Tråden for dumme spørsmål.

Du får sikkert raskere oksidert øl hvis fatet ikke er purget ordentlig. For å speede opp så rugger jeg på fatet med 2 bar trykk til jeg ikke hører at det siver gass inn lenger. Når ølet da er temperert og holder 20 grader som det ofte gjør ved tapping så blir det omtrent rett når det kjøles ned.

Min feil var antageligvis å "rulle"/"rugge" fatet med 2 bar når ølet allerede var i serveringstemperatur, forståelig nok når jeg tenker meg nok om.

Da vil jeg anta at det å rulle/rugge fatet med 1-ish bar vil gi ferdig krbonert øl kjappere, såfremt ølet allerede holder riktig temperatur?
 
Min feil var antageligvis å "rulle"/"rugge" fatet med 2 bar når ølet allerede var i serveringstemperatur, forståelig nok når jeg tenker meg nok om.

Da vil jeg anta at det å rulle/rugge fatet med 1-ish bar vil gi ferdig krbonert øl kjappere, såfremt ølet allerede holder riktig temperatur?
Ja, var fatet 4C så kreves bare knapt halve trykket for å få samme karbonering.
 
Et lite spørsmål om tvangsarbonering;

Leser flere plasser om hurtig tvangskarbonering med "rulling" av fatet, da gjerne på høyere trykk, typisk 2-3 bar, i 5 min. Dette har jeg testa, og hver gang opplevd overkabonert øl.

Så har man den "riktige" metoden ved å sette på "riktig" trykk med en gang, typisk 1 bar-ish, for så å vente 1-2 uker på ferdig karbonert øl.

Kunne man kjappere fått ferdig karbonert øl med samme rullemetode, men da på "riktig" trykk? Er det noe ulemper med rullemetoden?
Hovedproblemet er vel at den er håpløst unøyaktig, noe du jo selv har opplevd.

Det finnes en videreutviklet metode, der man måler vekten av gassen som går inn i ølet. Dette krever selvsagt en god vekt med 25-30 kg kapasitet. Det finnes tabeller for hvor mange gram CO2 de ulike ølstilene krever.

Men om du ikke har det så travelt er vanlig tabelltrykk den beste metoden. Det gir alltid riktig nivå, uansett opprinnelig CO2 nivå i ølet, temperatur og volum.
 
Eller du kan hurtigkarbonere med en pumpe, en oksideringsstein og et t-stykke, evt kjøpe Blichmann sin ferdige løsning hvis du er villig til å bla opp.
 
Det beste er, som @Holmentoppen skriver, å ta seg tid til å karbonere med 'riktig' trykk over en uke eller to.

Riktig karbonert, og ølet har blitt modnet et par uker, og det er sjelden feil.
 
Det beste er, som @Holmentoppen skriver, å ta seg tid til å karbonere med 'riktig' trykk over en uke eller to.

Riktig karbonert, og ølet har blitt modnet et par uker, og det er sjelden feil.

Det betviler jeg ikke. Men klarer ikke å slippe tanken om at resultatet burde bli det samme med rulling av fatet på "riktig" trykk og temp. Om vi ser bort fra modning og smak og kun ser på volum co2 burde jo resultatet bli det samme?
 
Er ikke vanskeligere enn å smake seg frem til karbonering, og så stoppe rullingen når det er "innafor", blø av headspace hvis du har det i fatet, og så sette på riktig trykk. Funket hver gang her i heimen, bortsett fra den første ;)
 
Min feil var antageligvis å "rulle"/"rugge" fatet med 2 bar når ølet allerede var i serveringstemperatur, forståelig nok når jeg tenker meg nok om.

Da vil jeg anta at det å rulle/rugge fatet med 1-ish bar vil gi ferdig krbonert øl kjappere, såfremt ølet allerede holder riktig temperatur?

Bruk din egen erfaring. Rull kortere, varmere eller med lavere trykk neste gang.
Det trenger ikke være perfekt. Det holder at du får opp grunn-trykket for å korte ned tiden på 1 bar :)
 
Hei, satte 2 øl på fat på lørdag 14/3. Glemte da å purge fat etter fylling av øl...
Dem har stått til karbonering siden da på 1bar trykk, kan jeg purge dem idag eller der dette for seint?
Er det stor risiko for oksidert øl? Det er en lager og en saison.
Det er vel ikke de aller verste øla med tanke på oksidering, men ideelt er det jo ikke. Purge i dag, du. Ikke sikkert det hjelper noe særlig, men det skader ikke.
 
Dumme spørsmål dukker stadig opp. I dag er det i forbindelse med lukket overføring og priser på malt.

Det første jeg lurer på er om Vekt 50kg er den greieste duppetingsen for å ha kontroll på hvor mye øl som er i fatet under fylling, jeg vil absolutt ikke ha øl i nærheten av gass inn røret.

Det andre jeg lurer på er at jeg ser flere fyller fatene fullt med vann for så å tilsette starsan, hvor lang tid vil det ta før den blander seg? Er det like greit å fylle ferdig blandet å heller fjerne skummet etterhvert som det kommer ut av fatet?

Helt til slutt og totalt urelatert, hvorfor er kg prisen hos bryggselv 50, - mens hos brewshop er den 21, - på f.eks pilsnermalt?
 
Dumme spørsmål dukker stadig opp. I dag er det i forbindelse med lukket overføring og priser på malt.

Det første jeg lurer på er om Vekt 50kg er den greieste duppetingsen for å ha kontroll på hvor mye øl som er i fatet under fylling, jeg vil absolutt ikke ha øl i nærheten av gass inn røret.

Det andre jeg lurer på er at jeg ser flere fyller fatene fullt med vann for så å tilsette starsan, hvor lang tid vil det ta før den blander seg? Er det like greit å fylle ferdig blandet å heller fjerne skummet etterhvert som det kommer ut av fatet?

Helt til slutt og totalt urelatert, hvorfor er kg prisen hos bryggselv 50, - mens hos brewshop er den 21, - på f.eks pilsnermalt?


Dumt motspørsmål: hvorfor vil du ikke ha øl ved gasskoblingen?
 
Det første jeg lurer på er om Vekt 50kg er den greieste duppetingsen for å ha kontroll på hvor mye øl som er i fatet under fylling, jeg vil absolutt ikke ha øl i nærheten av gass inn røret.
Kan skrive under på at denne vekta fungerer knallbra. Eneste jeg har å innvende, er at selve vekta ikke tåler vann. Søler du litt enten med å ha vått fat, glemme sikkerhetsventilen, eller noe anna som gjør at det kommer vann inn i mellom plata og fjæra på vekta så leser den av feil helt til den har tørka. Har brukt denne i et års tid og har stort sett gode erfaringer. Har ikke funnet noe andre vekter med vettug pris som er like godt oppløst.
 
Dumt motspørsmål: hvorfor vil du ikke ha øl ved gasskoblingen?
Hvis man har en daisychain med ballocks på gass når man karbonerer, og klakker på i tur og orden, suger man øl inn i gasslangen fra første fatet når man klakker på det neste. Fort å glemme å tappe av en halvliter før man kobler på gassen hvis fatet er breddfullt. Jeg har seks gass ballocker på daisychainen min for karbonering. Et jævla arbeid å rengjøre om der kommer øl inni.
 
Det andre jeg lurer på er at jeg ser flere fyller fatene fullt med vann for så å tilsette starsan, hvor lang tid vil det ta før den blander seg? Er det like greit å fylle ferdig blandet å heller fjerne skummet etterhvert som det kommer ut av fatet?

Et annet alternativ er å droppe Starsan og heller bruke Saniclean eller et annet disinfeksjonsmiddel som ikke skummer til dette formålet.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp