Det trenger ikke være så langt som det er. Ene fordelen med det er at man kan fylle fatet mer uten å få øl i gass-slangen hvis man driter seg ut, andre fordelen er at man kan tappe ut noe via det ved å sette på en ball-lock og snu fatet på hodet.
 
Jeg har gjæret eplesider i en Fermzilla med gjærlås, og nå i dag tilsatt campden. Leste at campden produserer sufitt, så bør jeg vente litt før jeg fater denne?
 
Jeg har gjæret eplesider i en Fermzilla med gjærlås, og nå i dag tilsatt campden. Leste at campden produserer sufitt, så bør jeg vente litt før jeg fater denne?
Campden (powder) er kaliummetabisulfitt, altså masse sulfitt bundet til kalium. Det (sulfitet) vil gjerne binde seg til noe annet, (feks oksygen), og kan danne svoveldioksyd, eller, hvis du puster det inn, dannes svovelsyre i kontakt med vevet i halsen. Som er …. Ikke bra.
Cider bør altid stå litt, men … jeg har ikke merket noen negativ bieffekt av metabisulfitt tilsatt cider, (bruker 2 g/l).
 
Tilbake
Topp