loebrygg
Norbrygg-medlem
Når jeg skal pitche om 15 timer og har én pakke med 833, tror jeg det er en dårlig idé.![]()
OK, prøv 838 istede da
Når jeg skal pitche om 15 timer og har én pakke med 833, tror jeg det er en dårlig idé.![]()
Nå endrer du på grunnleggende forutsetninger for spørsmålet.OK, prøv 838 istede da![]()
Jeg har hatt tre brygg med 87% nå - men skjønner ikke helt hvordan/om det kan stemme. Batchsparging, øl med 1.048 i OG. Normalt ville jeg ligget på 82%, og jeg kan ikke se noen grunn til at jeg skulle skvette opp på 87. Men 86%, hvis det er snakk om kontinuerlig skylling, er vel ganske normalt.Så jeg brygget en standard pils i dag, jeg har pleid å gjøre BIAB i kjele og batch sparge og har vel havna rundt 75% meske effektivitet. I dag kjørte jeg sirkulering i Digiboil'en og Brewfather mener jeg hadde en effektivitet på 86%, kan det stemme?
OG skulle være 1.044 og landa på 1.050. Måtte koke opp 3 liter vann og tilsette for å lande på 1.041. Så bomma der også, men heller 4,5% enn 5,6% i en lys lager...
Jeg er helt fersk på dette, jeg har jo null peiling, men kjørte en kjent oppskrift, eneste forskjellen er pumpe under mesk og skylling etter vorlauf(ikke pumpe), men 86% effektivitet er nytt for meg.Jeg har hatt tre brygg med 87% nå - men skjønner ikke helt hvordan/om det kan stemme. Batchsparging, øl med 1.048 i OG. Normalt ville jeg ligget på 82%, og jeg kan ikke se noen grunn til at jeg skulle skvette opp på 87. Men 86%, hvis det er snakk om kontinuerlig skylling, er vel ganske normalt.
Ssirkulering skulle ikke spille noen rolle for effektiviteten.
Batch sparging?Jeg er helt fersk på dette, jeg har jo null peiling, men kjørte en kjent oppskrift, eneste forskjellen er pumpe under mesk og skylling etter vorlauf(ikke pumpe), men 86% effektivitet er nytt for meg.
For all del jeg klager ikke, mindre malt = mindre penger, men syns det var et voldsomt hopp, kanskje var jeg bare heldig. Første gang jeg bruker malt fra ølbrygging.no, var mye spirer der.
Uansett så lurte jeg bare på om det er rett å anta at 86% er innafor eller om mine målinger er helt på jordet![]()
OK, det høres ut som kontinuerlig skylling, og så ikke noe tap av vørter før kok annet enn det som bli igjen i masken. Da er 86% et høyst rimelig utbytte. Det kunne godt vært høyere uten at jeg hadde reagert.Ja, altså, jeg mesker i Digiboil'en med sirkulering(60 min), så 60 min vorlauf, så skyller jeg med det Brewfather sier manuelt, så opp til kok.
Vis vedlegget 51552
Mange takk, da får jeg justere oppskrifter etter det, kanke ende kvelden etter ei øl, og jeg kanke kjøre kidden i barnehagen med promilleOK, det høres ut som kontinuerlig skylling, og så ikke noe tap av vørter før kok annet enn det som bli igjen i masken. Da er 86% et høyst rimelig utbytte. Det kunne godt vært høyere uten at jeg hadde reagert.
Nei, de ser helst at ungene er edru. Det var i alle fall mi erfaring.Mange takk, da får jeg justere oppskrifter etter det, kanke ende kvelden etter ei øl, og jeg kanke kjøre kidden i barnehagen med promille![]()
Jeg koker i samme kjele som meskinga foregår, skyller og rett på koking. Er ikke det normalt?Batch sparging?
Tar du med alt fra meskinga over til kok?
Jeg også. Det er meskeeffektiviteten de fleste kalibrerer etter, har jeg inntrykk av. Så bruker du ev. DME eller ekstra vann for å justere. Om det blir et par liter forskjell i mengden vørter i gjæringskaret er sekundært.Jeg bruker meskeeffektivitet. Brygghuseff. tar hensyn til hvor mange liter du har over i gjæringskaret ...
Som de andre sier; det er meskeeffektiviteten som er vanlig referanse.Jeg koker i samme kjele som meskinga foregår, skyller og rett på koking. Er ikke det normalt?
Skyllinga mi er i ei gryte hvor jeg gir 4-5 plasjer rund om i mesken, skyllet med 11 liter, og mesket med 25 liter
I dag brukte jeg 7 liter vann for 7 kg malt+, 2 liter i bånn av gjæringsbøtta, og 1 liter fra kokekjele + 1 liter ekstra avdamping.
Da hadde jeg brukt vann etter oppsriften+ 25 liter da som var batch størrelse, jeg havnet 4 poeng under på OG.
Fordi effektiviteten her var innstilt på 79% effektivitet, jeg har 75%
Men gjæringskaret ble fyllet opp til 25 liter, jeg setter kjelen på skrå og stopper når humle står klar, der vil forsvinne 2 liter, så egentlig brukte jeg 2 liter for lite vann, men da hadde jeg røket enda flere poeng på OG , nå er jeg klar over dette også, og vil måtte sette denne effektivitet for hver oppskrift , er det mesk effektivitet eller bryggehus effektivitet som er vanlig å bruke å ta utgangspunkt i?
Når du er ferdig med meskinga, og før du starter å tappe ut vørteren til koking, tapper du ut 1-2 liter i et litermål el.lgn. og heller (forsiktig, så du ikke forstyrrer maltsenga) tilbake i mesken. Gjenta til vørteren er fri for grums. Den blir ikke klar, men litt melkeaktig. Dette kalles på tysk Vorlauf, det er altså en "tapping før sjølve tappinga". Det er ikke strengt nødvendig, men ganske vanlig. Jeg gjør det, sjøl om jeg langtfra er sikker på om det betyr noe som helstHva betyr vorlauf ?
Okey, det kunne jeg forsåvidt gjort,Når du er ferdig med meskinga, og før du starter å tappe ut vørteren til koking, tapper du ut 1-2 liter i et litermål el.lgn. og heller (forsiktig, så du ikke forstyrrer maltsenga) tilbake i mesken. Gjenta til vørteren er fri for grums. Den blir ikke klar, men litt melkeaktig. Dette kalles på tysk Vorlauf, det er altså en "tapping før sjølve tappinga". Det er ikke strengt nødvendig, men ganske vanlig. Jeg gjør det, sjøl om jeg langtfra er sikker på om det betyr noe som helst.
Hehe.. "vor"-lauf.. Altså før.Okey, det kunne jeg forsåvidt gjort,
Og jeg tapper ikke av vørteren til koking, jeg koker i samme kjele, direkte etter skylling
Er det før eller etter skylling denne vorlauf prosessen foregår?
Da vil vel dette som du skal helle forsiktig tilbake i mesken bli rotet opp igjen da, ingen hensikt i detteHehe.. "vor"-lauf.. Altså før.
Jeg tar meg en bolle og stiller meg i skammekroken. Selvsagt før man tapper av, ikke nødvendigvis skyller.Da vil vel dette som du skal helle forsiktig tilbake i mesken bli rotet opp igjen da, ingen hensikt i dette![]()