Tråden for dumme spørsmål.

Hvordan best vekke opp og formere 3-4 måneder gammel gjær?

Jeg har et syltetøyglass med to cm med kompakt Dahlsgjær som har stått i kjøleskapet siden jeg gjenoppfrisket den i november. Den gang var den enda eldre, og jeg skilte død fra frisk gjær og tok vare på sistnevnte.

Nå skal jeg endelig til å brygge med den igjen, og må få vekket den til live. Hvordan gjør jeg best det?

Jeg ser for meg å starte med svak vørter på 1,020, men hvor mye gjær og vørter bør jeg ta utgangspunkt i? En liter og halvparten av gjæren?

Så lar jeg den gå til den er ferdig, kjøler ned dekanterer og kjører så en stor fireliter med 1,040?

Jeg har to femliters og én treliters erlenmeyerkolber og to magnetrørere, så her er det flere muligheter. Slik jeg brygger pils, liker jeg å bruke MYE gjær.

What would @Finn do?
 
Tips til "Slurry density" i brewersfriend? Står på default 1mrd celler pr ml. Er dette greit å gå ut fra?
"A very thick, compacted slurry would be about 4.5 Billion cells per milliliter. An 'average' density thickness might be 2.4 Billion cells per milliliter. A thin slurry might be 1 Billion cells per Milliliter."

Etter 2-3 dager i kjøleskapet går jeg ut fra ca 4 mrd celler pr. ml.
 
What would @Finn do?

Jeg har vel ikke mer kompetanse på dette enn deg - men jeg har gjort som du foreslår; brukt svak vørter.

Ellers foreslår White og Zainasheff i Yeast en revitalisering der du rører forsiktig inn en veldig liten mengde sterk vørter i gjæren. Jeg har aldri prøvd det, og det virker klønete. Men har du boka, så står det på s.167.
 
Jeg har vel ikke mer kompetanse på dette enn deg - men jeg har gjort som du foreslår; brukt svak vørter.

Ellers foreslår White og Zainasheff i Yeast en revitalisering der du rører forsiktig inn en veldig liten mengde sterk vørter i gjæren. Jeg har aldri prøvd det, og det virker klønete. Men har du boka, så står det på s.167.

Jeg tror jeg splitter det jeg har 50/50 i hver sin erlenmeyerkolbe med svak vørter. Så, når den er ferdig, fyller jeg på med flere liter med 1,040-vørter (eller litt sterkere, for å kompensere for at det blir litt vannet ut) for sunn vekst.

Rai, rai!
 
Jeg tror jeg splitter det jeg har 50/50 i hver sin erlenmeyerkolbe med svak vørter. Så, når den er ferdig, fyller jeg på med flere liter med 1,040-vørter (eller litt sterkere, for å kompensere for at det blir litt vannet ut) for sunn vekst.

Rai, rai!

Her var det liv;)?

Jeg har opplevd at det ha tatt fryktelig lang tid før det livet viste seg - 2-3 døgn. Så det gjelder å ikke gi opp for tidlig.
 

9f3959bc9d45db11b3f56799f624ec6a.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Brygget på tirsdag mitt 9 brygg,Jegerpils fra Bryggselv.Alt ser ut til å gå bra (traff blant annet OG perfekt) og den står og gjærer på 13 grader nå.
MEN............fy faderen hvor det lukter i rommet !! Og det er ikke den gode gjærlukta,det minner meg mer om den kvalmende lukta som oppstod innendørs i den tida man malte med oljemaling.

Brygget den identiske Gullpilsen fra Bryggselv i fjor uten at det ble en sånn lukt.Har en mistanke om at vørteren ikke ble nok avkjølt og at det billige termometeret jeg bruker ikke virker.Har noen her opplevd det samme ?
 
Sist redigert:
Brygget på tirsdag mitt 9 brygg,Jegerpils fra Bryggselv.Alt ser ut til å gå bra (traff blant OG perfekt) og den står og gjærer på 13 grader nå.
MEN............fy faderen hvor det lukter i rommet !! Og det er ikke den gode gjærlukta,det minner meg mer om den kvalmende lukta som oppstod innendørs i den tida man malte med oljemaling.

Brygget den identiske Gullpilsen fra Bryggselv i fjor uten at det ble en sånn lukt.Har en mistanke om at vørteren ikke ble nok avkjølt og mistenker at det billige termometeret jeg bruker ikke virker.Har noen her opplevd det samme ?
Noen gjær gir sterk svovellukt. Er det noe sånt du kjenner?
 
I disse corona-tider så har det blitt fullstendig kaos på butikkene og så godt som alle pakker med gjær har blitt revet fra butikkhyllene.
Hjemme har jeg 1 pakke med "Idun Mors hjemmebakte" som kan brukes til mye rart sånn som brød, pizza, boller osv.
I tillegg har jeg masse stæsj (magnetrører og alt som hører med) som kan brukes for å lage mer gjær.
Noen som har forsøkt å dyrke opp vanlig gjær? Vil det overhode fungere eller er det bedre å kjøre på med surdeigsstarter osv?

Akkurat nå kjenner jeg at jeg angrer på at jeg solgte speidelen og ikke kjøpte inn nytt bryggeri før jeg havnet i karantene..
 
I disse corona-tider så har det blitt fullstendig kaos på butikkene og så godt som alle pakker med gjær har blitt revet fra butikkhyllene.
Hjemme har jeg 1 pakke med "Idun Mors hjemmebakte" som kan brukes til mye rart sånn som brød, pizza, boller osv.
I tillegg har jeg masse stæsj (magnetrører og alt som hører med) som kan brukes for å lage mer gjær.
Noen som har forsøkt å dyrke opp vanlig gjær? Vil det overhode fungere eller er det bedre å kjøre på med surdeigsstarter osv?

Akkurat nå kjenner jeg at jeg angrer på at jeg solgte speidelen og ikke kjøpte inn nytt bryggeri før jeg havnet i karantene..

Er nok kveiken som vert vår redning nå når importen frå USA vert stengt ned


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Tilbake
Topp