Tråden for dumme spørsmål.

Jeg måler etter et per minutters kok, for å være sikker på at alt er homogent og blandet, og pre-boil SG i Beersmith stemmer bra. Jeg justerer med utgangspunkt i det tallet.
 
Du opererer med en bryggemaskin med et maltrør? I så fall har dette fremdeles en grei hensikt, nnemlig å gi deg klarere vørter til kok - hvis du altså mener at det er et poeng, hvilket, som sagt tidligere, ikke er helt opplagt. Poenget er, som @Miguel sier, at du heller ned i en bolle eller lignende, som sprer den vørteren du heller tilbake, skånsomt ut i den vørteren som står over maltsenga uten å forstyrre den. Den fungerer som et filter som holder grumset tilbake.

Det har selvfølgelig ikke noen hensikt dersom du ikke tilfører skyllevannet like skånsomt. Det må du førvrig uansett gjøre for ikke å få kanalisering, slik at skyllevannet renner gjennom uten å ta med seg sukkeret i mesken - hvilket fører til at du får dårligere effektivitet enn du kunne fått.
Det heter kanskje maltrør, ett rør med sil i bunnen som passer akkurat i kjelen
vorlauf blir som å sirkulere da, det gjør jeg hele meskeperioden,
Etter det løfter jeg maltrøret og skyller, jeg senker ikke maltrøret ned i vørteren igjen etter skylling.
Det jeg kunne gjort var å kjøre sirkulasjonspumpa etter jeg har skyllet, eller som du sier tappe av noe i bunn å legge forsiktig tilbake i vørteren over maltsenga, hvilket jeg ikke skjønner, da må du ha senket mesken ned i vørteren igjen
Dette er helt nytt for meg, har brygget 4-5 brygg på den kjelen :)
 
Det heter kanskje maltrør, ett rør med sil i bunnen som passer akkurat i kjelen
vorlauf blir som å sirkulere da, det gjør jeg hele meskeperioden,
Etter det løfter jeg maltrøret og skyller, jeg senker ikke maltrøret ned i vørteren igjen etter skylling.
Det jeg kunne gjort var å kjøre sirkulasjonspumpa etter jeg har skyllet, eller som du sier tappe av noe i bunn å legge forsiktig tilbake i vørteren over maltsenga, hvilket jeg ikke skjønner, da må du ha senket mesken ned i vørteren igjen
Dette er helt nytt for meg, har brygget 4-5 brygg på den kjelen :)
Setter min hjemmesnekra "maltkurv" på en rist når jeg har mesket ferdig. Under mesk sirkulerer jeg kontinuerlig med slangen rett i Digiboil'en. Jeg tar vorlauf før skylling. Når maltensenga har satt seg så går det fint å skylle etter vorlauf.

received_214364350488055.jpeg

Jeg brukte lokket til julabøtta til å lage en toppsil som holder malten i ro under vorlauf og skylling.
received_732020207495110.jpeg

Jeg endte til slutt opp med å sette kran på "maltkurven" for å justere flow, alt annet blei bare stress og trist. Kobler slangen fra pumpa inn på kranen og justerer flow så det alltid er samme mengde vørter frem til skylling, som jeg gjør manuelt.

Ikke veldig fancy, men syns det fungerer greit og fikk økt effektiviteten min med 10%.
received_314106833542089.jpeg
 
Sist redigert:
Setter min hjemmesnekra "maltkurv" på en rist når jeg har mesket ferdig. Under mesk sirkulerer jeg kontinuerlig med slangen rett i Digiboil'en. Jeg tar vorlauf før skylling. Når maltensenga har satt seg så går det fint å skylle etter vorlauf.

Vis vedlegget 51577

Jeg brukte lokket til julabøtta til å lage en toppsil som holder malten i ro under vorlauf og skylling.
Vis vedlegget 51578

Jeg endte til slutt opp med å sette kran på "maltkurven" for å justere flow, alt annet blei bare stress og trist. Kobler slangen fra pumpa inn på kranen og justerer flow så det alltid er samme mengde vørter frem til skylling, som jeg gjør manuelt.

Ikke veldig fancy, men syns det fungerer greit og fikk økt effektiviteten min med 10%.
Vis vedlegget 51579
Det skal ikke være lett hehe
Dette vorlauf er ikke noe annet enn sirkulering med filtrering, siden vi sirkulerer hele tiden vil det være en viss filtrering gjennom mesken.
Jeg har rigget dusj i mesken fra pumpa, her kunne jeg satt under noe som filtrerte de siste minuttene.
Og ser jo at jeg har driti meg ut når det gjelder skylling, så her har jeg potensiale :oops:
 
Det skal ikke være lett hehe
Dette vorlauf er ikke noe annet enn sirkulering med filtrering, siden vi sirkulerer hele tiden vil det være en viss filtrering gjennom mesken.
Jeg har rigget dusj i mesken fra pumpa, her kunne jeg satt under noe som filtrerte de siste minuttene.
Og ser jo at jeg har driti meg ut når det gjelder skylling, så her har jeg potensiale :oops:
En viss filtrering skjer det nok, men jeg liker røre et par 4 ganger under mesk så for min del fungerer det dårlig. I tillegg så er det noe med vekta av maltsenga når den ikke står under vann som gjør at den blir mer kompakt og naturligvis også filtrerer bedre.

Jeg var egentlig litt skuffet etter 40 min vorlauf og vørteren ikke var så klar som jeg hadde håpet, men så leste jeg innlegget til @Finn Berger hvor han påpeker at den ikke blir helt klar, men melkehvit, og når jeg kombinerer den setningen med hvor lite jeg måtte skimme under kok, og trub etter kok så har det absolutt noe for seg, her hos meg i alle fall :)
 
En viss filtrering skjer det nok, men jeg liker røre et par 4 ganger under mesk så for min del fungerer det dårlig. I tillegg så er det noe med vekta av maltsenga når den ikke står under vann som gjør at den blir mer kompakt og naturligvis også filtrerer bedre.

Jeg var egentlig litt skuffet etter 40 min vorlauf og vørteren ikke var så klar som jeg hadde håpet, men så leste jeg innlegget til @Finn Berger hvor han påpeker at den ikke blir helt klar, men melkehvit, og når jeg kombinerer den setningen med hvor lite jeg måtte skimme under kok, og trub etter kok så har det absolutt noe for seg, her hos meg i alle fall :)
Ja ser den, jeg må rigge en slik sil til skylling og vorlauf, slik at det kan foregå skånsomt :)

Men selv om du rører er hele vørteren sirkulert flere ganger gjennom mesken etter du har rørt siste gang
 
Det heter kanskje maltrør, ett rør med sil i bunnen som passer akkurat i kjelen
vorlauf blir som å sirkulere da, det gjør jeg hele meskeperioden,
Etter det løfter jeg maltrøret og skyller, jeg senker ikke maltrøret ned i vørteren igjen etter skylling.
Det jeg kunne gjort var å kjøre sirkulasjonspumpa etter jeg har skyllet, eller som du sier tappe av noe i bunn å legge forsiktig tilbake i vørteren over maltsenga, hvilket jeg ikke skjønner, da må du ha senket mesken ned i vørteren igjen
Dette er helt nytt for meg, har brygget 4-5 brygg på den kjelen :)
Hvis du har sirkulert hele tida, er det jo ikke noe poeng med vorlauf, nei. Det som er viktg uansett, er at den vørteren som resirkuleres, og det skyllevannet du skyller med, tilføres skånsomt, slik at du hverken lager kanaler eller ødelegger filtereffekten som maltsenga har.
 
Ja ser den, jeg må rigge en slik sil til skylling og vorlauf, slik at det kan foregå skånsomt :)

Men selv om du rører er hele vørteren sirkulert flere ganger gjennom mesken etter du har rørt siste gang
Klart, men når ikke maltsenga ligger i ro og i tillegg ligger under vann så virvles det hele opp igjen på nullkommaniks.

Jeg merker i alle fall en grei forskjell på vørter før og etter vorlauf, jeg tror ikke nødvendigvis det gjør så mye med sluttresultatet på ølet, men gikk litt lei av BIAB med 1 kjele, og jeg fikk ikke stabil temperatur i Digiboil'en med mindre jeg rørte hele tiden eller sirkulerte kontinuerlig, så da blei det en pumpe og siden jeg nå bruker den blei vorlauf enkelt og koselig, har det alltid hyggelig når jeg brygger så det er nok mest for gleden og kosen og ikke bare for smaken.

Og til syvende å sist ga det meg bedre effektivitet som betyr mindre malt som betyr mindre penger, ikke at penger er så viktig, men ser heller ingen grunn til å kaste de ut vinduet så som sagt jeg er fornøyd så langt for de 3000 jeg har brukt på dette nye oppsettet, har bare 2 brygg på det.

Jeg liker det enkelt så om jeg klarer å få de samme resultatene hver gang blir det nok lenge til jeg i det hele tatt vurderer en endring :)
 
Kokende vørter har 1,4% større volum enn vørter avkjølt til pitch-temperatur - sånn ca.. Jeg har ikke regna på hva det betyr om du ikke trekker fra 1,4% på den varme.

Uansett, effektivitetstallet er jo noe du bruker til å beregne oppskrifter, og så lenge det stemmer, spiller det jo liten rolle om ikke pre-boil og post-boil blir likt i kalkulatoren. Verst for kalkulatoren, tenker jeg:).

edit: Det skal være 4%, så klart. Takk, @loebrygg .
 
Sist redigert:
Det er mulig. Men har prøvd både refraktometer og hydrometer, og har samme erfaring. Aldri begge samtidig da, når jeg tenker meg om. Akkurat i preboil-øyeblikket skjer det så mye at vitenskapsmannen i meg tar pause, så sjaueren kan få plass ;)
Jeg slår meg til ro med at OG er korrekt, da den er relativt konsekvent innenfor forventet meske-effektivitet
Så lenge det funker til det det skal, er det jo greit:).
 
Hvis du har sirkulert hele tida, er det jo ikke noe poeng med vorlauf, nei. Det som er viktg uansett, er at den vørteren som resirkuleres, og det skyllevannet du skyller med, tilføres skånsomt, slik at du hverken lager kanaler eller ødelegger filtereffekten som maltsenga har.
Hos meg er det en forskjell, for skulle jeg kjørt så lav flow at maltsenga ikke beveger seg under mesk ville jeg ikke hatt stabil temperatur, og jeg syns, med den lille erfaring jeg har på oppsettet, at filtreringen blir bedre når "maltkurven" er tatt ut av mesk.
 
Klart, men når ikke maltsenga ligger i ro og i tillegg ligger under vann så virvles det hele opp igjen på nullkommaniks.

Jeg merker i alle fall en grei forskjell på vørter før og etter vorlauf, jeg tror ikke nødvendigvis det gjør så mye med sluttresultatet på ølet, men gikk litt lei av BIAB med 1 kjele, og jeg fikk ikke stabil temperatur i Digiboil'en med mindre jeg rørte hele tiden eller sirkulerte kontinuerlig, så da blei det en pumpe og siden jeg nå bruker den blei vorlauf enkelt og koselig, har det alltid hyggelig når jeg brygger så det er nok mest for gleden og kosen og ikke bare for smaken.

Og til syvende å sist ga det meg bedre effektivitet som betyr mindre malt som betyr mindre penger, ikke at penger er så viktig, men ser heller ingen grunn til å kaste de ut vinduet så som sagt jeg er fornøyd så langt for de 3000 jeg har brukt på dette nye oppsettet, har bare 2 brygg på det.

Jeg liker det enkelt så om jeg klarer å få de samme resultatene hver gang blir det nok lenge til jeg i det hele tatt vurderer en endring :)
Jeg arvet en 40 L kjele med maltrør og kjøler, betalte en symbolsk arveagift :)
Kinapumpa sviver veldig bra på 9 volt og med dusjhode
i stedet for å satse på at maltsenga filtrerer , er det jo bare å holde en sil under dusjen mens man sirkulerer
 
Kokende vørter har 1,4% større volum enn vørter avkjølt til pitch-temperatur - sånn ca.. Jeg har ikke regna på hva det betyr om du ikke trekker fra 1,4% på den varme.

Uansett, effektivitetstallet er jo noe du bruker til å beregne oppskrifter, og så lenge det stemmer, spiller det jo liten rolle om ikke pre-boil og post-boil blir likt i kalkulatoren. Verst for kalkulatoren, tenker jeg:).

Er det ikke 4% som må trekkes fra?
eks. 20 liter varm vørter krymper til 20*0,96 = 19,2 etter avkjøling
 
Jeg arvet en 40 L kjele med maltrør og kjøler, betalte en symbolsk arveagift :)
Kinapumpa sviver veldig bra på 9 volt og med dusjhode
i stedet for å satse på at maltsenga filtrerer , er det jo bare å holde en sil under dusjen mens man sirkulerer
Nei, da, skal du ha ei ekstremt fin sil.

Jeg kjørte med pumpe og kontinuerlig sirkulering da jeg begynte med brygging, og fikk helt klar vørter. Så effektiv er maltsenga som filter.

Men det er helt poengløst, og jeg blei lei av hele pumpa, så nå ligger den i en skuff:).
 
Tilbake
Topp