Flaka mais er ellers noe jeg aldri kommer til å kjøpe igjen. Jeg ser ikke poenget med det; det gjør avgjort ikke øl bedre.
Ris skal vel være et atskillig bedre alternativ om man ønsker et litt lettere preg på sommerølet?
Flaka mais er ellers noe jeg aldri kommer til å kjøpe igjen. Jeg ser ikke poenget med det; det gjør avgjort ikke øl bedre.
Ja, ris er et godt alternativ. Og varmebehandlet/hurtigris er vel ganske holdbart, tror jeg. Brukte ris i en pre prohibition lager en gang, og det ga en ellevill OG. Tydeligvis mye stivelse.Ris skal vel være et atskillig bedre alternativ om man ønsker et litt lettere preg på sommerølet?
Ris skal vel være et atskillig bedre alternativ om man ønsker et litt lettere preg på sommerølet?
Jeg bruker uncle bens hurtigris som erstatning for mais. Synes mais gir et søtlig preg som ihvertfall jeg kan styre min begeistring for.
I serien "Spørsmål Google ikkje klarer å gi et klart svar på", så er: "Hvor mye gjær er det i en pakke US-05?" høgt oppe.
Norbrygg, hva sier dere?
Nå hadde du flaks, jeg har en sånn pakke i skapetI serien "Spørsmål Google ikkje klarer å gi et klart svar på", så er: "Hvor mye gjær er det i en pakke US-05?" høgt oppe.
Norbrygg, hva sier dere?
Ja ok. Da hadde Google rett.
Det finnes ikkje et konsist svar.
Det var i grunnen litt fint. Endelig noe Google ikkje kan svare på. Hadde liksom bare aldri trodd at det var selveste US-05 som skulle ta rotta på Google.
På ei aen side så er det 9 april og alt kan åpenbart skje...![]()
Sorry jeg sa feil. viability skal være 60%, altså omvendt av det jeg sa. 40% dropp.
"The viability of the yeast stored at +4°C will be more or less 60%. We know that the loss of viability during the storage is not linear. But we know also that with a multiplication by two at the beginning of the multiplication phasis that has no impact on the fermentation (no decrease of the fermentation speed)."
Dette svaret fikk jeg en gang i 2017.
Det eneste fermentis oppgir i databladet er vel: Viable yeast > 1.0 *1010 cfu/g
Så må man gjette ut fra det.
Hvis det sier noen noenting
cfu = colony forming units.
Det betyr at det er et minimum av 10 milliarder levende gjærceller pr. gram. Allikevel er det i realiteten mer enn dette, da én koloni (synlig klump på en agarplate) ikke nødvendigvis kommer fra én celle. 1 cfu kan godt bestå av en mindre gruppe av celler.
cfu er ikke en eksakt enhet, men er i mange tilfeller nøyaktig nok når man ikke trenger det estimatet en nitidig telling av enkeltceller på hemocytometer under mikroskop vil gi.
Noen gjetning er det i realiteten ikke snakk om, men heller et grovestimat. En pakke på 11.5 gram kan derefter innheholde noe slikt som mellom 115 og (beste fall) 300 - 400 milliarder celler. Hvis noen gidder å telle, kan vi helt sikkert få klarhet i det (men tallet vil variere fra pakke til pakke, nettopp fordi cfu er et unøyaktig mål).
Det er mange snarveier til å kalkulere celletetthet/antall. Telling med hemocytometer gir et godt estimat. Cfu-beregninger er litt mindre nøyaktig, men holder i mange sammenhenger. Optisk tetthet målt med spektrofotometer gir gode beregninger for hvor mange nye celler som dannes fra et kjent volum.
Ellers er det nok kanskje litt arrogant av fermentis å oppgi dette i enheter man ikke kan påregne at folk forstår.