Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
Er roasted rye det samme som chocolate rye?
Roasted barley er jo ikke det samme som chocolate malt så mulig at det er 2 forskjellige ting. Roasted barley er jo ikke malt. Det er byggkorn som er røstet.Er roasted rye det samme som chocolate rye?
Finner ikke noe på google. Har en halv sekk med roggenrostmalz.Roasted barley er jo ikke det samme som chocolate malt så mulig at det er 2 forskjellige ting. Roasted barley er jo ikke malt. Det er byggkorn som er røstet.
Europris-hevert?
Brukte det samme på første brygg, og koblingene i den "utrekkbare" delen suger luft som bare det.
Brygget skulle være golden i fargen, men ble en brown ale (oksidert).
Forøvrig så drakk jeg opp hele batchen på 23 liter, og på den absolutt siste flasken, slo det meg at den var oksidert.
Jeg leste en gang at noen beskrev det som at øllet fikk "et hint av god årgang Aftenposten". Har sett det beskrevet som våt papp, lær, sherry. Den siste har jeg ikke selv, men jeg opplevde uansett en oksidert øl selv som bare smakte ubehagelig. Som om all glede i livet ble sugd ut gjennom smaksløkene.Nei, heverten er fra en bryggebutikk.
Hva skjer ved oksidering bortsett fra farge som du nevner?
Er vel mange forskjellige grader. Men uansett syntes jeg den var god. Nå flasket jeg med hevert da, som er mye mer utsatt enn kontinuerlig flytting fra et kar til et annet.Nei, heverten er fra en bryggebutikk.
Hva skjer ved oksidering bortsett fra farge som du nevner?
Jeg har brukt hevert siden jeg begynte å brygge, uten å hatt store problem med oksidasjon. Skal ikke påstå at humlesterke øl ikke har tapt seg raskere, men har av naturlige grunner ikke sammenlignet med kran-løsning. Holdbarheten oppleves uansett som akseptabel. Om man ettergjærer på flasker, så forbrukes mye/alt oksygenet under gjæringsprosessen.Er vel mange forskjellige grader. Men uansett syntes jeg den var god. Nå flasket jeg med hevert da, som er mye mer utsatt enn kontinuerlig flytting fra et kar til et annet.
Hva skjer ved oksidering bortsett fra farge som du nevner?
Skal jeg jammen prøvePrøv følgende, som har blitt brukt for å emulere oksidert øl på usmakskurs i Norbrygg-sammenheng: Legg et stykke vanlig grå/brun papp i et glass med pils. Vent ti minutter. Fjern pappen. Lukt og smak.
Er et øl-sett, 2 pk S-189. Kan nesten ikke annet enn å stole på at det er nok? OG på 1.045
Dette står jo alltid oppgitt på dataarkene: 80 to 120 g/hl for fermentation at 12°C 15°C.Er et øl-sett, 2 pk S-189. Kan nesten ikke annet enn å stole på at det er nok? OG på 1.045
Holder det greit på varmen i et 180 cm kjøleskap?Garantert skap, som varmekilde anbefaler jeg varmerør. De er trygge, tåler væske og fuktig miljø.
Varmerør, 45w - 30 cm - Marineshop AS
Mitt skap er 160 og jeg bruker 1 pc vifte for å fordele varmen i skapet, jeg har ingen problemer med å holde 38 i en kjeller som holder 15 på sitt kaldeste, men om du føler det er nødvendig så får du det samme røret, med høyere watt. Dette er 60w og kun 1 cm lengre en 45w, altså 31 på det lengste.Holder det greit på varmen i et 180 cm kjøleskap?
Ja, jeg hadde heldigvis kran når jeg flasket, men det fikk nok en god dose luft uansett.
Jeg tenkte litt på oksidering her om dagen (gud bedre) og spekulerte på følgende som sikkert noen andre har prøvd, eller som av en eller annen grunn er teit;
Hva om jeg kjøper to Fermzilla allrounder og gjærer vanlig med lås på den ene, så når den er ferdig gjæret, hiver sukkerlake på tank nr to og flytter ølet over med co2 og lar den karbonere naturlig på tanken, kan jeg da fylle flasker med ferdig karbonert øl uten å grise og/eller miste kullsyren?
Skulle eliminere oksygenproblemet ganske effektivt vel?
ps; jeg vil ha ølet på flasker, ikke fat.
Dropp flytting, og gjør som forklart over med spunding....så når den er ferdig gjæret, hiver sukkerlake på tank nr to og flytter ølet over med co2 og lar den karbonere naturlig på tanken...
Du må vel bruke en mottrykksfyller når du skal flaske. Men det har du sikkert tenkt på.
Min løsning: Lar være å gjøre noe som helst sprell utover å være så forsiktig jeg kan med plasking, og fyller flaskene helt opp. Jeg tror faktisk at jeg ikke har problemer med oksidering. Hvis du uansett skal ha ølet på flaske, ville jeg sett det an. Det kan jo hende det ikke er noe problem.
Satt akkurat å redigerte innlegget mitt for å informere om at man trenger mottrykksfyller for at dette skulle være noe poeng i![]()