Jeg har mange gange latt ølet stå både 1 og 2 uker lengre på donken.Ok. Men et spørsmål til. Når du har stabil sg, må den da tappes umiddelbart, eller kan den feks stå 1 uke til uten at det får noen følger? Pleier dere også å ha lager i romtemperatur 2 dager før tapping?
Hei,
Som fersk hjemmebrygger har jeg fundert på om det er mulig å blande to batcher, som er ferdig gjæret, men med to forskjellig type gjær, før priming og karbonering på flaske?
Kan dette gi usmak etc. ?
Har ikke funnet noe svar på dette ved søk. Beklager om dette er svart på tidligere, eller er helt på (øl)trynet.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Du kan blande, men hvis en av gjæren gjærer mer en den andre kan det begynne å gjære videre. Hvis du da har flasker kan du risikere flaske bomber.
Hvis det er ønskelig å blande ville jeg nok blandet for så å la det stå litt for å være sikker på at det er ferdig gjæret.
Jeg ser for meg at det kan være skummelt å gjøre det hvis det er gjær med ulik evne til å gjære ut i de to ølene. Da vil det i det ene ølet være igjen en del sukker som gjæren i det andre kan gå løs på. Jeg tør ikke uttale meg om effekten av det, men jeg skulle tro du må ta hensyn til det når du beregner sukkermengde.
Et alternativ ville jo være å blande dem, og så la dem stå til en eventuell ekstra gjæring er ferdig.
Usmak kan jeg ikke se at du vil få, men det er jo ikke på noen måte gitt at de to ølene vil gjøre hverandre bedre, heller. Hva slags øl er det snakk om?
Siden dette er to Kölsch gjær og en standardgjær, ville jeg ha blandet litt rett i flaska.
Tapp 80% av hver dunk som de er, og lek litt med resten 'for science'. Jeg ville muligens ha lagt karboneringen litt lavere på 'sciece' flaskene, karbonert dem trygt i en balje og ikke latt dem stå i mange mnd. Siden det er 'for science' er det ikke viktig at de smaker godt
Men til slutt... jeg er usikker på hva du ønsker å lære. Det er mye lærdom og hente fra splittbatcher med forskjellige gjærstammer som ditt opprinnelige forsøk. Det er mindre å hente fra gjærblandinger siden du aldri vil kunne gjenskape lærdommen i en dunk. Da må du blande igjen. Dette kan du lett oppnå med å blande to øl med forskjellig gjær direkte i glasset i ettertid. Da kan du også utføre mye flere blandingsforhold eksperimenter.
Mitt råd: fullfør opprinnelig eksperiment med splittbatch og bland deretter i glasset i ettertid
Siden dette er to Kölsch gjær og en standardgjær, ville jeg ha blandet litt rett i flaska.
Tapp 80% av hver dunk som de er, og lek litt med resten 'for science'. Jeg ville muligens ha lagt karboneringen litt lavere på 'sciece' flaskene, karbonert dem trygt i en balje og ikke latt dem stå i mange mnd. Siden det er 'for science' er det ikke viktig at de smaker godt
Men til slutt... jeg er usikker på hva du ønsker å lære. Det er mye lærdom og hente fra splittbatcher med forskjellige gjærstammer som ditt opprinnelige forsøk. Det er mindre å hente fra gjærblandinger siden du aldri vil kunne gjenskape lærdommen i en dunk. Da må du blande igjen. Dette kan du lett oppnå med å blande to øl med forskjellig gjær direkte i glasset i ettertid. Da kan du også utføre mye flere blandingsforhold eksperimenter.
Mitt råd: fullfør opprinnelig eksperiment med splittbatch og bland deretter i glasset i ettertid
Synes du begynner i feil ende. Du kommer sannsynligvis ikke å lære noe særlig nyttig av slike "eksperiment". Begynn heller med å prøve å brygge en ølstil eller flere med ulike gjærtyper (samme gjær i hver batch), ulike meskeforløp, ulike humletilsetninger. Mulighetene er uendelige og skal du lære noe bør du også skrive notater over hva du har gjort og hvordan resultatet ble...Hei, takk for godt svar.
Som du sier, er det for å eksperimentere med splittbatcher. Å blande flere gjær typer før gjæring er vel ikke så lurt, logisk sett. Mye læring i å eksperimentere, men er fint å få tips fra dere som er bevandret i faget for en nybegynner som meg. Takk igjen
Sent from my iPhone using Tapatalk
Synes du begynner i feil ende. Du kommer sannsynligvis ikke å lære noe særlig nyttig av slike "eksperiment". Begynn heller med å prøve å brygge en ølstil eller flere med ulike gjærtyper (samme gjær i hver batch), ulike meskeforløp, ulike humletilsetninger. Mulighetene er uendelige og skal du lære noe bør du også skrive notater over hva du har gjort og hvordan resultatet ble...
En viktig parameter ved brygging av kølsh er gjæringstemperaturen, god kontroll på denne gir et cleanere resultat. Kjølig lagring 4-6 uker vil gjerne også gi et bedre øl.
Kølsh bør gjæres med Kølshgjær f.eks wlp029 for å bli typeriktig, og gjæringstemperaturen bør være ca 16gr for å få en clean smak, gjærer du på høyere temp blirden veldig fruktig... Us05 vil gi deg en pale ale...Mye visdom finnes i litteraturen og det kan spare deg for mange dårlige erfaringer og sannsynligvis et raskere løp til å få til brukbare ølHar gjæret på 18-21 grader (i bøtta) på WLP0029, US-05 og K-97. Har gjort klart et kjøleskap som bare mangler en STC-1000 jeg bestilte, for en stund tilbake. Håper å holde den mere stabil da.
Et par spørsmål:
Hvor kaldt bør jeg lagre? Har gjerne stått i kjelleren på en 14-16 grader noen uker etter karbonering, og noen dager i kjøleskap før smaking.
Hvor lenge kan en Kølsch egentlig lagres før den går nedover?
Takk for gode tips.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kølsh bør gjæres med Kølshgjær f.eks wlp029 for å bli typeriktig, og gjæringstemperaturen bør være ca 16gr for å få en clean smak, gjærer du på høyere temp blirden veldig fruktig... Us05 vil gi deg en pale ale...Mye visdom finnes i litteraturen og det kan spare deg for mange dårlige erfaringer og sannsynligvis et raskere løp til å få til brukbare øl![]()
Tilsette sukker i gjæringskaret før flasking.
Er det noen som har tilsat sukker i gjæringskaret etter cold-crash og ventet er par dager for så å flaske direkte fra gjæringskaret? Siden ølet er kaldt burde gjæren ikke spise sukkeret før man varmer opp flaskene?
Prøver å minimere utstyr som er i kontakt med ølet siden jeg sliter med en treg infeksjon som sakte men sikkert ødelegger alt ølet jeg har laget i det siste.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Jeg pleier å koke sukkerrt, burde ha sagt sukkerlake . Har byttet ut alt utstyret som er i kontakt med vørteren etter kok. Nå står siste forsøk til gjæring, og planen er å IKKE få infeksjon.Med tanke på infeksjon er det nok tryggere da å koke sukkerlake først. Sukkeret er nok ikke nødvendigvis helt sterilt.
Om du har hatt mange infeksjoner i det siste bør du kanskje heller gå igjennom utstyret ditt på nytt. Kanskje det er skraper i gjæringskaret, rusk i tappekranen, heverten e.l. Sku fra hverandre alt som skrues kan![]()
Kølsh bør gjæres med Kølshgjær f.eks wlp029 for å bli typeriktig, og gjæringstemperaturen bør være ca 16gr for å få en clean smak, gjærer du på høyere temp blirden veldig fruktig... Us05 vil gi deg en pale ale...Mye visdom finnes i litteraturen og det kan spare deg for mange dårlige erfaringer og sannsynligvis et raskere løp til å få til brukbare øl![]()
Ok, men jeg forstår da ikke hva som er hensikten med å la sukkerlaken være i gilen et par dager før flasking?Jeg pleier å koke sukkerrt, burde ha sagt sukkerlake . Har byttet ut alt utstyret som er i kontakt med vørteren etter kok. Nå står siste forsøk til gjæring, og planen er å IKKE få infeksjon.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk