1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

  1. Bratt

    Bratt
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det spørs jo litt hva du brygger, men ja, ser ingen feil her.
     
    Daggis liker dette.
  2. Ølbjørn

    Ølbjørn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har ikke prøvd metoden din. MEN (FYI) de gangene JEG () brygger med en vanlig gil, stikker jeg om før flasking for å fjerne bunnfallet. Sukkerlaken tilsettes da i den nye gilen som det stikkes om til. Det kan godt stå litt mens flaskene renses med StarSan, for så å røre lett rundt.

    Problemet med den ekstra omstikkingen er faren for oksidering. Dette har jeg løst ved å kjøpe en konisk gjæringstank med egen bunnfallsbeholder, slik at jeg slipper å stikke om.
     
    Botnen liker dette.
  3. koh

    koh
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    En litt besk metallisk ettersmak, men det er bare på andre uka på flaske og jeg synes den smaker bedre nå enn den gjorde forrige uke. I verste fall så er jeg paranoid. Alt med lukt farge og til og med skum tyder på at ølet er kjempebra.
     
  4. Frode Nesvold

    Frode Nesvold
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei

    Kan man under oppkok tilsette varmt vann slik at ønsket mengde blir mest mulig når dette har dampet bort etc, eller går dette utover kvaliteten på ferdig vare om man tilsetter mer vann?

    Hvilken metode bruker folk når man skal tappe på flasker med hevert, har en flaske fyller med fjær men syntes ikke den var så ok i bruk.
    Andre forslag oppsett? (tenker en annen måte en å sikle/suge på slangen)
     
  5. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hvor tenker jeg feil her?

    Har vugget inn co2 i et fat. Karboneringen
    Hva mente du "blir mest mulig"? Hvis du tilsetter vann så øker du volumet, men tynner ut vørteren.
     
  6. Frode Nesvold

    Frode Nesvold
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Har du 30 liter fordamper dette, slik at det blir la oss si 25l, er det da stor variasjon på ferdig produkt om man tynner ut og tilsetter mer vann.
    Slik at man får mer L ferdig produkt.

    Eller har toget gått når man er ferdig mesket og kokt?
     
  7. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Det forrige innlegget mitt ble veldig feil. Det over sitatet skulle ikke være med. Det var noe jeg begynte å skrive før det gikk opp et lys for meg, og ble med da jeg svarte på innlegg.
     
  8. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Ikke noe tog er gått. Men det blir tynnere ifht det som er ferdig resultat før utvanning.. Noen ganger kan det være ønskelig, andre ganger ikke.
     
  9. Hansern

    Hansern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Å tilsette vann slik at man treffer oppskriftens OG er vel innafor.
    Burde ikke gi noe 'tynn' effekt i forhold til det man hadde planlagt.

    Om OG er på1,045 tallet og man tynner ut til 1,035 derimot.......
    blir nok for tynnt for de fleste :)

    Er det ikke viktigere å treffe på sukkerinnholdet i vørteren enn å treffe antall liter?
     
  10. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har en bryggekompis som konsekvent mesker til høyere SG enn OG for oppskriften. Han koker opp noen liter vann tidlig på morgenen som han dekker til og lar kjøle til romtemp. Dette vannet er da sterilt. Når vørteren er nedkjølt måles SG og så beregner han hvor mye sterilt vann han skal tilsette for korrekt OG. Han lager forresten svært godt øl.
     
    #3610 Sarge, 13 Mar 2017
    Sist redigert: 13 Mar 2017
  11. Hansern

    Hansern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    ...og han får noen liter mer enn om han mesket til planlagt OG :)
    Smart fyr!
     
    Sarge liker dette.
  12. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Er det noen som har erfaring med å sette varmebelte rett på EM-kolbe?

    Jeg har oppsettet mitt i en kjeller, og for å ikke fyre for mye for kråka så er det egentlig litt kaldt her, har en varmeovn på timer nå, men det er masse sløsing føler jeg. Lurer på hvis noen har prøvd å sette et 25W varmebelte rett på en kolbe (har 4.5L i den nå). Tenker å sette på timer 15min på 15 min av, men er litt redd det kan bli for varmt.
     
  13. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Hæ, hvorfor får han det?
     
    Finn Berger liker dette.
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    +1

    There is no such thing as a free lunch.

    Han får faktisk mindre, siden meskeeffektiviteten synker når du bruker mer malt i forhold til volum:p.
     
  15. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Han er som meg en BIAB-brygger, så vi vet at vi opererer innenfor en verden av kompromisser, uansett. Han får altså ikke mer ut av maltet, nei.

    Men det er noen fordeler, likevel:
    • Viktigst: Han har veldig god kontroll på OG uten å måtte måle dette på varm vørter.
    • Han kan få større totalvolum enn størrelsen på kokekjelen skulle tilsi (med forbehold om store øl med høy ABV der man uansett opererer på kanten av hva utstyret makter når man mesker BIAB).
    • I forhold til sluttvolumet så får han litt raskere oppvarming og nedkjøling siden deler av volumet nettopp er "OG-kalibreringsvannet" som er skilt ut for separat oppkok/nedkjøling
     
    Ekornskurken og Finn Berger liker dette.
  16. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Selvfølgelig:). Men @Ekornskurken og jeg er svake sjeler som har vanskelig for å motstå en fristelse - tydeligvis;).

    Beklager:oops:.
     
    Sarge og Hansern liker dette.
  17. Julian Høstan

    Julian Høstan
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei. Satte et Muntons continental pilsner sett i går. (brukte medfølgende gjær) . Selvfølgelig så klarte jeg å hive gjæren oppi før jeg hadde ristet oksygen inn i vørteren for å så begynne å riste før jeg merket det....ristet faktisk i 2 -3 min før jeg merket det. Rehydrerte heller ikke gjæren.

    Spørsmålet er :
    Har jeg ødelagt hele batchen nå? Drepte jeg en stor del av gjæren? Mulig å fikse? Den plopper i dag. Men må spør .

    Takker som vanlig for svar.
     
  18. bkv

    bkv
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ofte bruker jeg dunk med kran og da fester jeg flaskefylleren (som har fjær) med et lite silikonslange på kranen. Fungerer veldig bra.
    Når jeg ikke har kran, har jeg en hevert med pumpe som jeg fester på bøttekanten med en dertil egnet klype. Flaskefylleren festes i enden av hevertslangen. Hevertslangen min er litt for lang så det blir en tanke klønete. Pass bare på at flaskefylleren er åpen når du pumper med heverten.
     
    Stian Andreassen liker dette.
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    RDWHAHB - og følg med på hva som skjer. Stopper den opp, får du lage en liten sats og hive oppi når den har begynt å hufse seg.
     
  20. Julian Høstan

    Julian Høstan
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ok da gjør jeg det. Takk for svar.
     

Del denne siden