Dumme spørsmål hører jo hjemme her...
Oppskriften sier "Stikkes om til sekundærgjæring halvveis". Betyr det at jeg dumper over vørteren i nytt gjæringskar og tilsetter ny gjær?
Er ikke nødvendig å stikke om. Er viktig å la pils/lager få nok tid på gjærkaka ( og alle andre øl for den saks skyld) Med unntak av feks fruktøl som skal tilsettes frukt i gjærekar og/eller Surøl for å nevne et par er det i mine øyne flere bakdeler ved omstikking enn fordeler.Det er "Flo & Fjære". En enkel pils fra Trond Helland gjengitt i boka "Ølbrygging fra hånd til munn".
Tja. Kanskje greit. Eg har brukt en ren kopp eller aluminiumsfolie uten å desinfisere det. Gått fint.Skal tørrhumle en blonde nå, og skal veie opp humlen i en skål.
Bør jeg desinfisere skålen med starsan før jeg har humlen oppi?
Rent er sikkert godt nok.. Men jeg pleier å dynke humleposen i starsan før jeg trer den nedi en kopp/litermål som jeg setter på kjøkkenvekta.Skal tørrhumle en blonde nå, og skal veie opp humlen i en skål.
Bør jeg desinfisere skålen med starsan før jeg har humlen oppi?
Vedr bruk av hulltaker:
Har et hull på 19mm i bryggekjelen min, tynt metall. Tror dere en hulltaker på 21 mm vil klare å lage et rent nytt hull? Har ikke brukt det før, og er redd for om kanten bare vil bøyes bakover når den skrus til.
Det blir så lite ja. Må vel kanskje det da.. Jeg har brukt stegbor før på så tynt metall, og det ble ganske rufsete hull av det. Får kanskje prøve å stive det av, på no vis.Det er 1mm metall å feste punchen i.. Hadde kanskje gått for stegbor?
Evt hvis du har Dremel eller lignende fungerer det og.Det blir så lite ja. Må vel kanskje det da.. Jeg har brukt stegbor før på så tynt metall, og det ble ganske rufsete hull av det. Får kanskje prøve å stive det av, på no vis.
Humle er naturlig antiseptisk og ølet inneholder alkohol, så det er neppe så viktig om skålen er ren.Skal tørrhumle en blonde nå, og skal veie opp humlen i en skål.
Bør jeg desinfisere skålen med starsan før jeg har humlen oppi?
Skal tørrhumle en blonde nå, og skal veie opp humlen i en skål.
Bør jeg desinfisere skålen med starsan før jeg har humlen oppi?
Det blir så lite ja. Må vel kanskje det da.. Jeg har brukt stegbor før på så tynt metall, og det ble ganske rufsete hull av det. Får kanskje prøve å stive det av, på no vis.
Jeg hadde gått for hullpunch. Uten tvil. Men så er jeg dårlig å lage jevne hull med dremel og stegborr....
Sent from my iPhone using Tapatalk
Reglene for NM i fjor finner du ved å Google. Regler for NM i Hjemmebrygging 2018 - NorbryggDet var her man kunne stille dumme spørsmål ikke sant? Ser at det er NM i brygging med innlevering av 2stk 0,5 flasker den 23.mars. "Reglene forøvrig blir omtrent tilsvarende som i fjor. Du må sende inn to flasker på 0,5 liter, som tilfrestiller Norbryggs krav."
Med 3 måneder som brygger har jeg selvsagt ikke de store ambisjonene, men har utrolig nok laget ett brygg av egen oppskrift som i hvert fall jeg er veldig fornøyd med . Informasjonen for en nyinvidd oppleves nok litt mangelfull. Mener man Norbryggs typedefinisjoner som Norbryggs krav? Og er det noe med disse reglene som tilsier at det er noe annet jeg må tenke på enn å prøve å brygge som best jeg kan i denne omgang?
Takk for flott svar!Reglene for NM i fjor finner du ved å Google. Regler for NM i Hjemmebrygging 2018 - Norbrygg
Så er det sånn at det ikke er en konkurranse om å brygge det beste ølet, men det mest typeriktige, litt som langrenn på idealtid. Når det er sagt er det vel ingen av stilene som smaker høggorm, men godt øl kan trekkes for å ikke passe i den malen de er meldt inn i.