Det heter kanskje maltrør, ett rør med sil i bunnen som passer akkurat i kjelenDu opererer med en bryggemaskin med et maltrør? I så fall har dette fremdeles en grei hensikt, nnemlig å gi deg klarere vørter til kok - hvis du altså mener at det er et poeng, hvilket, som sagt tidligere, ikke er helt opplagt. Poenget er, som @Miguel sier, at du heller ned i en bolle eller lignende, som sprer den vørteren du heller tilbake, skånsomt ut i den vørteren som står over maltsenga uten å forstyrre den. Den fungerer som et filter som holder grumset tilbake.
Det har selvfølgelig ikke noen hensikt dersom du ikke tilfører skyllevannet like skånsomt. Det må du førvrig uansett gjøre for ikke å få kanalisering, slik at skyllevannet renner gjennom uten å ta med seg sukkeret i mesken - hvilket fører til at du får dårligere effektivitet enn du kunne fått.
Setter min hjemmesnekra "maltkurv" på en rist når jeg har mesket ferdig. Under mesk sirkulerer jeg kontinuerlig med slangen rett i Digiboil'en. Jeg tar vorlauf før skylling. Når maltensenga har satt seg så går det fint å skylle etter vorlauf.Det heter kanskje maltrør, ett rør med sil i bunnen som passer akkurat i kjelen
vorlauf blir som å sirkulere da, det gjør jeg hele meskeperioden,
Etter det løfter jeg maltrøret og skyller, jeg senker ikke maltrøret ned i vørteren igjen etter skylling.
Det jeg kunne gjort var å kjøre sirkulasjonspumpa etter jeg har skyllet, eller som du sier tappe av noe i bunn å legge forsiktig tilbake i vørteren over maltsenga, hvilket jeg ikke skjønner, da må du ha senket mesken ned i vørteren igjen
Dette er helt nytt for meg, har brygget 4-5 brygg på den kjelen
Det går helt utmerketEr det mulig å få bruke gelantin for klarne ølet uten å ha mulighet til kaldkræsj? Har ei bod på 13-14 grader.
Det skal ikke være lett heheSetter min hjemmesnekra "maltkurv" på en rist når jeg har mesket ferdig. Under mesk sirkulerer jeg kontinuerlig med slangen rett i Digiboil'en. Jeg tar vorlauf før skylling. Når maltensenga har satt seg så går det fint å skylle etter vorlauf.
Vis vedlegget 51577
Jeg brukte lokket til julabøtta til å lage en toppsil som holder malten i ro under vorlauf og skylling.
Vis vedlegget 51578
Jeg endte til slutt opp med å sette kran på "maltkurven" for å justere flow, alt annet blei bare stress og trist. Kobler slangen fra pumpa inn på kranen og justerer flow så det alltid er samme mengde vørter frem til skylling, som jeg gjør manuelt.
Ikke veldig fancy, men syns det fungerer greit og fikk økt effektiviteten min med 10%.
Vis vedlegget 51579
En viss filtrering skjer det nok, men jeg liker røre et par 4 ganger under mesk så for min del fungerer det dårlig. I tillegg så er det noe med vekta av maltsenga når den ikke står under vann som gjør at den blir mer kompakt og naturligvis også filtrerer bedre.Det skal ikke være lett hehe
Dette vorlauf er ikke noe annet enn sirkulering med filtrering, siden vi sirkulerer hele tiden vil det være en viss filtrering gjennom mesken.
Jeg har rigget dusj i mesken fra pumpa, her kunne jeg satt under noe som filtrerte de siste minuttene.
Og ser jo at jeg har driti meg ut når det gjelder skylling, så her har jeg potensiale
Hvilken prosedyre følger du?Det går helt utmerket
Jeg kaldkræsjer aldri, og tilsetter gelatin om jeg er utålmodig og vil at ølet skal klarne fort.
Ja ser den, jeg må rigge en slik sil til skylling og vorlauf, slik at det kan foregå skånsomtEn viss filtrering skjer det nok, men jeg liker røre et par 4 ganger under mesk så for min del fungerer det dårlig. I tillegg så er det noe med vekta av maltsenga når den ikke står under vann som gjør at den blir mer kompakt og naturligvis også filtrerer bedre.
Jeg var egentlig litt skuffet etter 40 min vorlauf og vørteren ikke var så klar som jeg hadde håpet, men så leste jeg innlegget til @Finn Berger hvor han påpeker at den ikke blir helt klar, men melkehvit, og når jeg kombinerer den setningen med hvor lite jeg måtte skimme under kok, og trub etter kok så har det absolutt noe for seg, her hos meg i alle fall
Hvis du har sirkulert hele tida, er det jo ikke noe poeng med vorlauf, nei. Det som er viktg uansett, er at den vørteren som resirkuleres, og det skyllevannet du skyller med, tilføres skånsomt, slik at du hverken lager kanaler eller ødelegger filtereffekten som maltsenga har.Det heter kanskje maltrør, ett rør med sil i bunnen som passer akkurat i kjelen
vorlauf blir som å sirkulere da, det gjør jeg hele meskeperioden,
Etter det løfter jeg maltrøret og skyller, jeg senker ikke maltrøret ned i vørteren igjen etter skylling.
Det jeg kunne gjort var å kjøre sirkulasjonspumpa etter jeg har skyllet, eller som du sier tappe av noe i bunn å legge forsiktig tilbake i vørteren over maltsenga, hvilket jeg ikke skjønner, da må du ha senket mesken ned i vørteren igjen
Dette er helt nytt for meg, har brygget 4-5 brygg på den kjelen
Klart, men når ikke maltsenga ligger i ro og i tillegg ligger under vann så virvles det hele opp igjen på nullkommaniks.Ja ser den, jeg må rigge en slik sil til skylling og vorlauf, slik at det kan foregå skånsomt
Men selv om du rører er hele vørteren sirkulert flere ganger gjennom mesken etter du har rørt siste gang
Så lenge det funker til det det skal, er det jo greit.Det er mulig. Men har prøvd både refraktometer og hydrometer, og har samme erfaring. Aldri begge samtidig da, når jeg tenker meg om. Akkurat i preboil-øyeblikket skjer det så mye at vitenskapsmannen i meg tar pause, så sjaueren kan få plass
Jeg slår meg til ro med at OG er korrekt, da den er relativt konsekvent innenfor forventet meske-effektivitet
Hos meg er det en forskjell, for skulle jeg kjørt så lav flow at maltsenga ikke beveger seg under mesk ville jeg ikke hatt stabil temperatur, og jeg syns, med den lille erfaring jeg har på oppsettet, at filtreringen blir bedre når "maltkurven" er tatt ut av mesk.Hvis du har sirkulert hele tida, er det jo ikke noe poeng med vorlauf, nei. Det som er viktg uansett, er at den vørteren som resirkuleres, og det skyllevannet du skyller med, tilføres skånsomt, slik at du hverken lager kanaler eller ødelegger filtereffekten som maltsenga har.
Jeg arvet en 40 L kjele med maltrør og kjøler, betalte en symbolsk arveagiftKlart, men når ikke maltsenga ligger i ro og i tillegg ligger under vann så virvles det hele opp igjen på nullkommaniks.
Jeg merker i alle fall en grei forskjell på vørter før og etter vorlauf, jeg tror ikke nødvendigvis det gjør så mye med sluttresultatet på ølet, men gikk litt lei av BIAB med 1 kjele, og jeg fikk ikke stabil temperatur i Digiboil'en med mindre jeg rørte hele tiden eller sirkulerte kontinuerlig, så da blei det en pumpe og siden jeg nå bruker den blei vorlauf enkelt og koselig, har det alltid hyggelig når jeg brygger så det er nok mest for gleden og kosen og ikke bare for smaken.
Og til syvende å sist ga det meg bedre effektivitet som betyr mindre malt som betyr mindre penger, ikke at penger er så viktig, men ser heller ingen grunn til å kaste de ut vinduet så som sagt jeg er fornøyd så langt for de 3000 jeg har brukt på dette nye oppsettet, har bare 2 brygg på det.
Jeg liker det enkelt så om jeg klarer å få de samme resultatene hver gang blir det nok lenge til jeg i det hele tatt vurderer en endring
Kokende vørter har 1,4% større volum enn vørter avkjølt til pitch-temperatur - sånn ca.. Jeg har ikke regna på hva det betyr om du ikke trekker fra 1,4% på den varme.
Uansett, effektivitetstallet er jo noe du bruker til å beregne oppskrifter, og så lenge det stemmer, spiller det jo liten rolle om ikke pre-boil og post-boil blir likt i kalkulatoren. Verst for kalkulatoren, tenker jeg.
Jeg bruker pulver 1-2 ts i ca 2 dl varmt/kokt vann og tilsetter i fat ved tapping.Hvilken prosedyre følger du?
1 ts/ 2 plater i 1 dl vann 3-4 dager før tapping?
Nei, da, skal du ha ei ekstremt fin sil.Jeg arvet en 40 L kjele med maltrør og kjøler, betalte en symbolsk arveagift
Kinapumpa sviver veldig bra på 9 volt og med dusjhode
i stedet for å satse på at maltsenga filtrerer , er det jo bare å holde en sil under dusjen mens man sirkulerer
Jo, sjølsagt. Hvor p..... kom ettallet fra?Er det ikke 4% som må trekkes fra?
eks. 20 liter varm vørter krymper til 20*0,96 = 19,2 etter avkjøling