... og så leste jeg tråden til Gahr om Vannjustering på medlemssidene, og der skriver han eksplisitt at Vinter brygges med kun Kalsiumklorid som tilsetning. Mind blown. Det matcher jo ingenting i Gahr-tabellen. Jeg har ikke endret noe særlig på maltbasen eller humleintensitet, men har gått litt opp på OG og dermed ABV. Følge opprinnelig plan om vanntilsetninger som Old Ale eller følge original vanntilsetning for Vinter?
Jeg heller mot vannjustering ala Old Ale. Mulig jeg legger på litt ekstra Kalsiumklorid for å understreke maltet. Grunnen er vel mest at mitt øl ikke er Vinter og at vannet mitt heller ikke er Bergensvann. Her kan det være lokale variasjoner eller mer sannsynlig optimalisering av ølet som gjør at Gahr avviker fra egen tabell. Ved å gjøre eget valg her, så blir det stadig mer mitt eget øl, år etter år.
@Finn Berger Tanken om "split batch" når det gjelder vanntilsetning er tenkt, men i praksis er det jo ikke en split batch, men to forskjellige batcher. Det er litt mer styr, siden man da trenger to like bryggeoppsett for å få det likt både for prosess og timing. Det er grunnen til at split batch er så mye enklere og billigere når det gjelder ting som skjer etter kjøling. Alt du trenger er to like bøtter.
Slik A/B-testing, som split batch er et eksempel på, har jo som et krav at man endrer minst mulig ut over akkurat den forskjellen man ønsker å teste.
Nope. Tester i morgen for første gang.Finst det for øvrig erfaringar med å bruke tabellen til Gahr? Tenkte å teste den ved neste brygg.
Finst det for øvrig erfaringar med å bruke tabellen til Gahr? Tenkte å teste den ved neste brygg.
Finst det for øvrig erfaringar med å bruke tabellen til Gahr? Tenkte å teste den ved neste brygg.
Tabellen til gahr har ikke implementert pH såvidt jeg skjønner. Du får ikke pH på en lys øl ned dit den skal uten å bruke syre for et greit+ resultat uten å bruke vilt mye salter.
Du kan brygge en APA med saltene som står, og du kan brygge en APA ved å bytte om på mengdene. Jeg ville heller sett på den som en slags veileder til mengder. Forholdene mellom saltene (spes klorid og sulfat) er det du selv som bestemmer.
Helt enig.
Det er nokså skummelt å begynne å tilsette syre hvis du ikke har et pH-meter. En grei løsning er vel å bruke et par prosent syremalt (acidulated malt) i gristen når du brygger lyse øl. Da kommer du neppe for lavt, mens du sikrer deg at du nok ganske sikkert er i sonen. (Gitt at du har det mye omtalte normale bløte norske vannet som de aller fleste har, dersom de ikke bor i kalkrike områder eller har grunnvann.)
Hvis du har en god vannrapport så ville jeg ikke nølt med å tilsette syre ihht Bru'n'Water. Jeg bruker utelukkende den selv, og den stemte veldig godt de første batchene, og så gikk kina-pH meteret til helvete, og har bare fortsatt å bruke den.
Sikkert riktig. Jeg har jo ingen vannrapport med de dataene jeg ville trengt, så det har aldri vært noen mulighet.
Nå kan jo vannet noen steder variere en del med årstidene, og særlig med en sånn vinter som vi har hatt i år. Jeg veit ikke om vannrapportene gir data for slike variasjoner?
Nei. Du har nok gjær.Bør jeg tilsette ny gjær ved omstikking av en 5.5%? Vet veldig lite om konsentrasjonen av gjær som blir med over i nytt gjæringskar.
Eg kan meddele at eg har to stk digitale pH-meter på veg frå Kina as we speak! Kosta jo null og niks.
Nei. Du har nok gjær.
Takk! Har du noe god litteratur på gjærkonsentrasjon forresten?
Du må hente ut vannrapporter for flere årstider hvis vannet ditt er merkbart påvirket av årstidene. Jeg trodde tidligere at jeg slet med vannet mitt om vinteren, men jaggu var det ikke en infeksjon. En infeksjon var i så tilfelle billigere
Jeg iallefall henter fra mjøsa, stor sjø, langt nede i dypet, jeg har ikke merket noe merkbart enda fra sommer til vinter. Men det kan sikkert være at jeg "burde" merket noe.