Jeg koker i samme kjele som meskinga foregår, skyller og rett på koking. Er ikke det normalt?Batch sparging?
Tar du med alt fra meskinga over til kok?
Skyllinga mi er i ei gryte hvor jeg gir 4-5 plasjer rund om i mesken, skyllet med 11 liter, og mesket med 25 liter
I dag brukte jeg 7 liter vann for 7 kg malt+, 2 liter i bånn av gjæringsbøtta, og 1 liter fra kokekjele + 1 liter ekstra avdamping.
Da hadde jeg brukt vann etter oppsriften+ 25 liter da som var batch størrelse, jeg havnet 4 poeng under på OG.
Fordi effektiviteten her var innstilt på 79% effektivitet, jeg har 75%
Men gjæringskaret ble fyllet opp til 25 liter, jeg setter kjelen på skrå og stopper når humle står klar, der vil forsvinne 2 liter, så egentlig brukte jeg 2 liter for lite vann, men da hadde jeg røket enda flere poeng på OG , nå er jeg klar over dette også, og vil måtte sette denne effektivitet for hver oppskrift , er det mesk effektivitet eller bryggehus effektivitet som er vanlig å bruke å ta utgangspunkt i?