Tråden for dumme spørsmål.

Skal fate en brown ale i dag, men står mellom to valg pga begrenset plass i kjøleskap. Setter derfor pris på tilbakemeldinger på hva dere ville gjort i lignende situasjon. Har tre fat, men kun plass til to i kegeratoren.

1. Karbonere naturlig med sukker og la den stå i 2-3 uker i romtemp til et av de nåværende fatene er tomme.
2. sette litt trykk på den og la den stå på vent til det er ledig plass i kjøleskapet og karbonere med co2 når det er ledig plass i kjøleskapet.
Jeg hadde kjørt alternativ to. Syns smaken er bedre av tvang enn sukker. (Er det lov å si?)
 
Har samme oppfatning som Jo-Helge. Sukkerkarbonering smaker best.
Jeg har begynt å karbonere både flasker og fat med DME i samme blandingsfohold som ølets maltprofil. En slags jukse-speise. Innbiller meg at det blir best. ;-)
Har også kjørt rett på fat og kun CO2. Kommer an på ølet og ikke minst om det haster. Tar 14 dager ekstra med sukker/DME-karbonering.

Nå har jeg en APA på fat som er ferdig karbonert med DME om tre dager, og en hefe som skal DMEkarboneres på flasker om ti dager.
 
Her er et dumt spørsmål.

For å unngå uønsket oksygentilførsel ved cold crash festa jeg fryseposer på gjærlåsene på fata jeg har stående nå, men de blei jo så fulle at det blir overtrykk i fatet. For å løse problemet rigga jeg enveisventiler etter sucking chest wound-metoden, bare med matolje istedenfor blod, men det aner meg at noen har smartere løsninger på dette. Hva gjør dere?
 
Her er et dumt spørsmål.

For å unngå uønsket oksygentilførsel ved cold crash festa jeg fryseposer på gjærlåsene på fata jeg har stående nå, men de blei jo så fulle at det blir overtrykk i fatet. For å løse problemet rigga jeg enveisventiler etter sucking chest wound-metoden, bare med matolje istedenfor blod, men det aner meg at noen har smartere løsninger på dette. Hva gjør dere?
Denne kan jo lages.
 
Jeg skjønte ikke helt den greia. Det første kammeret er fylt av luft. Så blir lufta tynna ut med co2 under gjæring, men det må da være mye bedre å starte med det første kammeret fullt av starsan så det ikke er noe luft der i det hele tatt?

Du klarer ikke presse det ut med det lille trykket fra en gjæring. Det blir frigjort vanvittige mengder co2 fra en gjæring ifht hva man skulle tro, så den blir nok greit fylt opp med co2, selv om det går via uttrynning hele veien.
 
Du klarer ikke presse det ut med det lille trykket fra en gjæring. Det blir frigjort vanvittige mengder co2 fra en gjæring ifht hva man skulle tro, så den blir nok greit fylt opp med co2, selv om det går via uttrynning hele veien.
Hvis du venter med å koble det til til gjæringa er godt i gang, og så setter det siste karet i kjeden nedafor burde du vel få god hjelp av heverteffekten?
 
Hvis du venter med å koble det til til gjæringa er godt i gang, og så setter det siste karet i kjeden nedafor burde du vel få god hjelp av heverteffekten?

Det kan jo absolutt tenkes, men du må få den startet først iallefall. Jeg vil selv tro at lokket popper før dette, men har jo som vanlig ikke peiling, bare tenker på hvor "lite" som skal til før lokke popper når gjærlåsen hos meg går tett.
 
Det kan jo absolutt tenkes, men du må få den startet først iallefall. Jeg vil selv tro at lokket popper før dette, men har jo som vanlig ikke peiling, bare tenker på hvor "lite" som skal til før lokke popper når gjærlåsen hos meg går tett.
Det kan være. Det kan jo godt hende ghetto-ventilen min funker også, men den virker litt tung.

Edit: Det ser faktisk ut som det funker. Og jeg som trodde den kunnskapen bare ville komme til nytte hvis en jakttur gikk fryktelig galt. :)
 
Sist redigert:
Sukker eller tvang. Tydeligvis personlig preferanse. Skal prøve med speise på en batch dobbeltbock jeg har til gjæring nå. Spennende.
 
For noen dager siden anskaffet jeg flasker fra min lokalbutikk (30m fra inngangdøren) og har egentlig skapt en avtale om at jeg kan hente flasker egentlig når jeg vil så lenge jeg betaler pant for flasker og eventuelle kasser.

Disse flaskene har jeg nå først skylt gjennom, så badet dem i krystallsoda for desinfeksjon og fjerning av etiketter. Med tanke på at dette er førstegangsbruk så varmet jeg de også i ovnen på 100 grader i ca 15 min.

Mitt spørsmål er som følgende; Hva vil konsekvensene være hvis jeg skyller flaskene en siste gang med Star San rett før bruk? Type at flaskene er våte når det tappes. Er det problemfritt å tappe på våte flasker eller følger det konsekvenser?
 
Tilbake
Topp