Flasket akkurat et ekstraktbrygg jeg har kalt "Cream Ale Express", et forsøk på å få til et lett og drikkbart øl kjapt, altså både kort bryggetid og kort tid fra brygging til drikkeklart på flaske (ferdig karbonert fra bryggestart på 3 uker).
Jeg brukte beercalc.org, og satte opp følgende ekstrakt/malt/sukkerblanding:
Briess Pilsen Light LME - 75% vekt
Sukker - 12,5% vekt
DME Light - 12,5% vekt
OG ble beregnet av beercalc.org til 1049. Jeg målte 1051 etter koking. Et greit avvik (det er ikke sikkert at volumet mitt var helt spot on).
Gjær var Safale US-05. Dette fikk gjære i 9 dager.
Beercalc.org beregnet FG til 1012, som skulle gitt et øl rundt 4,8% ABV. FG endte på 1006 (!)
Så dagens dumme spørsmål blir:
Er beercalc.org evt. andre tilsvarende programmer dårlige på å beregne FG?
Er dette et spesialtilfelle som programmene ikke tar hensyn til når man bruker rent sukker i vørteren?
Siden dette er et rent ekstraktbrygg, så har jo ikke mesking noe med saken å gjøre, så her handler det kanskje mer om at man tilsetter noe som gir full utgjæring.
Hvordan kan man bedre beregningen av FG når man bruker sukker og evt. ekstrakt?
Dette "lette" sommerølet ender altså rundt 5,9% ABV. "Litt" heftigere enn planlagt, altså.