Finn Berger
Moderator
På neste brygg er planen å bruke slurry fra forrige brygg, så slurryen vil være rundt 2-3 uker gammel. Jeg har uansett tenkt å sette en starter, mest fordi jeg vil bli vandt med prosessen, men også fordi jeg endelig kan
Ølet det er snakk om er en 13 liters overgjæret enkel hoppy blond sak med en OG på 1.047. Slurryen jeg skal sette starter av er en bunn høstet 1.gen US-05.
Vis vedlegget 43175
Om jeg bruker Brewer's Friend pitch kalkulator sier den at ca. 115 milliarder celler er hva jeg er ute etter. Jeg kunne jo tenkt meg at starteren skal få produserer så mange nye, friske celler som mulig og da dukker det er dumt spørsmål opp.
Med en tetthet på rundt 4, antar det er innafor med tanke på hvor lenge slurryen har stått i kjøleskapet, så er det altså da rundt 4 milliarder celler pr/ml, siden jeg vil ha så mange nye celler som mulig kan jeg ta så lite som 10ml slurry og sette en 0.6 liter starter?
Ja, det skulle bli riktig, det. Men jeg ville laget litt mer gjær. Gå ut fra en pitch rate på 1,0, siden dette er et øl som du vil ha reinest mulig. Da får du behov for 153 milliarder celler, hvilket krever en starter på 0,8 liter. Og hvis du skal følge rådet om å ta starteren av røreren etter at halvparten av tida er gått, får du antakelig litt lavere utbytte, så jeg ville laget en starter på 1 liter (OG 1.036).
En smule overpitching er ikke noe problem - med mindre du ønsker effekten av å pitche lavt.
Det spiller egentlig liten rolle hvor mye du starter med, bortsett fra at du vil trenge noe mer tid om du bruker veldig lite, siden det da vil bli produsert flere generasjoner før alt sukkeret er spist opp. (En generasjon tar visstnok 90 minutter.) Den endelige mengden gjær vil bli den samme, og det blir uansett ikke noen stor andel problematisk slitne celler som følge av mange celledelinger. (Jeg mener Braukaiser forsiker om dette et eller annet sted. Det involverer mattematikk, og jeg har glemt det jeg lærte av sånt for 50 år siden
* Jeg lærte det fot 50 år siden, og antakelig glemte jeg det for 50 år siden, også. Men det har jeg glemt.
Sist redigert: