Tråden for dumme spørsmål.

Kan forøvrig legge til at jeg har fått høyere utgjæring på wlp800 enn det som er oppgitt (72-77, tror jeg) alle tre gangene jeg har brukt den. Sist gang fra 046 til 008, men denne gangen synes jeg det kryper litt lengre ned enn jeg er komf med. Hvis den holder seg på 006, satser jeg på flasking. Går den lengre ned blir det mat til dodraugen og innkjøp av nye gjæringskar. Hva tror dere om det?

Jeg har fått den utgjæringsgraden - mellom 80 og 82 prosent - på alt det undergjærede ølet jeg har brygget i vinter, og det har ikke vært noe galt med det. Den utgjæringsgraden Whitelabs oppgir ligger systematisk godt under det du faktisk vil få, så det er ikke noe å bry seg om om du får mer. Men går det ned til 1.006 hadde jeg begynt å lure. Da ligger du på 87%, og det er for mye.
 
Jeg har fått den utgjæringsgraden - mellom 80 og 82 prosent - på alt det undergjærede ølet jeg har brygget i vinter, og det har ikke vært noe galt med det. Den utgjæringsgraden Whitelabs oppgir ligger systematisk godt under det du faktisk vil få, så det er ikke noe å bry seg om om du får mer. Men går det ned til 1.006 hadde jeg begynt å lure. Da ligger du på 87%, og det er for mye.

Det er så langt den har gått til nå. Om den stopper der, kan jeg flaske da?
 
Skal snart tørrhumle for første gang. Har forstått at tørrhumling handler om kontakttid med vørter. Oppskriften nevner at man skal tørrhumle etter det har gått 7 dager fra gjæringsstart, og flaske etter 14 dager. Tolker det som at humlen skal ha 7 dagers kontakttid med vørteren.

Hva gjør man hvis man har tørrhumlet i 7 dager, men gjæring enda pågår (FG ikke har stabilisert seg)? Man burde vel aldri flaske noe som fortsatt gjærer?
 
Det er så langt den har gått til nå. Om den stopper der, kan jeg flaske da?
Du hadde jo en lav OG, så det var ikke allverden med ugjærbart sukker. Var mesketemperaturen lav også? Men 1006 med WLP800 er mistenkelig lavt – du bør nok holde et øye med den. Tsjekkiske pilsnere ligger typisk på 1012-1016. Blir fort litt snerpete med høy bitterhet og god utgjæring (om du brygget etter typeriktighet).
 
Ja, for all del. Det ville jeg i alle fall gjort - og regnet med at det kanskje måtte helles ut. Det er jo bare én måte å finne ut av dette på:).

Da lar jeg det stå litt ekstra lenge på 18 grader som det står på nå. Flasker som planlagt. Da kan jeg jo la en flaske stå varmt etter karbonering å se om fg synker lengre ned i flasken enn det den stoppet på.
 
Du hadde jo en lav OG, så det var ikke allverden med ugjærbart sukker. Var mesketemperaturen lav også? Men 1006 med WLP800 er mistenkelig lavt – du bør nok holde et øye med den. Tsjekkiske pilsnere ligger typisk på 1012-1016.

Mesket på 65, innser nå at first runnings ble stående ganske lenge ila de to skyllerundene jeg kjørte (batch) og når tempen sank ble jo det som var av ikke gjærbart sukker muligens konvertert til gjærbart.
Takker for hjelp så langt
 
Skal snart tørrhumle for første gang. Har forstått at tørrhumling handler om kontakttid med vørter. Oppskriften nevner at man skal tørrhumle etter det har gått 7 dager fra gjæringsstart, og flaske etter 14 dager. Tolker det som at humlen skal ha 7 dagers kontakttid med vørteren.

Hva gjør man hvis man har tørrhumlet i 7 dager, men gjæring enda pågår (FG ikke har stabilisert seg)? Man burde vel aldri flaske noe som fortsatt gjærer?

Nei, det har du rett i. Sørg for å ta prøver mot slutten, så du kan være sikker på at du har nådd FG når du flasker.

Det er jo egentlig umulig å si på forhånd når du skal flaske. Det er ikke usannsynlig at 14 dager vil stemme, men det kan du ikke vite. Det avhenger av hvor mye og frisk gjær du har hatt, og forholdene under gjæringen. Har gjæringen gått litt treigt, kan du kanskje regne med at det trengs noen dager mer.

7 dager er egentlig mer kontaktid for humla enn nødvendig. Etter det siste jeg har hørt, er antakelig to-tre dager alt som trengs. Og så er det mange meninger om hvor lenge som for lenge.
 
Skal snart tørrhumle for første gang. Har forstått at tørrhumling handler om kontakttid med vørter. Oppskriften nevner at man skal tørrhumle etter det har gått 7 dager fra gjæringsstart, og flaske etter 14 dager. Tolker det som at humlen skal ha 7 dagers kontakttid med vørteren.

Hva gjør man hvis man har tørrhumlet i 7 dager, men gjæring enda pågår (FG ikke har stabilisert seg)? Man burde vel aldri flaske noe som fortsatt gjærer?
Hvis du ikke brygger NEIPA (som har sine egne regler), kan du gjerne vente med tørrhumling til f.eks. dag 12. Det er ingen grunn til at humla skal være i kontakt med vørteren i en uke. Etter et par dager vil alt som skal trekkes ut være trukket ut. Det finnes god dokumentasjon på at noen av oljene forringes ved for lang kontakttid.
 
Prøvde å søke men fant ikke noe, eller jeg fant mye, men ikke det jeg er ute ettero_O

Jeg har ett 12l fat og ett 19l fat koblet til samme trykk, med en manifold. Men nå har ølet stått 2 uker og jeg syns 12l virker til å ha høyere karbonering enn 19l, er dette vanlig? Ganske sikker på at ølet fra 12l kommer litt hurtigere i glasset også, 12l er først i sløyfa om det er av betydning.
 
Jeg har satt en "Knuser'n" Imerial Stout, denne hadde en OG på ca 1.098. Jeg tilsatte 5 pakker rehydrert US05 gjær (skulle være 4 i følge oppskriften).Stått til gjærering på 18° nå i 6dg.
Jeg dobbelmesket på 65°, dvs første meskerunde på 65°, så gjorde jeg en liten tabbe da jeg hadde skyllevannet på 78°/6L, dette oppdaget jeg da jeg så tempen på mesken var rundt 72° for starten av mesk nr 2. Greide å kjøle dette ned til 65° relativt kjapt men kanskje ikke kjapt nok.

Nå har denne stoppet helt opp med en SG 1.042, har vært der i et par dager.
Hva er trikset da for å få litt lavere SG, oppskriften sier ca FG 1,024
1 - Tilsette mer gjær
2 - Tilsette ca 200 til 300g spraymalt + mer gjær
3 - "Riste" liv i gjæringsdunken
Forslag mottas med takk.
 
Sist redigert:
Jeg har satt en "Knuser'n" Imerial Stout, denne hadde en OG på ca 1.098. Jeg tilsatte 5 pakker rehydrert US05 gjær (skulle være 4 i følge oppskriften).Stått til gjærering på 18° nå i 6dg.
Jeg dobbelmesket på 65°, dvs første meskerunde på 65°, så gjorde jeg en liten tabbe da jeg hadde skyllevannet på 78°/6L, dette oppdaget jeg da jeg så tempen på mesken var rundt 72° for starten av mesk nr 2. Greide å kjøle dette ned til 65° relativt kjapt men kanskje ikke kjapt nok.

Nå har denne stoppet helt opp med en SG 1.042, har vært der i et par dager.
Hva er trikset da for å få litt lavere SG, oppskriften sier ca FG 1,024
1 - Tilsette mer gjær
2 - Tilsette ca 200 til 300g spraymalt + mer gjær
3 - "Riste" liv i gjæringsdunken
Forslag mottas med takk.
1042 målt med hydrometer?
 
Prøvde å søke men fant ikke noe, eller jeg fant mye, men ikke det jeg er ute ettero_O

Jeg har ett 12l fat og ett 19l fat koblet til samme trykk, med en manifold. Men nå har ølet stått 2 uker og jeg syns 12l virker til å ha høyere karbonering enn 19l, er dette vanlig? Ganske sikker på at ølet fra 12l kommer litt hurtigere i glasset også, 12l er først i sløyfa om det er av betydning.
Nei, fatene burde ha samme karbonering om du bare har brukt tabelltrykk. Volumet har ingen betydning, men det er mulig at det største fatet ikke er 100 % mettet med CO2 enda.
 
Jeg har ett 12l fat og ett 19l fat koblet til samme trykk, med en manifold. Men nå har ølet stått 2 uker og jeg syns 12l virker til å ha høyere karbonering enn 19l, er dette vanlig? Ganske sikker på at ølet fra 12l kommer litt hurtigere i glasset også, 12l er først i sløyfa om det er av betydning.
Dersom du har et 12L fat og et 19L fat, har de samme overflate mellom øl og gass. Karbonering handler om likevekt. Opptaket i 19L er derfor mindre per liter øl enn i 12L fatet.
Siden du ikke forteller om temperatur eller trykk, er det sansynlig at 12L er ferdig karbonert, mens 19L trenger litt mer tid. Dette kan du påvirke med både temperatur og trykk... eller du kan bare vente litt :)
Når det gjelder tapping, kan det ha med forskjellig karbonering og gjøre. Karbonert øl, og underkarbonert øl vil bevege seg forskjellig i røret.
Siden begge står tilkoblet samme gass, vil selve gassen bevege seg nær identisk mellom fatene. Det er ikke noen treghet i disse rørene mht co2, så avstanden har trolig ingenting å si.
Lengden på øl-tapperøret, hvordan røret ligger i kjøleskapet (nær fryseelementet), og selve tappekran er mer sansynlige faktorer. Personlig tror jeg dette vil jevne seg ut når begge fatene er likt karbonert :)
Det er uansett ingen grunn til bekymring...
 
Satte et fat med hylleblomstsaft på trykk for over en uke sia. Av reint praktiske årsaker står den på samme trykk som lagerølet mitt, som blir ganske så fint karbonert, om jeg må si det selv, men safta synes ikke å få særlig kullsyre. Jeg hadde trodd det skulle bli brus, men det har så langt ikke skjedd. Noen som har noen tanker om det? Den er ganske sterk, så sterk at den bør blandes opp 50/50 med vann for å bli best mulig, så det kan være tettheten i væska påvirker, men jeg veit ikke nok om det til å engang gjette godt.
 
Satte et fat med hylleblomstsaft på trykk for over en uke sia. Av reint praktiske årsaker står den på samme trykk som lagerølet mitt, som blir ganske så fint karbonert, om jeg må si det selv, men safta synes ikke å få særlig kullsyre. Jeg hadde trodd det skulle bli brus, men det har så langt ikke skjedd. Noen som har noen tanker om det? Den er ganske sterk, så sterk at den bør blandes opp 50/50 med vann for å bli best mulig, så det kan være tettheten i væska påvirker, men jeg veit ikke nok om det til å engang gjette godt.
Skjer det samme med meg med ingefærtøyseøl, som er ettersøta med mykje sukker. Men det kjem til slutt :)
 
Tilbake
Topp