1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

  1. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jo, point taken ;)
     
  2. JAMBO picobryggeri

    JAMBO picobryggeri
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Flosterøen
    Jeg vil vel si det slik at hvis du spør, så bør du finne bingen. Ellers så skal du alltid ta en øl til.....
     
  3. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Har en fat IPA som jeg karbonerte naturlig for fire dager siden
    Hvordan vet jeg når det er ferdig karbonert, pleier jo å være grei etter en uke, us-05
    men dumt å sette det i kjøleskap hvis det ikke er ferdig
     
  4. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det må da være noen som har erfaring med naturlig karbonering på fat?
     
  5. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Har gjort det en gang. Ble bra det. Om du setter fet i kjøleskapet nå og tester, og så finner ut det var for tidlig, så er det jo ikke noe stress. Da bare tvangskarbonerer du resten opp til ønsket mengde.
     
    loebrygg liker dette.
  6. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Sette fett i kjøleskapet?
    vet ikke hvor mye det hjelper
     
  7. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Størkner fortere. Men ser at ølet ikke nødvendigvis når nye høyder av det.
     
    loebrygg liker dette.
  8. Aruzaa

    Aruzaa
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Rører man i mesken når man batch sparger? Eller er det best å la det ligge i ro?
     
  9. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    rør, la stå, tapp
     
    Aruzaa liker dette.
  10. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Gløymt å sjekke maltlageret før brygging imorga. Trippel med Pale malt istedenfor pils? Burde vel gå greit det?
     
    Jo-Helge liker dette.
  11. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    greit nok
     
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hva du gjør når du mesker, er ikke påvirket av skyllemetode.No sparge/batch sparge/fly sparge - det er valg som har å gjøre med måten du får ut sukkerekstrakten (vørteren) din på etter at du har laget den. Så ja; du bør røre om et par ganger underveis, i alle fall.

    Men du mente sikkert å spørre om hva du gjør etter at du har tilsatt vann på nytt, og det var jo det @loebrygg svarte på, også. Da trenger du bare å røre i starten for å få blandet vann og mask godt, og så kan det få stå 10 minutter i ro. Men har du pumpe og driver med kontinuerlig sirkulering, kjører du den.

    Jeg har ikke pumpe, så jeg sirkulerer noen liter manuelt ("vorlauf") før jeg tapper ut, for å klarne vørteren. (Det gjør jeg før første tapping, også, selvfølgelig.)
     
  13. Kloakk

    Kloakk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    På neste brygg er planen å bruke slurry fra forrige brygg, så slurryen vil være rundt 2-3 uker gammel. Jeg har uansett tenkt å sette en starter, mest fordi jeg vil bli vandt med prosessen, men også fordi jeg endelig kan:D

    Ølet det er snakk om er en 13 liters overgjæret enkel hoppy blond sak med en OG på 1.047. Slurryen jeg skal sette starter av er en bunn høstet 1.gen US-05.
    received_2686109618142569.jpeg

    Om jeg bruker Brewer's Friend pitch kalkulator sier den at ca. 115 milliarder celler er hva jeg er ute etter. Jeg kunne jo tenkt meg at starteren skal få produserer så mange nye, friske celler som mulig og da dukker det er dumt spørsmål opp.

    Med en tetthet på rundt 4, antar det er innafor med tanke på hvor lenge slurryen har stått i kjøleskapet, så er det altså da rundt 4 milliarder celler pr/ml, siden jeg vil ha så mange nye celler som mulig kan jeg ta så lite som 10ml slurry og sette en 0.6 liter starter?
     
    Finn Berger liker dette.
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja, det skulle bli riktig, det. Men jeg ville laget litt mer gjær. Gå ut fra en pitch rate på 1,0, siden dette er et øl som du vil ha reinest mulig. Da får du behov for 153 milliarder celler, hvilket krever en starter på 0,8 liter. Og hvis du skal følge rådet om å ta starteren av røreren etter at halvparten av tida er gått, får du antakelig litt lavere utbytte, så jeg ville laget en starter på 1 liter (OG 1.036).

    En smule overpitching er ikke noe problem - med mindre du ønsker effekten av å pitche lavt.

    Det spiller egentlig liten rolle hvor mye du starter med, bortsett fra at du vil trenge noe mer tid om du bruker veldig lite, siden det da vil bli produsert flere generasjoner før alt sukkeret er spist opp. (En generasjon tar visstnok 90 minutter.) Den endelige mengden gjær vil bli den samme, og det blir uansett ikke noen stor andel problematisk slitne celler som følge av mange celledelinger. (Jeg mener Braukaiser forsiker om dette et eller annet sted. Det involverer mattematikk, og jeg har glemt det jeg lærte av sånt for 50 år siden:p.*)

    * Jeg lærte det fot 50 år siden, og antakelig glemte jeg det for 50 år siden, også. Men det har jeg glemt.
     
    #11454 Finn Berger, 20 Jan 2020
    Sist redigert: 20 Jan 2020
    Kloakk liker dette.
  15. Kloakk

    Kloakk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Høres bra ut, jeg skal brygge 2x13 liters batcher den dagen så tenker at jeg setter en starter på 1.5 liter med 20ml slurry og skulle da ende opp med ca 320 mrd som jeg kan fordele på de 2 batchene, pluss en liten skvett som går i kjøleskapet til fremtidige startere :)

    Regner med det går fint å ha den på røreren 12 timer og yttligere 12 timer uten rører før jeg fordeler det på 2 glass og en liten slump i 1 50ml rør og setter de i kjøleskapet et døgn før bryggedag.

    Mener at jeg leste at ved lagergjær kan den pitches rett fra kjøleskap, men det gjelder vel ikke med alegjær? Tar jeg ut starteren fra kjøleskapet noen timer før den skal pitches?
     
  16. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Selv med gassen skrudd av så spratt trykket opp på 1 bar når jeg koblet til fatet
    så det tror jeg har gått bra
     
  17. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det gjelder alegjær også. Jeg gjør det alltid, og det funker utmerket:).

    Jeg har rådet fra Palmer, i How to Brew. Men jeg husker jeg la merke til at det sto på posen til Imperials A09, som er en alegjær (Fuller's gjær, samme som WLP 002 og Wyeast 1968), at den skulle stå i kjøleskap til den skulle pitches.
     
    Kloakk liker dette.
  18. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har prøvd en del ganger i det siste å pitche rett fra kjøleskap, eller å ta ut gjæren 3-4 timer før pitch og sette den i gjæringsskapet på gjæringstemperatur for så å pitche. Eneste forskjell jeg har merket, er at det virker som sistnevnte har litt kortere lag, men bare noen timer …
     
    Kloakk og Finn Berger liker dette.
  19. Aruzaa

    Aruzaa
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Har hverken gjæringsskap eller maltmølle. Hva hadde dere prioritert som neste anskaffelse til bryggeriet?

    Og hvis svaret er kjøleskap, hva slags varmekilde anbefaler dere (i tillegg til selve skapet og en inkbird)?
     
  20. Roadrune

    Roadrune
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stord
    Da blir det omstikking og flasking av mine første 22 liter i morgen :)

    Hvor mye vann bør jeg beregne til 140 gram sukker til karbonering?
     

Del denne siden