Holmentoppen
Norbrygg-medlem
Ringnes Julebokk er gullstandarden når det gjelder tradisjonelt norsk juleøl. Ikke noe galt med den, nei.
Har kjøpt er bryggesett 25 L American IPA. Planen er å dele dette og brygge i to omganger, mest fordi det blir ganske fullt i en 30l kjele.
Er malten blandet godt fra kverningen, eller bør jeg passe på å blande dette skikkelig først?
Jeg ville ikke gått ut i fra at det er blandet.
Hadde heller kjørt to meskerunder enn å delt maltet. Altså en slags batch sparge.
Nei, der tar du ikke feil. Jeg tenkte på mest på selve meskingen. Jeg hadde også vært litt skeptisk til å fullt helt opp ja. Har du foamcontrol?
Hvordan mesker du? Biab?Takk for innspillet. Grunnen til at jeg tenkte det kunne være lurt å dele det i to omganger er spesielt under kokingen, at det blir veldig mye med 30l i en 30l kjele. Tar jeg feil her?
Hvordan mesker du? Biab?
Sent fra min E5823 via Tapatalk
Da sliter du mer med mesken enn kok mtp volum tror jeg.Ja det er BIAB!
Da sliter du mer med mesken enn kok mtp volum tror jeg.
Men mulig du har mulighet å skylle på et vis utenfor kjelen?
Hvor mange kg malt?
Enig, selv om produsentene driver med en god porsjon dobbeltkommunikasjon rundt dette. Dr. Clayton Cone (Lallemand), som var en autoritet på dette allerede før de fleste av oss var tørre bak ørene, skriver dette om rehydrering (og mengden levende celler pr. gram tørrgjær). Han har vel også skrevet uten at jeg har kilde på det akkurat nå at oksygen i kombinasjon med tørrgjær kan være en god idé om vørteren har høy gravity.
https://homebrewanswers.com/rehydrating-dry-yeast/
PP plast tåler opp til 120C
Fredagskveld er tiden for ølprat
Hvis du tar en titt her https://www.rackers.org/calcs.shtml så kan du beregne maks vannmengde. (can i mash it?)
6.7 kg malt og vann/malt forhold på 3.6 gir 28.6 liter i volum. Dette blir fullt men kan gå.
Dette vil si ca 24 liter vann til innmesking. Eller feks 23.5 for at det ikke skal bli for mye.
Har erfaring med at tynner mesk gir bedre utbytte, så med dette oppsettet bør du ha så mye meskevann som mulig i gryta.
Har du noe erfaring med hvor stor avdamping du har på oppsettet ditt?
Jeg ville gjettet 2-3 liter på 60min kok.
Malten vil ta opp ca 4 liter hvis du skviser litt.
Har du erfaring med utbyttet ditt? For å treffe på slike sett kan det være greit å gå ned litt på volumet hvis du har lavere effektivitet enn oppskriften.
Det er vel det du nå planlegger, men hvis effektivitet din er lavere vil du faktisk kunne treffe bra på oppskriften.
Hvis du har lagt inn oppskriften din i et bryggeprogram vil du kunne se hvilket volum du kan få til med din effektivitet.
Har selv av og til gått ned til feks 23 liter på slike sett.
Da trengs totalt 23 + 2.5(avdamping)+ 4(væske som blir igjen i malten)= 29.5 liter
Kokevolum blir da 25,5 liter og bør gå veldig fint i kjelen din.
Du mangler 6 liter vann hvis du mesker med 23.5 liter.
Har ikke erfaring med akkurat dette selv, men ville forsøkt å tilsette disse i gryta når du begynner å heise opp posen.(helst oppvarmet vann)
Eventuelt bare tilsette kokende vann i gryta etter at posen er heist opp.
Du må nok regne med litt mindre utbytte bare på grunn av at du ikke får fullt volum i mesken.
Øl blir det uansettDet ble litt live-posting her. Vi startet med 20 liter til mesking da det var dette som stod i oppskriften, vi har mesket ferdig og skylt på 78 grader med 15 liter. Det ser ut til at vi ligger på ca 26/27 liter.
Det er bare å krysse fingrene for at dette blir øl, og takke for veldig god hjelp!
Øl blir det uansett
Regner med dere har 26/27 liter etter kok da? 35 liter skal være for mye vann for denne maltmengden ved BIAB.
Hvordan skylte dere og har dere målt OG?