Tråden for dumme spørsmål.

Du skriver det er tomme for Maris Otter
Hvorfor spør du da om Crisp?
Crisp og Maris Otter er det samme. Heter Crisp Maris Otter Ale malt. Iht. oppskriften skal det være Maris Otter, noe de ikke har på lager før medio mars. Jeg ønsker derfor en erstatning for Crisp/Maris Otter, som ikke avviker noe veldig
 
Det enkle svaret er vel at kun MO er MO. Dermed må du erstatte det med noe annet. Enten ren pale malt, eller en blanding som andre har nevnt. 50/50 kanskje?
Videre kan en jo begynne å diskutere hvor mye du evt merker forskjellen på palemalt og MO i en robust porter, der de andre spesiallmaltene vil overdøve evt nyanser.
Eg tror det meste i grunnen vil fungere greit.
 
Tror faktisk det blir tvangskarbonering på neste brygg. Da får jeg iallefall testet korkingen. (fyller med mottrykksfyller)

Det skal sies at jeg ikke er helt komfortabel med korkemaskinen, jeg syns jeg må ta mye i, og jeg får aldri det "klikket" som produsenten sier jeg skal få:

Noe klikk har jeg aldri hørt fra noen av de mange tusen flaskene jeg har korket:).

Du kan jo kjenne på korkene. Kan du vri på dem, sitter de ikke ordentlig. Klarer du ikke å vri på dem, skjønner jeg ikke hvordan de kan være utette; da er de jo klemt skikkelig fast.

Sjekk den koppen som går ned på korkene. Det er den vesentlige delen. Den ser jo skikkelig ut på bildet.
 
Har ingen mulighet til å vri korkene for hånd, og jeg er i all ydmykhet sterk i klypene.

Men sammenlignet med en fabrikkork (Oslo) er de ikke like krympet. Min er den blå:

Vis vedlegget
 
Har ingen mulighet til å vri korkene for hånd, og jeg er i all ydmykhet sterk i klypene.

Men sammenlignet med en fabrikkork (Oslo) er de ikke like krympet. Min er den blå:

Vis vedlegget 43520
Eg har også ein sann halvbillig korkar.
Hjelper litt å ha litt fett oppi koppen, still korkeren så lavt ned til flaska som mulig (eg må sette flaskene inn på skrå) og drag ned litt hardt, kontant og med god sjølvtillit. Men uansett så synst eg ikkje krympinga blir allverden. Har likevel aldri opplevd lekkasje
 
Har ingen mulighet til å vri korkene for hånd, og jeg er i all ydmykhet sterk i klypene.

Om kapselmaskinen ikke "klikker", så er det flere av dem som skal "kneppe", og det krever at man legger på litt vekt/kraft. Regner med at du er sikker på at du ikke får klemt til hardere?
 
Om kapselmaskinen ikke "klikker", så er det flere av dem som skal "kneppe", og det krever at man legger på litt vekt/kraft. Regner med at du er sikker på at du ikke får klemt til hardere?

Sikker kan jeg jo ikke være, men skal det mer kraft til så er ikke dette en jobb for damer for å si det sånn...

Skal prøve å smøre litt og gå ned i garasjen å teste noen.
 
Eg har også ein sann halvbillig korkar.
Hjelper litt å ha litt fett oppi koppen, still korkeren så lavt ned til flaska som mulig (eg må sette flaskene inn på skrå) og drag ned litt hardt, kontant og med god sjølvtillit. Men uansett så synst eg ikkje krympinga blir allverden. Har likevel aldri opplevd lekkasje

Jeg tror vi får kåre dette til vinnerinnlegget.
Litt vaselin gjorde susen, det ble rett og slett en helt ny maskin.
Så fasit ble brukerfeil, har krympet over resten av ølet nå, for å begrense skaden, jeg klarer ikke å se at det kan reddes på noe vis, men det er da drikkbart :D

Etter ny krymp:

Vis vedlegget
 
Brygget en wit med wlp400, som jeg har karbonert på flasker. Ser at alle flaskene har en krausen ring i toppen etter 2 uker. Normalt? Aldri sett det før.
 
Angående tvangskarbonering, sparer en da tiden en ville brukt på naturlig karbonering?

F eks hvis et øl skal ha primær gjæring i to uker, sekundær (karbonering) i to uker og så lagres i en uke tar det jo da 5 uker før det er klart. Vil det være like drikkeklart etter tre uker hvis en tvangskarbonerer på hurtigmetoden, og etter fire uker med vanlig tvangskarbonering, eller er det først klart etter fem uker uansett?
 
Angående tvangskarbonering, sparer en da tiden en ville brukt på naturlig karbonering?

F eks hvis et øl skal ha primær gjæring i to uker, sekundær (karbonering) i to uker og så lagres i en uke tar det jo da 5 uker før det er klart. Vil det være like drikkeklart etter tre uker hvis en tvangskarbonerer på hurtigmetoden, og etter fire uker med vanlig tvangskarbonering, eller er det først klart etter fem uker uansett?
Det er som du sier, det kommer veldig ann på hvilken stil du brygger, en pils må ha 4-6 uker uansett om den karboneres naturlig eller ei, en hefe derimot er jo klar så fort den er karbonert. Personlig så syns jeg alle øl har godt av 1 uke på fat :)
 
Om kapselmaskinen ikke "klikker", så er det flere av dem som skal "kneppe", og det krever at man legger på litt vekt/kraft. Regner med at du er sikker på at du ikke får klemt til hardere?

Jeg trykker godt til - og med "proffkorker'n" tror jeg problemet heller er at du fort kan få for mye trykk. Men den har veldig mjuk aksjon.

Har ingen mulighet til å vri korkene for hånd, og jeg er i all ydmykhet sterk i klypene.

Men sammenlignet med en fabrikkork (Oslo) er de ikke like krympet. Min er den blå:

Vis vedlegget 43520

Det ser ikke ut som om din sitter mindre tett på. Det er bare en annerledes kork - den har litt lengre "skjørt", ser det ut som, og litt færre "krympefelt".
 
Da har Kølschen som ikke er en Kølsch hatt samme SG i tre døgn kl 2300 i kveld (iSpindel målinger) er det da en universell sannhet at det er klart til høsting i morgen?

Ligger fortsatt en del skum på toppen, men det forsvinner gradvis.

Planen var å ta et brygg til før jeg starter på ny rotasjon neste fredag, men hadde jo helt glemt vinterferien, så skal jeg brygge må det bli denne uken, og da må Fermzillaen frigjøres.
 
Da har Kølschen som ikke er en Kølsch hatt samme SG i tre døgn kl 2300 i kveld (iSpindel målinger) er det da en universell sannhet at det er klart til høsting i morgen?

Ligger fortsatt en del skum på toppen, men det forsvinner gradvis.

Planen var å ta et brygg til før jeg starter på ny rotasjon neste fredag, men hadde jo helt glemt vinterferien, så skal jeg brygge må det bli denne uken, og da må Fermzillaen frigjøres.

Det kommer an på hva SG er. Ligger den omtrent der du ville forvente at den skulle ende, kan du rolig tappe opp. Ligger den en del høyere, ville jeg prøve å heve temperaturen - forutsatt at den ikke allerede er hevet til romtemperatur - og få gjæren opp i suspensjn igjen.

Hva er utgjæringsprosenten nå? Du finner den ved hjelp av denne: Alcohol By Volume ABV Calculator - Brewer's Friend
 
Sg er ifølge iSpindel nå 1.011, men det stoler jeg ikke på, jeg bare ser at den er stabil.
FG skal være 1.014 og den har stått med 18°C i 8 dager nå.

Vis vedlegget

Jeg skal ta en skikkelig SG måling selvsagt, men har ikke fått Ball lockene til Fermzillaen enda, kommer kanskje i morgen :)
 
Tilbake
Topp