Tråden for dumme spørsmål.

Dårlig tegn når gjærkaken lukter råttent?

Ølet både lukter og smaker godt, men gjærkaken luktet nokså funky når jeg rengjorde Fermzillaen.
Neipa gjæret med S-04 og tørrhumlet på 5 og 3 dager uten å dumpe noe underveis.
 
Jeg har også opplevd at det ikke stemmer helt når jeg har sjekka post-boil mot pre-boil for moro skyld. Men det eneste som blir borte under kokinga, er jo vanndamp (sånn stort sett, da), så jeg kan ikke begripe at det ikke skulle bli nøyaktig samme prosent effektivitet. Det dreier seg jo om hvor mye av sukkeret som tas vare på gjennom prosessen.

Altså: Full støtte til undringa di:).
Måler dere ved samme temperatur? Kan det være volumet av vannet (som er høyere ved høy temperatur enn ved lav temperatur) som utgjør feilkilden?

Edit: Ser nå at dette er diskutert.
 
Dårlig tegn når gjærkaken lukter råttent?

Ølet både lukter og smaker godt, men gjærkaken luktet nokså funky når jeg rengjorde Fermzillaen.
Neipa gjæret med S-04 og tørrhumlet på 5 og 3 dager uten å dumpe noe underveis.
Vrient å si uten å ha vært der:). Men hvis ølet lukter og smaker godt, er det nok bare normale gjærlukter du reagerer på.

Sånt øl blir jo sjelden gammelt. Det bør i alle fall ikke bli det. Så om det skulle være noe der, blir nok ikke ølet udrikkelig før det meste er unnadrukket.
 
Vrient å si uten å ha vært der:). Men hvis ølet lukter og smaker godt, er det nok bare normale gjærlukter du reagerer på.

Sånt øl blir jo sjelden gammelt. Det bør i alle fall ikke bli det. Så om det skulle være noe der, blir nok ikke ølet udrikkelig før det meste er unnadrukket.
Ja, det var ikke stort værre en type "skal jeg bruke denne kjøttdeigen, eller blir det fisk til middag?" lukt, har bare ikke merket den type lukt fra gjær før.
Nå endte den på 6.4%, jeg har 19 liter og det er kun jeg som drikker av fatet, så det bør jo hende at det varer en stund iallefall :D
 
Hvordan fjerner dere etiketter fra fulle flasker?
Jeg har etiketter på alle flaskene mine, vanlig laserprintpapir festet med melk. Nå vurderer jeg å delta i konkurranse for første gang, og må da levere flasker uten etikett. Vanligvis bruker jeg jo varmt såpevann, men vil innholdet takle slikt varmt vann? Hva gjør dere som har vært i samme situasjon?
 
Hvordan fjerner dere etiketter fra fulle flasker?
Jeg har etiketter på alle flaskene mine, vanlig laserprintpapir festet med melk. Nå vurderer jeg å delta i konkurranse for første gang, og må da levere flasker uten etikett. Vanligvis bruker jeg jo varmt såpevann, men vil innholdet takle slikt varmt vann? Hva gjør dere som har vært i samme situasjon?
Papir festet med melk løsner vel bare du tar kaldt vann på, ev. kaldt såpevann?
 
Hvordan fjerner dere etiketter fra fulle flasker?
Jeg har etiketter på alle flaskene mine, vanlig laserprintpapir festet med melk. Nå vurderer jeg å delta i konkurranse for første gang, og må da levere flasker uten etikett. Vanligvis bruker jeg jo varmt såpevann, men vil innholdet takle slikt varmt vann? Hva gjør dere som har vært i samme situasjon?
Jeg pleier å vente til flaskene er edru :p
 
Hvordan fjerner dere etiketter fra fulle flasker?
Jeg har etiketter på alle flaskene mine, vanlig laserprintpapir festet med melk. Nå vurderer jeg å delta i konkurranse for første gang, og må da levere flasker uten etikett. Vanligvis bruker jeg jo varmt såpevann, men vil innholdet takle slikt varmt vann? Hva gjør dere som har vært i samme situasjon?
Setter dem i kaldt vann, som Jørgen sier. Mine er festa med mjølk.
 
Har brygget en Burton Ale som først fikk en pakke Windsor og en ny pakke Nottingham et par dager etter på. Hadde håpet Nottingham kunne trekke ned FG. Nå etter 2 uker ligger fortsatt SG på 1.020 fra 1.060 dvs 66%. Har ristet litt i dunken i håp om å vekke litt liv.

Har det hensikt å tilsette en liten dæsj sukker og en pakke frisk gjær?
 
Har brygget en Burton Ale som først fikk en pakke Windsor og en ny pakke Nottingham et par dager etter på. Hadde håpet Nottingham kunne trekke ned FG. Nå etter 2 uker ligger fortsatt SG på 1.020 fra 1.060 dvs 66%. Har ristet litt i dunken i håp om å vekke litt liv.

Har det hensikt å tilsette en liten dæsj sukker og en pakke frisk gjær?
Nei. Skal du tilsette gjær til et øl som allerede er i gang, bør du lage en liten starter, og hive den oppi når den er godt i gang ("high kräusen"). Du har nok fått lite ut av den pakka du heiv oppi, og vil neppe få noe mer ut av å gjenta det. Så altså: Lag en liten starter, en SNS. (Du rister det du orker når du setter den, og så lar du den stå helt i ro. Ingen magnetrører, altså. Bruker du tørrgjær, skal du antakelig droppe ristinga - eller den er i alle fall ikke nødvendig.)

For gjæren er det neppe noen grei opplevelse å brått havne i et øl med både kullsyre og alkohol i. Den liker ingen av delene. Det er grunnen til at det er bedre sjanser om du lager en starter. Da har den jo vent seg gradvis til utrivelighetene, og det blir ikke noe sjokk for den når den tilsettes ølet ditt.

Men: Burton ale skal vel være relativt "sødmefylt"? Hvordan smaker den? Kanskje skal du la den være som den er.
 
Nei. Skal du tilsette gjær til et øl som allerede er i gang, bør du lage en liten starter, og hive den oppi når den er godt i gang ("high kräusen"). Du har nok fått lite ut av den pakka du heiv oppi, og vil neppe få noe mer ut av å gjenta det. Så altså: Lag en liten starter, en SNS. (Du rister det du orker når du setter den, og så lar du den stå helt i ro. Ingen magnetrører, altså. Bruker du tørrgjær, skal du antakelig droppe ristinga - eller den er i alle fall ikke nødvendig.)

For gjæren er det neppe noen grei opplevelse å brått havne i et øl med både kullsyre og alkohol i. Den liker ingen av delene. Det er grunnen til at det er bedre sjanser om du lager en starter. Da har den jo vent seg gradvis til utrivelighetene, og det blir ikke noe sjokk for den når den tilsettes ølet ditt.

Men: Burton ale skal vel være relativt "sødmefylt"? Hvordan smaker den? Kanskje skal du la den være som den er.
Har skjønt det slik at Windsor kan sovne og plutselig våkne til liv. Ser også at jeg har blingset med en uke slik at det kun var litt over en uke og ikke to ukers gjæring.

Deler varmebelte med Golden Ale som har sunket fra 1.044 til 1.022. Det passer å heve temperaturen fra 17 til 20 grader.

Ser at dette ikke er noe å stresse med. Gir den fram til pinsehelga.

I følge BJCP er den innenfor standard. Eksempeløl har noe lavere FG
OG ble 1.060 skulle vært 1.070, hadde jeg truffet nærmere OG, hadde jeg vært fornøyd med 1.020. Får se hvor den ender, en plass rundt 1.015 er greit.

Det er en del melasse i ølet som jeg er usikker på gjærbarhet. Har smakt, litt skarp, det er ikke like godt som Chimay klonen jeg har laget. Usikker på hvor vellykket dette ble. Skal jo lagres en del måneder, planen var flaske. Mulig jeg bare skal la den stå i gjæringskaret? Er det begrenset hvor lenge en øl bør lagres i et standard plastfat?

Det gir jo større effekt av tørrhumling. Har ca 10 gram av både EKG og Challenger som jeg ikke helt hva jeg skal bruke til.
 
Sist redigert:
Bestilte malt til Nøgne Vic Secret IPA
3600 g Pils
240 g Cara 30
80 g Pale Crystal 70 EBC
og 80 syremalt

Fikk denne posen
Ser mer ut som brownmalt spør du meg? og ikke lys krystalmalt :rolleyes:

DBE26F6A-92B1-4745-93DE-F9478FCE89A7.jpeg
 
Sist redigert:
  • Wow
Reaksjoner: Mc.
Får kanskje sende dem en Mail med bilde
Har ikke lyst på India Brown ale. Det får heller bli en annen gang
Her er det bare å lete fram oppskrift på Black IPA.

Ikke helt fjernt
 
Her er det bare å lete fram oppskrift på Black IPA.

Ikke helt fjernt

Skal nok få brukt det til noe, men syntes ikke Vic Secret passer så bra til dette
 
Her er det bare å lete fram oppskrift på Black IPA.

Ikke helt fjernt
- gitt man synes svart IPA er en god ide o_O
 
Tilbake
Topp