1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

  1. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Det bobler mye mer når det er luft i vannet, noe som øker avdampingen noe.
     
  2. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Nettopp. Nytt vann kunne vært så mangt.
    Ferskt fra springen. Imsdal. Isbre. Fra verdensrommet.
    Og når er egentlig vannmoleylene skapt? o_O
    Men, joda, eg skal ta ferskt fra springen og prøve og måle.:) Takk for hjelpen.
     
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvordan ser dette ut for deg?

    Jeg sikter gjerne mot 24 liter rein vørter (altså ikke noe avfall) i gjæringskaret. Da må jeg ha 28 liter i kjelen etter kok, og så fordamper det ca. 1 liter pr. kvarter. Jeg koker i 75 minutter (90 hvis det pilsnermalt i oppskrifta), og må altså starte med 33 liter. Svinnet blir på 9 liter, eller i overkant av 1/4 av hva jeg startet med koket med. Det er jo mye - men antakelig ikke så unormalt? (Det blir 70-75 minutter fordi jeg bruker en del tid på å skumme av i starten av kokingen. Jeg vil ha det unnagjort før jeg tilsetter bitterhumla.)

    (Jeg utvinner 1,5 til 2 liter klar vørter av de 4 literne som blir igjen i kjelen. De bruker jeg til karbonering, så dermed blir det faktisk svinnet altså noe mindre.)
     
  4. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Hvordan bruker dere Sestos pid D1S til kok? Setter 100 grader? Er ikke så vant med å pid kontrollere kok viser det seg....
     
  5. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Du må bruke effektstyringen, og ikke grader.
     
  6. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Så da må jeg inn i meny og sette den i manuell?
     
  7. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Ja det er vel noe sånt. Jeg husker ikke helt men menyen var vel forklarende såvidt jeg husker.
     
  8. Mr Henriksen

    Mr Henriksen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Fant en pakke gjær i kjøleskapet wlp001 med best før 8.feb 19.
    Prøvde Mr. Malty sin kalkulator og den sa jeg trengte 6 pakker for å brygge en batch med OG på 1060 med magnetrører.
    på en 3 liters starter. (Som er i tighteste laget for min 3l erlenmeyer?)
    Er det noe jeg glemmer her? er helt ny på fersk gjær
     
  9. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Bosted:
    Oslo
    Prøv flerstegskalkulatoren hos Brewer's Friend:
    Yeast Pitch Rate and Starter Calculator - Brewer's Friend
     
  10. Mr Henriksen

    Mr Henriksen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Virker som det er et dødfødt prosjekt da, om jeg skjønte den kalkulatoren riktig.
    Men så leser jeg dette om gjæra: PurePitch-pakkene fra White Labs har en best før-dato på seks måneder etter produksjonsdato. I følge målinger gjort hos White Labs er det så mye som 71% levedyktige celler i pakkene ved best før-datoen. Gjæret er i realiteten holdbar mye lenger enn dette og kan fint benyttes selv om den er eldre så lenge du lager en starter (forkultur).
    7E083512-BC8B-4519-8AB5-3F7071DD4531.jpeg
     
    #8930 Mr Henriksen, 15 Jan 2019
    Sist redigert: 15 Jan 2019
  11. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  12. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Det du viser her er hvor mye levende gjær kalkulatoren anslår at det er i pakken, men du kan anslå at det er et sted mellom 50% og 70%.
    Så må du gå litt lenger ned på siden og legge inn det antallet i seksjonen "Part 2: Make a starter if required, supports up to 3 step-ups."

    Som @Steinar Huneide viser så får du nok gjær med en 1,5 liters starter med OG 1.036.

    @Steinar Huneide Hvilken kalkulator viser du screen-dump fra her? Har ikke sett en før som tar hensyn til PurePitch
     
    Mr Henriksen liker dette.
  13. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Brewfather
     
    LarsUlv liker dette.
  14. Mr Henriksen

    Mr Henriksen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Steinar Huneide liker dette.
  15. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg pitchet en WLP001 med utløpsdato for ei uke siden, rett i 23 liter 1.045 og den hadde cirka 18 timer lagtime og står nå og putrer friskt. :) så denne gjæra di er nok også helt fin om den har blitt oppbevart kaldt.
     
  16. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Satte starter på søndag klokken 14:
    1 liter med OG på 25
    4ml (bruker liten sprøyte) WLP802 Budvar
    17 timer på magnetrører (til mandag 0715)
    Slo av magnetrører og klappet ned folien. Litt den stå. Idag morges satte jeg den i kjøleskapet til bunnfelling. Begynt å klarne i toppen. Masse godt skum når jeg ristet på den.
    Det som er gøy er at den hadde best før 18 sept i fjor.
    Nå får jeg ca 100 mrd jeg kan sette ny ordentlig starter på :)
     
  17. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesstyre Oslo
    Fylkesstyre

    Dersom du kan godta litt slump, kan du sette en liten og svak starter først. 1L @ OG 1.020
    Denne kan du igjen legge inn som en helt fersk pakke i bryggekalkulatoren. Jeg lager da ofte 3L og bruker 2L i vørteren, og 1L lagres til neste brygg
     
  18. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Regner med den var til @Mr Henriksen , da det er akkurat slik jeg gjør det :)
     
    msevland liker dette.
  19. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Noen som vet om Youngs-bøttene (sånne som bl.a. Bryggselv selger) tåler kokvarm vørter?
    Jeg vurderer å teste nochill på grunn av at hageslangen er ute av drift for kjøling i vinterhalvåret.
     
  20. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Har gjort det før uten problemer, men veit ikke om det er anbefalt praksis.
     
    Sarge liker dette.

Del denne siden