Holmentoppen
Norbrygg-medlem
Sukkeret blander seg med bunnfallet også, så ta utgangspunkt i total mengde. Lag en tynn lake, så det blir jevnt fordelt.
Sukkeret blander seg med bunnfallet også, så ta utgangspunkt i total mengde. Lag en tynn lake, så det blir jevnt fordelt.
@Finn Berger, jeg tenkte jeg skulle prøve meg på noe i retning av Bryggselv sin Knuser'n Imperial Stout, dobbeltmeske på Speidelen og kjøre splittbatch med WLP007 og Dahls. Planen er at dette blir min "billett" til årets Barteølfestival.
Planen er å starte på 10-12 grader og deretter øke en grad om dagen opp til romtemperatur. Skal ikke Dahls ha bortimot hydridgjær-egenskaper?
Jeg gjæret to--tre batcher på 13-14 grader i høst, da det var temperaturen i kjeller'n min. Tenkte som deg at denne gjæren skal jobbe godt der. Men det fungerte ikke så bra - ølet ble i alle fall ikke noe videre. Ikke så galt at det ikke ble drukket, men ikke så godt at jeg var lei meg da det var slutt på det, heller. Det blei ikke reint nok. Den jeg hadde med til festivalen i fjor, var mye bedre, og den var gjæret lavere.
Dette kan være tilfeldigheter, men jeg skal i alle fall gjære nede på 10 grader nå. Kan gå ned på 8, men det blir kanskje i tøffeste laget. Og jeg har ikke tenkt å heve den før mot slutten, heller.
Ok, da satser jeg nok på å pitche rundt 8 og gjæren på 10 grader selv. Banankjennemerket blir nok helt overdøvet av andre ting. Så er jeg ikke veldig redd for å steppe opp temperaturen når stormgjæringa er over. Burde jeg det?
For øvrig: Sist jeg gjenopplivet samme gjær, etter tre måneder, var det nok nærmest bare å se på den før den var i full fart igjen.
Hvor lenge tenker du å vente før du smaker? Jeg holdt ut i 2 dagerDa var man i mål med aller første flasking. 62x 0,33l og 6x 0,5l (smakeflasker). Måtte bare tappe på noen flasker med patentkork for enklest mulig snik-smaking sånn halvveis inn i karboneringen.
Hvor lenge tenker du å vente før du smaker? Jeg holdt ut i 2 dager![]()
Nå er det jo karboneringstest dag for dag som gjelder. Litt som hurtigruta time for time. Bare at karboneringstestene er jo en vitenskaplig reise for å lære mest mulig om alle ølets faser. Det sier jeg til meg selv....
Er ikke sikker men trur nok karboneringa på smakeflaska di vil henge litt etter om du driver og åpner den. Dessuten er det jo best å kjøle ølla for man smaker..? Jeg flasker 24x0.33 15x0.5 og resten går på diverse flasker som jeg bruker til testing. Setter en og en kaldt før jeg smaker. Øl med lav flokkuering (sånn det skrives?) Ser jeg karboneres myyyye raskere en de de med høy flokk eller har vært kaldkræsjet. Om 2-3 dager burde det være nok kullsyre til at du får et greit inntrykk men smaken endres mye de første dagene.Det er ikke en helt dum forklaring for å drikke øl heller.
Vurderer nesten å fastsette en smakeflaske som man bare tar seg en slurk av nå og da![]()
En løsning er å tappe opp ei lita plastflaske. Før den er blitt skikkelig hard, er det ingen vits i å smake. Ølet er helt avgjort på sitt minst sjarmerende i denne perioden før det er blitt skikkelig karbonert.
Skulle ønske jeg var smart nok til å gjøre dette!
Høres lite ut, men hvis det gjæra godt ut og nå er på flaske har det vel gått fint.Mulig jeg overreagerer, men etter min daglige runde med lesing av diverse bryggenateriell innser jeg at jeg muligens har gjort for lite for å tilføre oksygen til vørteren. Finnes det noen andre indikasjoner enn usmak på at dette er tilfelle? Tappet rett fra åpen bryggeriventil og ned i gjæringstank med grei fallhøyde, så mulig det er nok? Opplevde godt med skum, og ølet er nå på flaske uansett.
Mulig jeg overreagerer, men etter min daglige runde med lesing av diverse bryggenateriell innser jeg at jeg muligens har gjort for lite for å tilføre oksygen til vørteren. Finnes det noen andre indikasjoner enn usmak på at dette er tilfelle? Tappet rett fra åpen bryggeriventil og ned i gjæringstank med grei fallhøyde, så mulig det er nok? Opplevde godt med skum, og ølet er nå på flaske uansett.