Tråden for dumme spørsmål.

Har hverken gjæringsskap eller maltmølle. Hva hadde dere prioritert som neste anskaffelse til bryggeriet?

Og hvis svaret er kjøleskap, hva slags varmekilde anbefaler dere (i tillegg til selve skapet og en inkbird)?
Garantert skap, som varmekilde anbefaler jeg varmerør. De er trygge, tåler væske og fuktig miljø.

Varmerør, 45w - 30 cm - Marineshop AS

Edit: Har du spenna gå for en Wi-Fi inkbird.
 
Har hverken gjæringsskap eller maltmølle. Hva hadde dere prioritert som neste anskaffelse til bryggeriet?

Og hvis svaret er kjøleskap, hva slags varmekilde anbefaler dere (i tillegg til selve skapet og en inkbird)?

Med mindre du har veldig gode muligheter til å styre temperaturen på andre måter, vil jeg nok erklære meg enig med @Kalvatn . (Jeg har sånne muligheter, og greier meg godt uten tekniske innretninger (synes jeg, da;)).)

Når det er sagt, så skriver jeg under på at maltmølle er kjekt. Nå kan jeg ikke tenke meg bryggertilværelsen uten mølle og et solid maltlager. Men så brygger jeg mye, og har en times kjøring til Strømmen Hjemmebrygg. Med litt mindre hyppig brygging, kortere vei til maltsjappa, og litt bedre planleggingevne, hadde jeg kanskje greid meg uten.
 
Temperaturkontroll under gjæring er viktigst. Når det gjelder det med maltmølle, så gir det en stor fordel, og det er full kontroll med knusingen. Det er ganske varierende resultater mellom ulike bryggevarebutikker og noen ganger til og med fra samme butikk.
 
Når man lagrer (ikke gjærer) på eikechips/terninger/eiketønne, lar man det da stå stille under lagringen, eller bør/kan/skal man rugge på det for å få litt bevegelse og kanskje dermed trekke ut smaker mer effektivt?
Hva er anbefalt temperatur for slik lagring?
 
Når man lagrer (ikke gjærer) på eikechips/terninger/eiketønne, lar man det da stå stille under lagringen, eller bør/kan/skal man rugge på det for å få litt bevegelse og kanskje dermed trekke ut smaker mer effektivt?
Hva er anbefalt temperatur for slik lagring?
Har bere ei erfaring med chips. Lot det stå i ro, gikk veldig fort å trekke ut smak, sjølv om eg hadde mykje trub som chipsa til slutt drukna ned i. Brukte 2g/L på en barleywine i ett par veker, det var først veldig mykje, men no etter 4 mnd er det faktisk ganske passelig synst eg.
Brukar du terninger så er dei meir gradvis brent innover, og eg trur du bør bruke mindre og heller la det stå lengre for å trekke ut dei forskjellige laga og få meir kompleksitet. Då villa eg ha stokke det om først, og kan ikkje tru at det er nødvendig å drive å bevege på det.
 
Tenkte å prøve "Den beste metoden for gjæring av lager" fra Byggselv på "Love in a Canoe".
Har ikke fat eller trykk-muligheter på gjæringskar, så dropper CC (suck-back, lite rest-gjær etc).

Planen var da:
SG 1.045-1.029 - 10 grader
SG 1.029-1.020 - 13 grader
SG 1.020-1.012 - 17 grader
SG 1.012-1.008 - 19 grader

Dette tar en uke, og siste uken blir da på 10-12 grader igjen.

Fjaskoplan?
 
Hei
Dette går helt fint, men jeg vil ikke kalle det 'den beste'...
Dersom du har tid, 3 uker @ 10 grader, øk temperaturen over 2 dager til 16 grader / romtemp. La stå i 1 uke.
 
Hei
Dette går helt fint, men jeg vil ikke kalle det 'den beste'...
Dersom du har tid, 3 uker @ 10 grader, øk temperaturen over 2 dager til 16 grader / romtemp. La stå i 1 uke.

Om selve gjæringen tar 2 eller 3 uker, spiller ingen rolle.
Det jeg ønsker å unngå er 3 uker gjæring - 2 uker karbonering - 4-8 uker lagring.
Alt som kan korte ned dette noe, er jeg fornøyd med. Tar mye plass i øl-kjøleskapet med så mye "venting".

Kan du uttype det du sa der? 2 uker på 10, og en uke på 15-17, er ikke det normalt?
 
Det er mange ‘gode’ måter å gjære lager på. Mange mener at ‘hurtigmetoden’ reduserer smak, spesielt over tid.
Jo lenger du gjærer på 10 ?, jo bedre, men alt har en fornuftig grense.
Ta utgangspunkt i min. og max. - og finn en mellomting som passer for deg :)

Bårdd har en fin tråd, og Holmentoppen har også mye flotte tråder om emnet. Sistnevnte kommer snart ut på Norbrygg.no med en oppdatert guide
Hva tror du gir den lille søtsmaken i i Budvar eller generelt check pils?
 
Det er mange ‘gode’ måter å gjære lager på. Mange mener at ‘hurtigmetoden’ reduserer smak, spesielt over tid.
Jo lenger du gjærer på 10 ?, jo bedre, men alt har en fornuftig grense.
Ta utgangspunkt i min. og max. - og finn en mellomting som passer for deg :)

Er det noen grunn til å tro at du får bedre øl ved ikke å ta pilsbrygget opp fra 10 til 16 grader for en diacetylrast når du har kommet ned mot 1.020? Man kan vente til ølet er utgjæret, men da må det stå lenger på den høyere temperaturen. (Diacetylrasten har muligens ikke noe for seg dersom man veit at ølet aldri kommer til å oppleve noe annet enn kjøleskapstemperatur, så da kan man jo droppe det.)
 
Da var første brygget på flasker.

En stor takk til alle som har bidratt med råd og tips her inne :)

Noen tanker rundt omstikking og flasking:

Jeg var skeptisk til hygienen rundt kran på selve gjæringskaret, og brukte hevert derfra til "flaskekaret" dette viste seg å være en svært dårlig løsning hvis oksidering er et reelt problem på en APA. For det første er det jo en rimelig stor eksponering bare ved å flytte fra et kar til et annet, men når i tillegg heverten drar inn luft mellom de to pumpedelene er det jo dømt til å bli mye oksygen. Da dro den jo mye luft til bunn på flaskekaret...

Kran er nok bedre ja.
 
Da var første brygget på flasker.

En stor takk til alle som har bidratt med råd og tips her inne :)

Noen tanker rundt omstikking og flasking:

Jeg var skeptisk til hygienen rundt kran på selve gjæringskaret, og brukte hevert derfra til "flaskekaret" dette viste seg å være en svært dårlig løsning hvis oksidering er et reelt problem på en APA. For det første er det jo en rimelig stor eksponering bare ved å flytte fra et kar til et annet, men når i tillegg heverten drar inn luft mellom de to pumpedelene er det jo dømt til å bli mye oksygen. Da dro den jo mye luft til bunn på flaskekaret...

Kran er nok bedre ja.

Alltid hyggelig når folk ser lyset:D!
 
Da var første brygget på flasker.

En stor takk til alle som har bidratt med råd og tips her inne :)

Noen tanker rundt omstikking og flasking:

Jeg var skeptisk til hygienen rundt kran på selve gjæringskaret, og brukte hevert derfra til "flaskekaret" dette viste seg å være en svært dårlig løsning hvis oksidering er et reelt problem på en APA. For det første er det jo en rimelig stor eksponering bare ved å flytte fra et kar til et annet, men når i tillegg heverten drar inn luft mellom de to pumpedelene er det jo dømt til å bli mye oksygen. Da dro den jo mye luft til bunn på flaskekaret...

Kran er nok bedre ja.

Europris-hevert?
Brukte det samme på første brygg, og koblingene i den "utrekkbare" delen suger luft som bare det.
Brygget skulle være golden i fargen, men ble en brown ale (oksidert).
Forøvrig så drakk jeg opp hele batchen på 23 liter, og på den absolutt siste flasken, slo det meg at den var oksidert.
 
Europris-hevert?
Brukte det samme på første brygg, og koblingene i den "utrekkbare" delen suger luft som bare det.
Brygget skulle være golden i fargen, men ble en brown ale (oksidert).
Forøvrig så drakk jeg opp hele batchen på 23 liter, og på den absolutt siste flasken, slo det meg at den var oksidert.

Jeg ser absolutt ingen grunn til ikke å bruke kran, så lenge du bare reingjør den ordentlig, passer på å få pakningen på utsida av bøtta, og ikke drar til for hardt så du drar den i stykker. Stor fordel: Det blir mye enklere å ta prøver for å sjekke hvor langt utgjæringa er kommet/om du har nådd FG, og du trenger ikke å åpne lokket og slippe inn luft når du tar prøven.
 
Det er mange ‘gode’ måter å gjære lager på. Mange mener at ‘hurtigmetoden’ reduserer smak, spesielt over tid.
Jo lenger du gjærer på 10 ?, jo bedre, men alt har en fornuftig grense.
Ta utgangspunkt i min. og max. - og finn en mellomting som passer for deg :)

Bårdd har en fin tråd, og Holmentoppen har også mye flotte tråder om emnet. Sistnevnte kommer snart ut på Norbrygg.no med en oppdatert guide
Hva tror du gir den lille søtsmaken i i Budvar eller generelt check pils?

Min og max på hva? ;)
S-189 har en gjæringstemp fra 12-15 grader. Men prøver 10 grader (iht. oppskrift).
 
Min og max på hva? ;)
S-189 har en gjæringstemp fra 12-15 grader. Men prøver 10 grader (iht. oppskrift).

Generelt er det liten vits i å se på temperaturanbefalingene fra gjærprodusentene. Sjekk hva som faktisk fungerer, dvs. hva folk opp gjennom har gjort. Gjæren jobber sikkert mer effektivt på 12 enn på 10, men her er det snakk om få et reinest mulig øl. Det du må passe på, er å bruke mer gjær når du går ned til 10 grader.
 
Generelt er det liten vits i å se på temperaturanbefalingene fra gjærprodusentene. Sjekk hva som faktisk fungerer, dvs. hva folk opp gjennom har gjort. Gjæren jobber sikkert mer effektivt på 12 enn på 10, men her er det snakk om få et reinest mulig øl. Det du må passe på, er å bruke mer gjær når du går ned til 10 grader.

Er et øl-sett, 2 pk S-189. Kan nesten ikke annet enn å stole på at det er nok? OG på 1.045
 
Tilbake
Topp