Jeg får rulle ut tønna.Å dulle med massenes begrensede forventninger til ''øl'', er en øvelse i fånytte, det vil bare forlenge deres lidelse. Sjokkterapi er det eneste som nytter. 12% surøl, villgjær og kveik.
![]()
Klare for noen flere dumme spørsmål?
Jeg har jo tatt på meg å stille med et par øl i et selskap, og har litt prestasjonsangst. En ting er at det å brygge øl for de Ringnesdrikkende massene betyr at jeg må legge meg et ganske annet sted enn mine egne brown ales og portere smaksmessig. En annen ting er at det stilles litt andre krav til det visuelle. Jeg syns selv at ølet mitt blir ganske så klart med kaldkrasjing og gelatin, men hos noen av konsumentene her er kravet til krystall ganske stramt.
Er det noen som har erfaring med filtrering, jeg ser bryggselv selger filtersett.
Er det videre noen som har erfaring med ølfiltersettene som selges på Ali? Og ikke minst de mye billigere, men fryktelig like vannfiltersettene?
Lucky Jack er en fin inngangsbillett for de som ikke har sett lyset enda![]()
Ah, men her snakker vi ikke om alkoholkåte 17-åringer, men jålete 70-åringer.Kast dem ut på dypet, så får de selv sørge for å svømme i land. Om ungdommens erfaringer med fest på samfunnshuset er en guide, så pleier det å gå utmerket så fort folk blir drita, og dengang hadde vi langt verre ting i glasset.
Pilsen er allerede ferdiggjæra og snart klar til overføring til fat og god, lang lagering. Den står nå på 0 grader, og fikk en dose gelatin for en liten uke sia. Tipper egentlig den blir ganske så krystallklar, men så var det om jeg kunne tyne ut litt til ved å filtrere den, da?Gi pokker i å brygge pils. Brygg en engelsk golden ale på 100% MO eller Golden Promise. Alt jeg gjør er å bruke Supermoss 5 min før kokeslutt + Clarex ved gjæringsstart. Ikke noe cc eller gelatin. Det blir rimelig nært krystallklart - og er fullt på høyde med den beste pils smaksmessig. Minst. Og slett ikke vanskelig å like for folk som aldri har drukket noe annet enn pils, heller.
Pilsen er allerede ferdiggjæra og snart klar til overføring til fat og god, lang lagering. Den står nå på 0 grader, og fikk en dose gelatin for en liten uke sia. Tipper egentlig den blir ganske så krystallklar, men så var det om jeg kunne tyne ut litt til ved å filtrere den, da?
Mulig, jeg har aldri vurdert det før. Men så har jeg jo aldri brydd meg noe videre om at ølet mitt skal være stas for andre enn meg heller. Nå er det plutselig bestillingsverk, så da forandres jo spillereglene litt.Er ikke det der med filtrering stor ståhei for ingenting? I verste fall filtrerer du ut ting du vil ha i ølet. Gjær, f.eks.. Skal det være noe poeng i lagering, bortsett fra klaring av ølet, må du vel ha aktiv gjær til stede?
Nåja - dette har jeg lite greie på, men det er nå hva jeg har hørt.
Nei, nei. Du kan evt. overføre til et rent fat ved hjelp av en jumperslange om du er nervøs. Jeg gjør det hele tiden: Pilsen blir akkurat like klar som Ringnes sin. Filtrering har jeg gjort én gang, det var helt bortkastet.Pilsen er allerede ferdiggjæra og snart klar til overføring til fat og god, lang lagering. Den står nå på 0 grader, og fikk en dose gelatin for en liten uke sia. Tipper egentlig den blir ganske så krystallklar, men så var det om jeg kunne tyne ut litt til ved å filtrere den, da?
Se det var et verdifullt svar. Hva er poenget med overføring til nytt fat?Nei, nei. Du kan evt. overføre til et rent fat ved hjelp av en jumperslange om du er nervøs. Jeg gjør det hele tiden: Pilsen blir akkurat like klar som Ringnes sin. Filtrering har jeg gjort én gang, det var helt bortkastet.
Nei, nei. Du kan evt. overføre til et rent fat ved hjelp av en jumperslange om du er nervøs. Jeg gjør det hele tiden: Pilsen blir akkurat like klar som Ringnes sin. Filtrering har jeg gjort én gang, det var helt bortkastet.
Hm, nei ikke akkurat nå. Men har to lagere som ble krystallklare uten jumperslange. Altså fra fat til flaske via mottrykksfyller.Har du bildeeksempel på dette? Altså hvor klar den blir?
Det blir som en dobbelt CC. Veldig lite bunnfall blir med til fat nr 2. Så lite at det blir liggende under inntaket til stigerøret. Forutsetter selvsagt kald lagring. Jeg pleier å karbonere på fat nr. 2.Se det var et verdifullt svar. Hva er poenget med overføring til nytt fat?
Men hvis det ikke blir med over til fat nr 2 vil det vel uansett ikke bli med over til glasset?Det blir som en dobbelt CC. Veldig lite grums blir med til fat nr 2. Så lite at det blir liggende under inntaket til stigerøret. Forutsetter selvsagt kald lagring. Jeg pleier å karboners på fat nr. 2.
Tapper du over til nytt fat blir bunnfallet igjen i det gamle, og du kan transportere nytt fat med klart øl til serveringsstedet. Det trenger ikke stå i dagevis for å klarne igjen. Husk bare på å tappe unna bunnfallet på et annet fat, eller glass, som man gjør når man åpner et nytt fatSe det var et verdifullt svar. Hva er poenget med overføring til nytt fat?
Godt poeng. Transport vil jo virvle opp det som har bånnfelt. Men du må vel ha noe trykk på fatet for at det skal bli tett?Tapper du over til nytt fat blir bunnfallet igjen i det gamle, og du kan transportere nytt fat med klart øl til serveringsstedet. Det trenger ikke stå i dagevis for å klarne igjen. Husk bare på å tappe unna bunnfallet på et annet fat, eller glass, som man gjør når man åpner et nytt fat![]()