Tråden for dumme spørsmål.

Etter gjæring bruker jeg gelatin hvis jeg ønsker et veldig klart øl raskt. Da kjøler jeg øllet til 1-3 grader (jeg mener du må under 4 grader for best resultat). Jeg koker da opp 1-2 dl vann og tilsetter rører ut 1 plate gelatin når det har kjølt seg litt. Dette tilsetter jeg forsiktig på toppen av øllet og rører det forsiktig ut i hele overflaten for å få inn minst mulig oksygen. Så står det og bunnfeller i minimum 2 døgn, helst 3-4 før jeg overfører til fat. Da har du nesten helt klart øl i fatet, og det vil være helt klart etter noen uker på fat.
Det gjør jeg også. Og jeg gjør det så godt som oksygenfritt. :)
 
Det gjør jeg også. Og jeg gjør det så godt som oksygenfritt. :)

Da burde du ha helt klart øl … Når jeg gjæret i bøtte hadde jeg svakt trykk med CO2 under kjøling for at ikke oksygen skulle dras inn, og flushet headspace med CO2 etter at jeg hadde tilsatt gelatin. Driver og funderer på hvordan jeg kan få til dette best mulig på fermzillaen … Hovedproblemet er at jeg brygger små batcher, på 12,5L, og derfor har 15 liter headspace i fermzillaen.
 
Da burde du ha helt klart øl … Når jeg gjæret i bøtte hadde jeg svakt trykk med CO2 under kjøling for at ikke oksygen skulle dras inn, og flushet headspace med CO2 etter at jeg hadde tilsatt gelatin. Driver og funderer på hvordan jeg kan få til dette best mulig på fermzillaen … Hovedproblemet er at jeg brygger små batcher, på 12,5L, og derfor har 15 liter headspace i fermzillaen.
Jeg har klart øl. Men helt klart? Ikke filtrert-klart. Selv bruker jeg en sprøyte til å få inn gelatin, stikker kanylen gjennom pakninga til gjærlåsen. Den tetter fint selv med et par hull, men den må kastes etter et par ganger. Antakelig overkill.

Edit: Omtrent så klart:
Vis vedlegget
 
Da burde du ha helt klart øl … Når jeg gjæret i bøtte hadde jeg svakt trykk med CO2 under kjøling for at ikke oksygen skulle dras inn, og flushet headspace med CO2 etter at jeg hadde tilsatt gelatin. Driver og funderer på hvordan jeg kan få til dette best mulig på fermzillaen … Hovedproblemet er at jeg brygger små batcher, på 12,5L, og derfor har 15 liter headspace i fermzillaen.

Med fermzilla kan du jo bare trykke det gjennom et filter. Om du ikke insisterer på å karbonere på zillaen da.
 
Jeg har klart øl. Men helt klart? Ikke filtrert-klart. Selv bruker jeg en sprøyte til å få inn gelatin, stikker kanylen gjennom pakninga til gjærlåsen. Den tetter fint selv med et par hull, men den må kastes etter et par ganger. Antakelig overkill.

Edit: Omtrent så klart:
Vis vedlegget 43514
Den var ny for meg :)! Hvordan får du fordelt gelatinen i hele overflaten ved en slik fremgangsmåte? Det ser jo absolutt klart ut det du viser her! Får legge ved et bilde jeg også da :)
 
Med fermzilla kan du jo bare trykke det gjennom et filter. Om du ikke insisterer på å karbonere på zillaen da.
Joda, det er jo en mulighet! Men en dyrere løsning med mer vask. Har lurt på en tilsvarende løsning som @erikraude, hvor jeg har gelatinen på en flaske som jeg flusher for oksygen, og overfører til fermzilla gjennom "corneliusfatventilen" på toppen. Med kokt vann og flushing av flasken burde dette kanskje ikke bli så ille med tanke på oksygen. Men hvordan vil ventilen reagere på dette?
 
Joda, det er jo en mulighet! Men en dyrere løsning med mer vask. Har lurt på en tilsvarende løsning som @erikraude, hvor jeg har gelatinen på en flaske som jeg flusher for oksygen, og overfører til fermzilla gjennom "corneliusfatventilen" på toppen. Med kokt vann og flushing av flasken burde dette kanskje ikke bli så ille med tanke på oksygen. Men hvordan vil ventilen reagere på dette?

Ventilen kan jo demonteres og vaskes. Høres spennende ut. Satt nettopp og lurte på en metode for å klare dette (liker heller ikke å vaske). Si i fra om du får testet [emoji1417]
 
Den var ny for meg :)! Hvordan får du fordelt gelatinen i hele overflaten ved en slik fremgangsmåte? Det ser jo absolutt klart ut det du viser her! Får legge ved et bilde jeg også da :)
Jeg bare spruter det bare litt rundt, men det virker som det ikke er så nøye. Det fordeler seg nok utover av seg sjøl.

Og ja, det er klart, men ikke helt klart. Industriøl er fortsatt klarere. Og noen få ganger irriterer det meg litt.
 
Ventilen kan jo demonteres og vaskes. Høres spennende ut. Satt nettopp og lurte på en metode for å klare dette (liker heller ikke å vaske). Si i fra om du får testet [emoji1417]

Har hatt lyst på en løsning med en trykkflaske med ett egnet vaskemiddel oppi hvor jeg bare kan spyle igjennom ventilene. Ventilene på corneliusfatene mine har jeg kun spylt med starsanblanding.

Jeg kommer ikke på en god måte å få fordelt gelatinen i hele overflaten, men kanskje mye sirkulær "risting" er godt nok? Har også tenkt på at jeg kan få fordelt gelatinen ved å tilføre CO2 gjennom tappeslangen og skaffe bevegelse i øllet på den måten, men tviler på at det gir en god fordeling.
 
Har hatt lyst på en løsning med en trykkflaske med ett egnet vaskemiddel oppi hvor jeg bare kan spyle igjennom ventilene. Ventilene på corneliusfatene mine har jeg kun spylt med starsanblanding.

Jeg kommer ikke på en god måte å få fordelt gelatinen i hele overflaten, men kanskje mye sirkulær "risting" er godt nok? Har også tenkt på at jeg kan få fordelt gelatinen ved å tilføre CO2 gjennom tappeslangen og skaffe bevegelse i øllet på den måten, men tviler på at det gir en god fordeling.

Cip-ball montert i lokket? Spre det ut i en dusj? På en ekstra ballock ventil?
 
Jo, antakelig, men noen (@Finn Berger) har prata om at det er viktig å ikke få med de greiene over til gjæringsfatet. Det var det jeg forsøkte nå. Uten hell.

Det er ikke noen katastrofe å få med avfall over i gjæringsfatet. Vanlig teori sier at det ikke er "best practice", og hvis du skal gjenbruke gjæren, er det i alle fall en dårlig ide å ikke sørge for rein vørter. Men jeg tror vel ikke ølet blir så veldig mye dårligere av å gjære på trub; det er bare en av disse mange detaljene som til sammen antakelig betyr noe. Og det er god nok grunn for meg til å ta hensyn til det. (Jeg nyttiggjør meg dessuten den vørteren som blir igjen i avfallet gjennom å la det stå et døgn, og så dekantere. Fin startervørter.)
 
Jeg opplever forholdsvis store forskjeller i karbonering på #1. Noen flasker er nesten helt flate, de fleste er tamme, mens en har hatt nok etter å ha drukket ca 10 flasker.

Jeg hadde sukkerlake i et omstikkingskar og ølet over i karet før flasking, så jeg teor det skal være godt nok blandet.

Kan det være lekkasje i korkene? Vil jeg kunne oppdage det på andre måter?

Er det vanlig at korker slipper ut trykk?
 
Jeg opplever forholdsvis store forskjeller i karbonering på #1. Noen flasker er nesten helt flate, de fleste er tamme, mens en har hatt nok etter å ha drukket ca 10 flasker.

Jeg hadde sukkerlake i et omstikkingskar og ølet over i karet før flasking, så jeg teor det skal være godt nok blandet.

Kan det være lekkasje i korkene? Vil jeg kunne oppdage det på andre måter?

Er det vanlig at korker slipper ut trykk?

Det høres rart ut. Det kan ikke være forskjeller i temperatur? (Veldig usannsynlig, men jeg måtte jo spørre:).)

Hvis sukkerlaken var tilstrekkelig tykk, kan det hende det ikke har blandet seg ordentlig.

Jeg regner med at du ikke hadde sett noe problem om det bare var sånn at de første var flate, så blei de bedre dagen etterpå, og dag 3 var den du drakk grei. Det er ikke noe system i dette? Står de lagret sånn at du kan vite hvilke som var de første du tappet opp og hvilke som var de siste, f.eks.. I så fall er det nokså åpenbart at det er ujevn fordeling av sukkeret dersom det er forskjell på de første og de siste.

Utette korker har jeg ikke vært borti; ikke da jeg hadde den enkleste modellen av bordkorkeapparat, heller.
 
Flaskene har vært lagret i to pappesker som har stått på samme plass med stabil temperatur på 20-21°C

Laken var ca en halvliter vann kokt med 150g sukker, relativt tyntflytende.

Jeg har ikke sett noe system, men de første 7-8 var passe flate, så kom en som var nesten helt død, og den siste jeg drakk hadde nesten for mye.
Jeg vet ikke eksakt rekkefølgen på tapping og drikking, men jeg vet at alle jeg har drukket var fra den siste kassen som ble tappet, så altså av de siste 20 flaskene av totalt 44. Har ikke testet noen fra den første kassen.
 
Flaskene har vært lagret i to pappesker som har stått på samme plass med stabil temperatur på 20-21°C

Laken var ca en halvliter vann kokt med 150g sukker, relativt tyntflytende.

Jeg har ikke sett noe system, men de første 7-8 var passe flate, så kom en som var nesten helt død, og den siste jeg drakk hadde nesten for mye.
Jeg vet ikke eksakt rekkefølgen på tapping og drikking, men jeg vet at alle jeg har drukket var fra den siste kassen som ble tappet, så altså av de siste 20 flaskene av totalt 44. Har ikke testet noen fra den første kassen.

Hvis det var 25 liter, så er det 6 g/l, og det er jo ikke voldsomt mye, tross alt. Og med en halvliter vann burde det ha blandet seg greit, men jeg skjønner ikke hvilken annen forklaring enn ujevn sukkerfordeling som er mulig. Men at det har vært så stor ulikhet i den siste kassa du tappet opp, rimer på den annen side ikke helt med det. Er det ujevn fordeling, vil jo sukkerkonsentrasjonen være størst i bunnen av det karet du tapper fra, sånn at de første flaskene vil være de som får mest sukker.

Prøve ei flaske fra den første kassa. Den bør jo være rikelig karbonert om teorien om ujevn fordeling er riktig.

Jeg har klart å gjøre tabben med ujevn fordeling sjøl, og da var det alt fra nesten flate flasker til flaskebomber som gikk av, så det du beskriver, stemmer med det jeg opplevde.

Dårlig korking kan jo kanskje være en forklaring. Hva slags korkeapparat har du?
 
Tilbake
Topp