Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
Går fint det. Du kan underpitche til en viss grad uten særlig andre konsekvenser enn noe lenger lag-tid.
Neida, det fungerer knall.Vi ikke en sprøyte gå tett (eller bli treg) om man bruker den til sukkerlake? Jeg landet på dette lille målebegeret til karboneringsvørter. Lowtech på sitt beste. Fås kjøpt i kjøkkenutstyrsbutikker, som f.eks. Kitchn.
Vis vedlegget 39626
På syv ville jeg brukt mer gjær, og rehydrert for sikkerhets skyld. Jeg ville også prøvd å få tak i et gammelt kjøleskap og en sånn temperaturkontroller.Tror en del her har mer erfaring med å brygge Kinns Vestkyst enn jeg. J har gjort to forsøk, men begge ganger har j fått det j oppfatter som en fenolisk smak. Begge har blitt sterke. Rundt 7 %. Kjenner en litt brennende ettersmak av alkohol. Ved første forsøk hadde j ikke helt kontroll på gjæringstemp og tror den kan ha stått litt for varmt. Andre gang hadde j mer kontroll og begynte gjæring på 16-17gr. Bruker US-04 gjær. To pakker på 23 liter i bøtta. Noen tips og ideer om hva j gjør feil? Vil gjerne få den til da j egentlig synes den er svært god. I neste forsøk tror j uansett j vil forsøke å få den svakere i alkoholstyrke.
Det var her man kunne stille dumme spørsmål ikke sant? Ser at det er NM i brygging med innlevering av 2stk 0,5 flasker den 23.mars. "Reglene forøvrig blir omtrent tilsvarende som i fjor. Du må sende inn to flasker på 0,5 liter, som tilfrestiller Norbryggs krav."
Med 3 måneder som brygger har jeg selvsagt ikke de store ambisjonene, men har utrolig nok laget ett brygg av egen oppskrift som i hvert fall jeg er veldig fornøyd med . Informasjonen for en nyinvidd oppleves nok litt mangelfull. Mener man Norbryggs typedefinisjoner som Norbryggs krav? Og er det noe med disse reglene som tilsier at det er noe annet jeg må tenke på enn å prøve å brygge som best jeg kan i denne omgang?
Dumme spørsmål hører jo hjemme her...
Oppskriften sier "Stikkes om til sekundærgjæring halvveis". Betyr det at jeg dumper over vørteren i nytt gjæringskar og tilsetter ny gjær?
Tror en del her har mer erfaring med å brygge Kinns Vestkyst enn jeg. J har gjort to forsøk, men begge ganger har j fått det j oppfatter som en fenolisk smak. Begge har blitt sterke. Rundt 7 %. Kjenner en litt brennende ettersmak av alkohol. Ved første forsøk hadde j ikke helt kontroll på gjæringstemp og tror den kan ha stått litt for varmt. Andre gang hadde j mer kontroll og begynte gjæring på 16-17gr. Bruker US-04 gjær. To pakker på 23 liter i bøtta. Noen tips og ideer om hva j gjør feil? Vil gjerne få den til da j egentlig synes den er svært god. I neste forsøk tror j uansett j vil forsøke å få den svakere i alkoholstyrke.
Brygga en Steamer for en uke siden og tok en SG prøve idag
Forventet FG er nådd, ser ganske klar ut og smaker og lukter godt, kanskje litt svovel, men det er vel ikke uvanlig
Er det bare å flaske eller skal jeg vente en uke til eller mer
Til dere som bruker Wyeast smack packs. Har fått tak i ei pakke Wyeast 1318, skal sette starter på den. Er det noe vits i å smacke'n i forkant da? Jeg mener før jeg heller den i starter vørter?
Jeg synes også den er litt slapp rett ut av posen. 2. og 3. generasjon presterer bedre. Fermentis sier at den ikke spiser riktig all maltotriosen, men 1014 er uansett høyt. Ville forventet 1010-12 i en Vienna og enda litt lavere i en pils. WLP833 er nok et bedre valg for Wiener-øl.Har en pils og en wiener stående på 34/70. Trodde egentlig de var ferdiggjæra, men målte dem i går til å ligge på ca 1014. Ut fra erfaring med 833 og ellers tilsvarende ingredienser og prosess hadde jeg regna med å se en høyere utgjæring, ned mot 1008, men jeg kjenner ikke 34/70. Pleier den å gjære ut litt dårlig?
Smaksmessig ser det også ut til at 833 er et bedre valg, men jeg spontanbrygga og rakk ikke dyrke opp. Får la den stå varmt litt lenger og se om den orker å spise litt mer.Jeg synes også den er litt slapp rett ut av posen. 2. og 3. generasjon presterer bedre. Fermentis sier at den ikke spiser riktig all maltotriosen, men 1014 er uansett høyt. Ville forventet 1010-12 i en Vienna og enda litt lavere i en pils. WLP833 er nok et bedre valg for Wiener-øl.
Kan opplevd sødme i lager øl, rett og slett være mangel av bitterhet?
Jeg har brygget en pils jeg oppfatter som søt i smaken. Den har en fg som vel heller skulle helle mot tørr (1,010). Men en IBU på rundt om 29. Fatet den 23 januar, så fortsatt fersk.
Hadde et kjøleskap som tok kvelden etter en ukes tid inn i gjæringen, så den steg ukontrollert til en 16-17 grader...
Ja dette er på en måte basic innenfor opplevd sødme/bitterhet, balanse med andre ord. Hvis du plukker fra det hverandre så er det klart du opplever sødme og bitterhet som to forskjellige ting, men som en helhet så kan du f.eks lese overalt at man tilfører en viss bitterhet for å "balansere" opp mot en viss sødme.
Og lav FG trenger heller ikke bety tørt øl, det spørs må veldig mye, gjærtype, vannjusering, og hvor mye gjær som er i suspensjon. På den andre siden, altså heller mot bittert så kan det være hvor mye polyfenoler fra humla som er i suspensjon, selv om en IBU graf ikke ville sagt at det er mer enn så og så bittert.
Men ofte så oppfatter man fravær av tørrhet eller direkte bitterhet som "søtt", det stemmer ikke, smak-smak på det. Ølet kan oppleves som mer fyldig pga nevnte faktorer over, men det er ikke mer søtt, hvis du hadde filtrert det, så hadde det mest sannsynlig blitt et helt annet øl mtp munnfølelse, selv om de samme sukkerartene er intakte.
Edit: Jeg har to minutter igjen på humoren min: Beklager at jeg ikke har vist til masse kilder, så det jeg skrev kan du sikkert se bort ifra, da det ikke finnes hold i det i det jeg skrev i det hele tatt.
Nei, STC bruker sensorer som har motstand som varierer med temperaturen, og lengre kabler vil ha litt større motstand, og da blir ikke målingen riktig. Men avviket er ikke nødvendigvis stort, avhenger bl.a. av hva slags ledning du skjøter med. Test på aktuelle temperaturer og kompenser hvis nødvendig.Trenger lenger kabler til temp probene på stcene. Er det uproblematisk å klippe og skjøte?