Tråden for dumme spørsmål.

Satte starter på søndag klokken 14:
1 liter med OG på 25
4ml (bruker liten sprøyte) WLP802 Budvar
17 timer på magnetrører (til mandag 0715)
Slo av magnetrører og klappet ned folien. Litt den stå. Idag morges satte jeg den i kjøleskapet til bunnfelling. Begynt å klarne i toppen. Masse godt skum når jeg ristet på den.
Det som er gøy er at den hadde best før 18 sept i fjor.
Nå får jeg ca 100 mrd jeg kan sette ny ordentlig starter på :)
 
Dersom du kan godta litt slump, kan du sette en liten og svak starter først. 1L @ OG 1.020
Denne kan du igjen legge inn som en helt fersk pakke i bryggekalkulatoren. Jeg lager da ofte 3L og bruker 2L i vørteren, og 1L lagres til neste brygg
 
Noen som vet om Youngs-bøttene (sånne som bl.a. Bryggselv selger) tåler kokvarm vørter?
Jeg vurderer å teste nochill på grunn av at hageslangen er ute av drift for kjøling i vinterhalvåret.
 
Noen som vet om Youngs-bøttene (sånne som bl.a. Bryggselv selger) tåler kokvarm vørter?
Jeg vurderer å teste nochill på grunn av at hageslangen er ute av drift for kjøling i vinterhalvåret.
Har gjort det før uten problemer, men veit ikke om det er anbefalt praksis.
 
Noen som vet om Youngs-bøttene (sånne som bl.a. Bryggselv selger) tåler kokvarm vørter?
Jeg vurderer å teste nochill på grunn av at hageslangen er ute av drift for kjøling i vinterhalvåret.
Jeg har gjort det et par ganger. No problemo. Var ikke kokvarm, kanskje 90 grader, da den hadde stått og bunnfelt litt.
Så har jeg satt den ut med lokket lagt oppå, med en bomullspad i hullet. :)
 
Hvis du har SG-målinger før og etter kok fra tidligere brygg kan du også tilbakeregne fordampningen.
 
Dumme spørsmål hører jo hjemme her...
Oppskriften sier "Stikkes om til sekundærgjæring halvveis". Betyr det at jeg dumper over vørteren i nytt gjæringskar og tilsetter ny gjær?
 
Dumme spørsmål hører jo hjemme her...
Oppskriften sier "Stikkes om til sekundærgjæring halvveis". Betyr det at jeg dumper over vørteren i nytt gjæringskar og tilsetter ny gjær?

Hva slags øl er det snakk om?

Det der er noe amerikanske hjemmebryggere gjorde før, og så henger det igjen noen steder i gamle oppskrifter. Men noen ganger er det riktig å gjøre det.
 
Det er "Flo & Fjære". En enkel pils fra Trond Helland gjengitt i boka "Ølbrygging fra hånd til munn".
Er ikke nødvendig å stikke om. Er viktig å la pils/lager få nok tid på gjærkaka ( og alle andre øl for den saks skyld) Med unntak av feks fruktøl som skal tilsettes frukt i gjærekar og/eller Surøl for å nevne et par er det i mine øyne flere bakdeler ved omstikking enn fordeler. ;)
 
Tilbake
Topp