Tråden for dumme spørsmål.

Har et brygg som har stått ca to uker og normalt burde være klart for flasking. Beregnet FG (i Beercalc) er 1.011. Når jeg tapper SG-prøve og måler, viser den 1.007, kanskje 1.008. Greit nok, treffer ofte litt sånn omtrentlig. MEN: Så lar jeg prøven stå på kjøkkenbenken en halvtimes tid eller så - og da viser den 1.011. Hva er det som skjer, og hvilken (om noen) av målingene kan jeg "stole på" - den som er tatt umiddelbart etter tapping, eller den som har stått litt? Og tyder dette rett og slett på at den ikke er helt ferdig gjæret, og bør stå lenger?
 
Har et brygg som har stått ca to uker og normalt burde være klart for flasking. Beregnet FG (i Beercalc) er 1.011. Når jeg tapper SG-prøve og måler, viser den 1.007, kanskje 1.008. Greit nok, treffer ofte litt sånn omtrentlig. MEN: Så lar jeg prøven stå på kjøkkenbenken en halvtimes tid eller så - og da viser den 1.011. Hva er det som skjer, og hvilken (om noen) av målingene kan jeg "stole på" - den som er tatt umiddelbart etter tapping, eller den som har stått litt? Og tyder dette rett og slett på at den ikke er helt ferdig gjæret, og bør stå lenger?
Det er nok bare CO2 oppløst i ølet som gir hydrometeret litt ekstra oppdrift. Når den forsvinner blir målingen riktig.
 
Mnjo, tenkte det jeg også - men skulle jeg ikke da ha fått for høy SG først, ikke for lav?

Jo.

Det samme om en skulle forklare det med temperatur. Det ville bare gjelde hvis du har en varmere væske som kjøles ned. Og prøven blir vel ikke kjølt ned når den står på kjøkkenbenken.

Dette er merkelige greier:confused:.
 
Jeg har opplevd det samme, men da har prøven stått over natten, ikke bare en halvtime.
Jeg har tenkt at det kan ha noe med at sukkeret samler seg nederst i prøveglasset, men jeg vet ikke, kun spekulasjoner.
 
Eg opplever det samme om eg prøver å måle FG frå karbonert øl. Prøver å riste ut co2 først, men viser altfor lav SG fordiom. Etter det har stått ei stund viser det rett...
 
Gass i væsken vil vel senke egenvekten, ergo gir den mindre oppdrift og lavere SG, eller?

Jo, men du får ofte en løfteeffekt av gassbobler som henger ved hydrometeret, sånn at du leser av for høy SG. Det var vel den det var tenkt på. Det er jo derfor man alltid skal spinne hydrometeret - og dessuten gjerne vente litt med å måle.

Effekten du snakker om, er også reell, selvfølgelig - men det er vel ikke snakk om sånne forskjeller? Opp mot ett poeng, kanskje, ved værelsestemperatur?
 
Mnjo, tenkte det jeg også - men skulle jeg ikke da ha fått for høy SG først, ikke for lav?
Hva var temperaturen på prøven ved målingen(e)?
Kjøles den ned i løpet av en halv time, stiger tettheten i væsken, og motsatt ved oppvarming.
Vann har størst tetthet ved 4 grader, litt usikker hvordan alkohol påvirker tetthet, men prøven består hovedsaklig av vann.
 
Hva var temperaturen på prøven ved målingen(e)?
Kjøles den ned i løpet av en halv time, stiger tettheten i væsken, og motsatt ved oppvarming.
Vann har størst tetthet ved 4 grader, litt usikker hvordan alkohol påvirker tetthet, men prøven består hovedsaklig av vann.

Temperaturen var nokså nøyaktig 20 grader. Romtemperaturen er noe over det, så det steg vel kanskje litt mellom første og andre måling, men ikke mye. Begge målingene var nok innafor spennet 19-21.

Gass i væsken vil vel senke egenvekten, ergo gir den mindre oppdrift og lavere SG, eller?

OK - så la oss si at det var en del CO2 i prøven ved første avlesning, og at det gjorde at avlest SG ble for lav - 1.007. Så sto prøven en stund, og i tillegg rørte jeg en del med hydrometeret og fikk vekk CO2'en, og fikk en korrekt SG på 1.011. Men - noe av CO2'en ville vel ha satt seg som bobler på hydrometeret og "løftet" det opp - slik at effekten av lavere tetthet p.g.a gass motvirkes av oppdrift p.g.a. gassbobler? (Antakelig mer enn oppveies?) Jeg får fortsatt ikke dette til å stemme. Jeg ville ha avskrevet 1.011 som feilavlesing, om det ikke var for at jeg snurret hydrometeret flere ganger og fikk samme resultat.

Har tatt en ny prøve i dag, har latt den stå et par timer og gjort målinger flere ganger (måtte kjøle ned litt for å få den ned i 20 igjen en gang) - nå er det stabilt på omkring 1.007. Så - var 1.011 korrekt i går, den var fortsatt ikke gått ut, og nå er den kommet ned i 1.007, eller var den reelt 1.007 i går også, og ett eller annet mystisk gjorde at jeg fikk en (feil) SG på 1.011 når prøven hadde stått litt? Skjønner ikke dette. Men venter en dag eller to til med å flaske.
 
Tilbake
Topp