Tråden for dumme spørsmål.

Har brygget et øl som har vært lagret på whiskeyfat i 3,5 måneder. Jeg lurer på om det må tilsettes ekstra gjær før tapping? Jeg karbonerer med sukkerlake og tenkte å legge meg på 3gr per liter, om det ikke er sterke meninger for noe annet. Vil FG målingen vise hvor mye alkohol tønna har gitt?
Tønna gir vel ikke noe alkohol, tvert imot, men jeg ville brukt noe gjær eller karbonert på fat. Det kan være hardt å få liv i den gjæra du har brukt.
 
Det er nok mjøldrøye: Meldrøye – Wikipedia

Ruset på soppinfisert øl / Nyheter / Hjem - Veterinærinstituttet

Dette er en gift som kan finnes i maltet. Det er altså ikke noe vi gjør, eller noe som skjer i ølet, som er årsaken til mjøldrøyeforgifta øl.

Med tanke på at jeg aldri har hørt om dette i mitt 43-årige liv, regner jeg med at jeg enten er usedvanlig lite opplyst, eller at dette ikke er et reelt problem i vesten?

Hørtes litt moro ut i små mengder da :D
 
Det er fordi vi har sprøytemidler. :)

Soppen kan overleve sprøyting, så det er faktisk ikke så effektivt. Har man fått en infeksjon, må den pløyes ned, og så dyrker man vekster som ikke angripes av soppen. (Ergotism - Wikipedia)

Ellers er ikke soppen vanskelig å identifisere, så kvalitetskontroll bør ganske lett kunne stoppe eventuelt forurensa korn før det blir videreforedla og kan nå forbrukerne.
 
Spørsmål det kanskje ikke finnes fasit på, men noen har sikkert forsøkt dette. Har en gjærstarter med wlp550 stående som jeg mistenker vi vokse ut av kolben. Risikerer jeg infeksjon dersom jeg tilsetter ett-par dråper skumdemp i starteren? Den vil jo ikke bli kokt
 
Spørsmål det kanskje ikke finnes fasit på, men noen har sikkert forsøkt dette. Har en gjærstarter med wlp550 stående som jeg mistenker vi vokse ut av kolben. Risikerer jeg infeksjon dersom jeg tilsetter ett-par dråper skumdemp i starteren? Den vil jo ikke bli kokt
Kan du ikke bare koke opp 1dl med vann sammen med defoamer, kjøle og helle i? Da har du ihvertfall redusert infeksjonsfaren betraktelig …
 
Satte 2 startere i går, WLP800 og WLP830. 830 ser normal ut, men hva skjer med 800? Det var ingen gjær i bunnen av kolben og ingen tegn til liv:( Kan en pakke være DOA?

received_994104167717419.jpeg
 
Sist redigert:
Satte 2 startere i går, WLP800 og WLP830. 830 ser normal ut, men hva skjer med 800? Det var ingen gjær i bunnen av kolben og ingen tegn til liv:( Kan en pakke være DOA?

Vis vedlegget 46810

Fargen tyder på det, i alle fall. Hva var utløpsdatoen på den? Jeg har opplevd at gjær fra Whitelabs har vært død, og jeg stoler fint lite på hva de sier om holdbarhet og tall levende celler.
 
Fargen tyder på det, i alle fall. Hva var utløpsdatoen på den? Jeg har opplevd at gjær fra Whitelabs har vært død, og jeg stoler fint lite på hva de sier om holdbarhet og tall levende celler.
03.11.2020 Ja jeg er redd den er helt død, det lå bittelitt gjær i bunnen når jeg sjekket, prøvde riste for å se om det kom noe CO2, det gjorde det altså ikke. Nå har den lille gjæra som kom i pakka lagt seg igjen og den sitter ikke til bunnen og er nesten lilla i fargen så her har noe gått galt, men disse 2 starterene ble laget, kjølt og pitchet samtidig så kan ikke se at det er min prosess som har feilet..
 
Sist redigert:
03.11.2020 Ja jeg er redd den er helt død, det lå bittelitt gjær i bunnen når jeg sjekket, prøvde riste for å se om det kom noe CO2, det gjorde det altså ikke. Nå har den lille gjæra som kom i pakka lagt seg igjen og den sitter ikke til bunnen og er nesten lilla i fargen så her har noe gått galt, men disse 2 starterene ble laget, kjølt og pitche samtidig så kan ikke se at det er min prosess som har feilet..

Du har neppe gjort noe galt:).

Den er altså vel 4 måneder gammel - og burde jo være helt i orden. Men jeg er ikke veldig overraska.

Jeg har opplevd at jeg har fått liv i wlp-gjær etter å ha latt den stå og snurre i mer enn to døgn, men så er spørsmålet hvor skadet den kan være.
 
Du har neppe gjort noe galt:).

Den er altså vel 4 måneder gammel - og burde jo være helt i orden. Men jeg er ikke veldig overraska.

Jeg har opplevd at jeg har fått liv i wlp-gjær etter å ha latt den stå og snurre i mer enn to døgn, men så er spørsmålet hvor skadet den kan være.
Ja her velger jeg å tro at noe har gått galt før jeg satte mindre fingre i pakken. Nå er den uansett tømt i do og jeg ser meg nødt til å kjøpe noe tørrgjær da jeg skal brygge i morra:(

Får stikke innom BS og høre om de er villig til å gi meg en ny pakke, må jo plukke med meg noe S-189. Vil det holde med 4 pakker for 20 liter 1.047 på 10°C?
 
Det skulle være rikelig.

Jeg tror @Holmentoppen av praktiske grunner (kjøling) har pitcha på noen grader varmere, og så senket temperaturen i gjæringsskapet. Det har visst gått helt fint. Og jeg ser for meg at det vil gi en raskere start på gjæringa - og kanskje livligere gjæring?

En annen ide - plukka opp fra en gjærprodusent i en Master Brewers-podcast - er å tilsette en ny dose oksygen* etter at første runde med formering er gjennomført (10 timer, eventuelt mer - følg med på aktivitet i gjærlåsen). Det er jo det samme som vi gjør med sterkøl, men det gir god mening når vi brygger lagerøl, også - gjærbehovet ved lave temperaturer er jo nær sagt umettelig.

(Jeg er opptatt av dette fordi jeg sliter med svovel i lagerølene mine. Livligere gjæraktivitet øker sjansen for å få skrubba ut H2Sen, mener jeg.)

* Du trenger jo ikke tilsette oksygen når du pitcher når du bruker tørrgjær fra Fermentis.
 
Det skulle være rikelig.

Jeg tror @Holmentoppen av praktiske grunner (kjøling) har pitcha på noen grader varmere, og så senket temperaturen i gjæringsskapet. Det har visst gått helt fint. Og jeg ser for meg at det vil gi en raskere start på gjæringa - og kanskje livligere gjæring?

En annen ide - plukka opp fra en gjærprodusent i en Master Brewers-podcast - er å tilsette en ny dose oksygen* etter at første runde med formering er gjennomført (10 timer, eventuelt mer - følg med på aktivitet i gjærlåsen). Det er jo det samme som vi gjør med sterkøl, men det gir god mening når vi brygger lagerøl, også - gjærbehovet ved lave temperaturer er jo nær sagt umettelig.

(Jeg er opptatt av dette fordi jeg sliter med svovel i lagerølene mine. Livligere gjæraktivitet øker sjansen for å få skrubba ut H2Sen, mener jeg.)

* Du trenger jo ikke tilsette oksygen når du pitcher når du bruker tørrgjær fra Fermentis.
Det var ikke snakk om å få ei ny pakke med 800 så kjøpte S-189. Han skulle høre med representanten fra White Labs og gi meg en tilbakemelding. Men samma det nå får jeg brygget i morra og 2 nye stammer i sortemanget mitt så tar det ganske så med ro :)
 
Sist redigert:
Det skulle være rikelig.

Jeg tror @Holmentoppen av praktiske grunner (kjøling) har pitcha på noen grader varmere, og så senket temperaturen i gjæringsskapet. Det har visst gått helt fint. Og jeg ser for meg at det vil gi en raskere start på gjæringa - og kanskje livligere gjæring?

En annen ide - plukka opp fra en gjærprodusent i en Master Brewers-podcast - er å tilsette en ny dose oksygen* etter at første runde med formering er gjennomført (10 timer, eventuelt mer - følg med på aktivitet i gjærlåsen). Det er jo det samme som vi gjør med sterkøl, men det gir god mening når vi brygger lagerøl, også - gjærbehovet ved lave temperaturer er jo nær sagt umettelig.

(Jeg er opptatt av dette fordi jeg sliter med svovel i lagerølene mine. Livligere gjæraktivitet øker sjansen for å få skrubba ut H2Sen, mener jeg.)

* Du trenger jo ikke tilsette oksygen når du pitcher når du bruker tørrgjær fra Fermentis.
Om sommeren er det vanskelig å kjøle til 10 grader. Vannet her holder 13-14 grader på det varmeste. Når jeg setter en 14 graders vørter i kjøleskapet (med Inkbird) er den på 10 grader i løpet av noen få timer. Har aldri opplevd noe negativt med denne tilnærmingen. 15-16 grader vil sikkert også fungere godt.

Det kan være litt svovellukt i kjøleskapet (helt normalt med lagergjær), men har aldri opplevd det i ølet.
 
Om sommeren er det vanskelig å kjøle til 10 grader. Vannet her holder 13-14 grader på det varmeste. Når jeg setter en 14 graders vørter i kjøleskapet (med Inkbird) er den på 10 grader i løpet av noen få timer. Har aldri opplevd noe negativt med denne tilnærmingen. 15-16 grader vil sikkert også fungere godt.

Det kan være litt svovellukt i kjøleskapet (helt normalt med lagergjær), men har aldri opplevd det i ølet.

Blir svovellukta borte i løpet av gjæringa, sånn at du ikke kjenner noe når du tapper? Hos meg henger den godt i uansett hvor lenge jeg lar ølet stå før jeg tapper, og sjøl om den gir seg noe under lagringa, blir den aldri helt borte.

Litt H2S er vel typeriktig i en tysk pils, men jeg liker det ikke noe bedre av den grunn:(.
 
Blir svovellukta borte i løpet av gjæringa, sånn at du ikke kjenner noe når du tapper? Hos meg henger den godt i uansett hvor lenge jeg lar ølet stå før jeg tapper, og sjøl om den gir seg noe under lagringa, blir den aldri helt borte.

Litt H2S er vel typeriktig i en tysk pils, men jeg liker det ikke noe bedre av den grunn:(.
Ja, har aldri opplevd at det har luktet svovel ved tapping.
 
Ja, har aldri opplevd at det har luktet svovel ved tapping.

Så vidt jeg skjønner er jeg den eneste som opplever dette problemet. Jeg har prøvd alle anbefalte råd, men det hjelper ikke. Nå er jeg spent på den siste, som ikke er helt ferdig ennå. Den har hatt en livligere gjæring enn tidligere lagerbrygg, men sjøl om den nå må være omtrent nede på FG, så lukter det fremdeles av det som kommer ut av gjærlåsen.

Jeg går ut fra at du ikke gjør noe spesielt mystisk, heller. Men hvor lenge lar du den stå etter at FG er nådd?
 
Tilbake
Topp