cfu = colony forming units.
Det betyr at det er et minimum av 10 milliarder levende gjærceller pr. gram. Allikevel er det i realiteten mer enn dette, da én koloni (synlig klump på en agarplate) ikke nødvendigvis kommer fra én celle. 1 cfu kan godt bestå av en mindre gruppe av celler.
cfu er ikke en eksakt enhet, men er i mange tilfeller nøyaktig nok når man ikke trenger det estimatet en nitidig telling av enkeltceller på hemocytometer under mikroskop vil gi.
Noen gjetning er det i realiteten ikke snakk om, men heller et grovestimat. En pakke på 11.5 gram kan derefter innheholde noe slikt som mellom 115 og (beste fall) 300 - 400 milliarder celler. Hvis noen gidder å telle, kan vi helt sikkert få klarhet i det (men tallet vil variere fra pakke til pakke, nettopp fordi cfu er et unøyaktig mål).
Det er mange snarveier til å kalkulere celletetthet/antall. Telling med hemocytometer gir et godt estimat. Cfu-beregninger er litt mindre nøyaktig, men holder i mange sammenhenger. Optisk tetthet målt med spektrofotometer gir gode beregninger for hvor mange nye celler som dannes fra et kjent volum.
Ellers er det nok kanskje litt arrogant av fermentis å oppgi dette i enheter man ikke kan påregne at folk forstår.
Hvordan var det med åpna poser med humle og kjøleskap igjen, mtp. holdbarhet?
Har ikke fryser her jeg brygger nå
Databladet fra 2018 lover bare > 6x10^9 /g som altså blir over 69mrd per pakke. De hadde neppe skrevet det hvis det var 300-400mrd celler i en pakke. 100 er kanskje konservativt men heller for mye gjær en for lite for min del.
Uten å være en fasit så tror jeg det beste er fryser. Klem ut luft, og frys humlen. Holder best på alfasyren da etter det jeg har lest uten at jeg har noen artikler å vise til. Er vel en generell enighet om at den taper seg fortere i høyere temperaturer og utsettelse for oksygen.Hvordan var det med åpna poser med humle og kjøleskap igjen, mtp. holdbarhet?
Har ikke fryser her jeg brygger nå
ENDELIG et klart svar!Jeg runder fint av til 100mrd celler per pakke US-05 (de garanterer minst 6mrd/gr = 69mrd per pakke). Den praksisen har fungert fint for meg.
Det kunne vært interessant å høre om det er noen erfaringer på det."Second runnings"... Dette er jo noe som blant annet ble praktisert av belgiske munker som brygget øl.
Etter å ha regnet på meskeeffektiviteten for min Birger Eriksen (56%), så må det jo være mye godsaker igjen i maltet. Er det noen her inne som faktisk lager øl på "second runnings" etter å ha mesket litt store øl?
Noen erfaringer?
Bør jeg starte en egen tråd, eller er dette uinteressant for de fleste?
"Second runnings"... Dette er jo noe som blant annet ble praktisert av belgiske munker som brygget øl.
Etter å ha regnet på meskeeffektiviteten for min Birger Eriksen (56%), så må det jo være mye godsaker igjen i maltet. Er det noen her inne som faktisk lager øl på "second runnings" etter å ha mesket litt store øl?
Noen erfaringer?
Bør jeg starte en egen tråd, eller er dette uinteressant for de fleste?
Ja, har gjort det nokre gongar. Funker bra det. Men litt vanskelig å forutsjå kva øl det blir.."Second runnings"... Dette er jo noe som blant annet ble praktisert av belgiske munker som brygget øl.
Etter å ha regnet på meskeeffektiviteten for min Birger Eriksen (56%), så må det jo være mye godsaker igjen i maltet. Er det noen her inne som faktisk lager øl på "second runnings" etter å ha mesket litt store øl?
Noen erfaringer?
Bør jeg starte en egen tråd, eller er dette uinteressant for de fleste?
Leser litt forskjellig, men kondensen som legger se på undersiden av lokket kan være stappa med DMS, og den vil vel dryppe tilbake i kjelen. Har du prøvd å la vann renne over den uten vørter oppi, som en test, jeg innbiller meg at vann vil snike seg inn i kjelen.
Leser litt forskjellig, men kondensen som legger se på undersiden av lokket kan være stappa med DMS, og den vil vel dryppe tilbake i kjelen. Har du prøvd å la vann renne over den uten vørter oppi, som en test, jeg innbiller meg at vann vil snike seg inn i kjelen.
Hvilken kjele har du? Den så smal og fin ut til en platetopp og kjøling i vask
Mange takk for link, og ja jeg kunne virkelig tenkt meg en bedre kjele, akkurat nå bruker jeg 15 literen fra ikea. Den er ok, men litt for stor til min største kokesone, uten kran og vanskelig å isolere, syns det er litt slapp kok når ikke lokket er på, men har heller ikke induksjon.Bryggekjele 15L med kuleventil og lokk - Project Brew
Jeg tror den kunne passet bra for deg og
Evt. hva er diameter inklusive kran?
Takker og bukker, da kan jeg måle kjøkkenvasken og se om jeg får meg en ny kjele snart Desverre ser jeg at Brewshop har lagt av de kjelene de har til å selge med sett. Det står utsolgt på bare kjelen, men settet med kjele og utstyr er på lager, litt kjipt av de, men forstår at det må være sånn. Håper den kommer inn igjen, den virker ypperlig til mitt oppsett som det er pr. nå.Diameter på kjelen er jo 25 cm, legger du til 6 cm for kuleventil og 2 cm imellom er du på den sikre siden,
men jeg har sånn tredelt kuleventil Kuleventil 1/2
og ikke den enkle som følger med