Tråden for dumme spørsmål.

Malt: Golden Promise, Cara/Crystal, syremalt..

Humle:
Simcoe + Citra?
Simcoe + Amarillo?
Amarillo + Citra?
Kombo av alle?

Hva mener folket?
 
Enten er det et idiotsk spørsmål, og dermed på rett plass, ellers så er det er bra spørsmål og i feil tråd. Dere får ha meg unnskyldt :p

Eg tenker å koke vann i en time for å faktisk se fordamping i mitt oppsett, synes det forsvinner forbasket mye fra oppstart kok til gjæringskar.
Vil disse tallene da være gyldige eller har vørter og vann så ulik viskositet (er det ordet?) at det blir feil å sammenlige?​
 
Enten er det et idiotsk spørsmål, og dermed på rett plass, ellers så er det er bra spørsmål og i feil tråd. Dere får ha meg unnskyldt :p

Eg tenker å koke vann i en time for å faktisk se fordamping i mitt oppsett, synes det forsvinner forbasket mye fra oppstart kok til gjæringskar.
Vil disse tallene da være gyldige eller har vørter og vann så ulik viskositet (er det ordet?) at det blir feil å sammenlige?​

Det blir ganske greit utgangspunkt. En forskjell er lokket av skum som gjør avdampingsområdet litt mindre når du koker med vørter. Men husk at hvis du vil måle igjen så må du starte med nytt vann.
 
Det blir ganske greit utgangspunkt. En forskjell er lokket av skum som gjør avdampingsområdet litt mindre når du koker med vørter. Men husk at hvis du vil måle igjen så må du starte med nytt vann.
Eg pleier å skumme av så det er lite lokk, men ser poenget. Takk.
Nytt vann?
 
Det bobler mye mer når det er luft i vannet, noe som øker avdampingen noe.
Nettopp. Nytt vann kunne vært så mangt.
Ferskt fra springen. Imsdal. Isbre. Fra verdensrommet.
Og når er egentlig vannmoleylene skapt? o_O
Men, joda, eg skal ta ferskt fra springen og prøve og måle.:) Takk for hjelpen.
 
Enten er det et idiotsk spørsmål, og dermed på rett plass, ellers så er det er bra spørsmål og i feil tråd. Dere får ha meg unnskyldt :p

Eg tenker å koke vann i en time for å faktisk se fordamping i mitt oppsett, synes det forsvinner forbasket mye fra oppstart kok til gjæringskar.
Vil disse tallene da være gyldige eller har vørter og vann så ulik viskositet (er det ordet?) at det blir feil å sammenlige?​

Hvordan ser dette ut for deg?

Jeg sikter gjerne mot 24 liter rein vørter (altså ikke noe avfall) i gjæringskaret. Da må jeg ha 28 liter i kjelen etter kok, og så fordamper det ca. 1 liter pr. kvarter. Jeg koker i 75 minutter (90 hvis det pilsnermalt i oppskrifta), og må altså starte med 33 liter. Svinnet blir på 9 liter, eller i overkant av 1/4 av hva jeg startet med koket med. Det er jo mye - men antakelig ikke så unormalt? (Det blir 70-75 minutter fordi jeg bruker en del tid på å skumme av i starten av kokingen. Jeg vil ha det unnagjort før jeg tilsetter bitterhumla.)

(Jeg utvinner 1,5 til 2 liter klar vørter av de 4 literne som blir igjen i kjelen. De bruker jeg til karbonering, så dermed blir det faktisk svinnet altså noe mindre.)
 
Hvordan bruker dere Sestos pid D1S til kok? Setter 100 grader? Er ikke så vant med å pid kontrollere kok viser det seg....
 
Fant en pakke gjær i kjøleskapet wlp001 med best før 8.feb 19.
Prøvde Mr. Malty sin kalkulator og den sa jeg trengte 6 pakker for å brygge en batch med OG på 1060 med magnetrører.
på en 3 liters starter. (Som er i tighteste laget for min 3l erlenmeyer?)
Er det noe jeg glemmer her? er helt ny på fersk gjær
 

Virker som det er et dødfødt prosjekt da, om jeg skjønte den kalkulatoren riktig.
Men så leser jeg dette om gjæra: PurePitch-pakkene fra White Labs har en best før-dato på seks måneder etter produksjonsdato. I følge målinger gjort hos White Labs er det så mye som 71% levedyktige celler i pakkene ved best før-datoen. Gjæret er i realiteten holdbar mye lenger enn dette og kan fint benyttes selv om den er eldre så lenge du lager en starter (forkultur).
Vis vedlegget
 
Sist redigert:
Virker som det er et dødfødt prosjekt da, om jeg skjønte den kalkulatoren riktig.
Det du viser her er hvor mye levende gjær kalkulatoren anslår at det er i pakken, men du kan anslå at det er et sted mellom 50% og 70%.
Så må du gå litt lenger ned på siden og legge inn det antallet i seksjonen "Part 2: Make a starter if required, supports up to 3 step-ups."

Som @Steinar Huneide viser så får du nok gjær med en 1,5 liters starter med OG 1.036.

@Steinar Huneide Hvilken kalkulator viser du screen-dump fra her? Har ikke sett en før som tar hensyn til PurePitch
 
Tilbake
Topp