Tråden for dumme spørsmål.

En viss filtrering skjer det nok, men jeg liker røre et par 4 ganger under mesk så for min del fungerer det dårlig. I tillegg så er det noe med vekta av maltsenga når den ikke står under vann som gjør at den blir mer kompakt og naturligvis også filtrerer bedre.

Jeg var egentlig litt skuffet etter 40 min vorlauf og vørteren ikke var så klar som jeg hadde håpet, men så leste jeg innlegget til @Finn Berger hvor han påpeker at den ikke blir helt klar, men melkehvit, og når jeg kombinerer den setningen med hvor lite jeg måtte skimme under kok, og trub etter kok så har det absolutt noe for seg, her hos meg i alle fall :)
Ja ser den, jeg må rigge en slik sil til skylling og vorlauf, slik at det kan foregå skånsomt :)

Men selv om du rører er hele vørteren sirkulert flere ganger gjennom mesken etter du har rørt siste gang
 
Det heter kanskje maltrør, ett rør med sil i bunnen som passer akkurat i kjelen
vorlauf blir som å sirkulere da, det gjør jeg hele meskeperioden,
Etter det løfter jeg maltrøret og skyller, jeg senker ikke maltrøret ned i vørteren igjen etter skylling.
Det jeg kunne gjort var å kjøre sirkulasjonspumpa etter jeg har skyllet, eller som du sier tappe av noe i bunn å legge forsiktig tilbake i vørteren over maltsenga, hvilket jeg ikke skjønner, da må du ha senket mesken ned i vørteren igjen
Dette er helt nytt for meg, har brygget 4-5 brygg på den kjelen :)
Hvis du har sirkulert hele tida, er det jo ikke noe poeng med vorlauf, nei. Det som er viktg uansett, er at den vørteren som resirkuleres, og det skyllevannet du skyller med, tilføres skånsomt, slik at du hverken lager kanaler eller ødelegger filtereffekten som maltsenga har.
 
Ja ser den, jeg må rigge en slik sil til skylling og vorlauf, slik at det kan foregå skånsomt :)

Men selv om du rører er hele vørteren sirkulert flere ganger gjennom mesken etter du har rørt siste gang
Klart, men når ikke maltsenga ligger i ro og i tillegg ligger under vann så virvles det hele opp igjen på nullkommaniks.

Jeg merker i alle fall en grei forskjell på vørter før og etter vorlauf, jeg tror ikke nødvendigvis det gjør så mye med sluttresultatet på ølet, men gikk litt lei av BIAB med 1 kjele, og jeg fikk ikke stabil temperatur i Digiboil'en med mindre jeg rørte hele tiden eller sirkulerte kontinuerlig, så da blei det en pumpe og siden jeg nå bruker den blei vorlauf enkelt og koselig, har det alltid hyggelig når jeg brygger så det er nok mest for gleden og kosen og ikke bare for smaken.

Og til syvende å sist ga det meg bedre effektivitet som betyr mindre malt som betyr mindre penger, ikke at penger er så viktig, men ser heller ingen grunn til å kaste de ut vinduet så som sagt jeg er fornøyd så langt for de 3000 jeg har brukt på dette nye oppsettet, har bare 2 brygg på det.

Jeg liker det enkelt så om jeg klarer å få de samme resultatene hver gang blir det nok lenge til jeg i det hele tatt vurderer en endring :)
 
Kokende vørter har 1,4% større volum enn vørter avkjølt til pitch-temperatur - sånn ca.. Jeg har ikke regna på hva det betyr om du ikke trekker fra 1,4% på den varme.

Uansett, effektivitetstallet er jo noe du bruker til å beregne oppskrifter, og så lenge det stemmer, spiller det jo liten rolle om ikke pre-boil og post-boil blir likt i kalkulatoren. Verst for kalkulatoren, tenker jeg:).

edit: Det skal være 4%, så klart. Takk, @loebrygg .
 
Sist redigert:
Det er mulig. Men har prøvd både refraktometer og hydrometer, og har samme erfaring. Aldri begge samtidig da, når jeg tenker meg om. Akkurat i preboil-øyeblikket skjer det så mye at vitenskapsmannen i meg tar pause, så sjaueren kan få plass ;)
Jeg slår meg til ro med at OG er korrekt, da den er relativt konsekvent innenfor forventet meske-effektivitet
Så lenge det funker til det det skal, er det jo greit:).
 
Hvis du har sirkulert hele tida, er det jo ikke noe poeng med vorlauf, nei. Det som er viktg uansett, er at den vørteren som resirkuleres, og det skyllevannet du skyller med, tilføres skånsomt, slik at du hverken lager kanaler eller ødelegger filtereffekten som maltsenga har.
Hos meg er det en forskjell, for skulle jeg kjørt så lav flow at maltsenga ikke beveger seg under mesk ville jeg ikke hatt stabil temperatur, og jeg syns, med den lille erfaring jeg har på oppsettet, at filtreringen blir bedre når "maltkurven" er tatt ut av mesk.
 
Klart, men når ikke maltsenga ligger i ro og i tillegg ligger under vann så virvles det hele opp igjen på nullkommaniks.

Jeg merker i alle fall en grei forskjell på vørter før og etter vorlauf, jeg tror ikke nødvendigvis det gjør så mye med sluttresultatet på ølet, men gikk litt lei av BIAB med 1 kjele, og jeg fikk ikke stabil temperatur i Digiboil'en med mindre jeg rørte hele tiden eller sirkulerte kontinuerlig, så da blei det en pumpe og siden jeg nå bruker den blei vorlauf enkelt og koselig, har det alltid hyggelig når jeg brygger så det er nok mest for gleden og kosen og ikke bare for smaken.

Og til syvende å sist ga det meg bedre effektivitet som betyr mindre malt som betyr mindre penger, ikke at penger er så viktig, men ser heller ingen grunn til å kaste de ut vinduet så som sagt jeg er fornøyd så langt for de 3000 jeg har brukt på dette nye oppsettet, har bare 2 brygg på det.

Jeg liker det enkelt så om jeg klarer å få de samme resultatene hver gang blir det nok lenge til jeg i det hele tatt vurderer en endring :)
Jeg arvet en 40 L kjele med maltrør og kjøler, betalte en symbolsk arveagift :)
Kinapumpa sviver veldig bra på 9 volt og med dusjhode
i stedet for å satse på at maltsenga filtrerer , er det jo bare å holde en sil under dusjen mens man sirkulerer
 
Kokende vørter har 1,4% større volum enn vørter avkjølt til pitch-temperatur - sånn ca.. Jeg har ikke regna på hva det betyr om du ikke trekker fra 1,4% på den varme.

Uansett, effektivitetstallet er jo noe du bruker til å beregne oppskrifter, og så lenge det stemmer, spiller det jo liten rolle om ikke pre-boil og post-boil blir likt i kalkulatoren. Verst for kalkulatoren, tenker jeg:).

Er det ikke 4% som må trekkes fra?
eks. 20 liter varm vørter krymper til 20*0,96 = 19,2 etter avkjøling
 
Jeg arvet en 40 L kjele med maltrør og kjøler, betalte en symbolsk arveagift :)
Kinapumpa sviver veldig bra på 9 volt og med dusjhode
i stedet for å satse på at maltsenga filtrerer , er det jo bare å holde en sil under dusjen mens man sirkulerer
Nei, da, skal du ha ei ekstremt fin sil.

Jeg kjørte med pumpe og kontinuerlig sirkulering da jeg begynte med brygging, og fikk helt klar vørter. Så effektiv er maltsenga som filter.

Men det er helt poengløst, og jeg blei lei av hele pumpa, så nå ligger den i en skuff:).
 
Nei, da, skal du ha ei ekstremt fin sil.

Jeg kjørte med pumpe og kontinuerlig sirkulering da jeg begynte med brygging, og fikk helt klar vørter. Så effektiv er maltsenga som filter.

Men det er helt poengløst, og jeg blei lei av hele pumpa, så nå ligger den i en skuff:).
Er det poengløst med helt klar vørter? :cool:
Bare tuller, men nå var det moro med den pumpa og tempen blir jevnere , det var helst derfor
 
Jeg arvet en 40 L kjele med maltrør og kjøler, betalte en symbolsk arveagift :)
Kinapumpa sviver veldig bra på 9 volt og med dusjhode
i stedet for å satse på at maltsenga filtrerer , er det jo bare å holde en sil under dusjen mens man sirkulerer
Det har jeg faktisk aldri prøvd, men jeg bruker meskepose(200 micron) i tillegg til falskbunn, og har dermed aldri et eneste korn med til kok, selv uten vorlauf, men det er de finere partiklene som ikke meskeposen tar som er grunnen til at jeg benytter meg av vorlauf.

En negativ side ved Digiboil'en er at krana sitter veldig lavt, ikke så rart siden det egentlig bare er en stor vannkoker, men det betyr at jo mindre proteiner og anna rask jeg ikke trenger i gjæringskaret gjerne kan holde seg til et minimum :)
 
Sist redigert:
Er det poengløst med helt klar vørter? :cool:
Bare tuller, men nå var det moro med den pumpa og tempen blir jevnere , det var helst derfor
Jevnere temperatur er et greit argument - skjønt det plager meg lite at det varierer litt i meskekjelen min. Men det er en gammel diskusjon med en egen tråd:).
 
Det hsr jeg faktisk aldri prøvd, men jeg bruker meskepose(200 micron) i tillegg til falskbunn, og har dermed aldri et eneste korn med til kok, selv uten vorlauf, men det er de finere partiklene som ikke meskeposen tar som er grunnen til at jeg benytter meg av vorlauf.

En negativ side ved Digiboil'en er at krana sitter veldig lavt ikke så rart siden det egentlig bare er en stor vannkoker, men det betyr at jo mindre proteiner og anna rask jeg ikke trenger i gjæringskaret gjerne kan holde seg til et minimum :)
Jeg har samme kjele som du skal selge, krana en tomme over bunnen, jeg har en induksjon med 4 kokesoner, bruker 2 soner samtidig, det går relativt fort å varme opp vannet , og egentlig veldig bra styring på temperatur må jeg si med den induksjonen etterhvert som jeg har gjort det noen ganger.
Jeg har nok fått med endel til kok ja når jeg tenker meg om, det må det bli slutt på :)
 
Fortsetter med et dumt spøsmål om effektivitet
På de siste brygga har jeg fått betydelig høyere pre boil gravity/ effektivitet enn post boil /brygg effektivitet
80% mot nærmere 70% som ikke kan forklares med ketle trub da jeg stort sett overfører alt til gjæringskaret. (lar det kanskje være igjen en halv liter)
F.eks sist, 14+ liter før kok, 1.065, >75% effektivitet før kok
Etter kok, i bøtta 13 liter + litt trub + lme 1.094, 67% effektivitet
Skulle egentlig ligget over 1.100 med samme effektivitet som pre boil
Får det bare ikke til å stemme
Har du 15 liter (varmt) før kok med SG på 65, skal du ha 13 liter (varmt) med SG på 75 etter kok:
(15*65)/13=75. Effektiviteten blir den samme. Så spørs det bare hvor mye lme du hadde oppi ...
Edit: Målt varmt, inklusiv trub.
 
Jeg har samme kjele som du skal selge, krana en tomme over bunnen, jeg har en induksjon med 4 kokesoner, bruker 2 soner samtidig, det går relativt fort å varme opp vannet , og egentlig veldig bra styring på temperatur må jeg si med den induksjonen etterhvert som jeg har gjort det noen ganger.
Jeg har nok fått med endel til kok ja når jeg tenker meg om, det må det bli slutt på :)
Vel, folk koker jo store deler av mesken når de dekokterer, og det går jo bra. Og om du skummer av under oppkok, får du fjerna mye av grumset direkte. Jeg trur helt ærlig at alt styret for å få rein - og til og med klar - vørter til kok, bygger på forestillinger som mangler empirisk grunnlag. Myter, altså.

Men en veit jo aldri. Jeg kjenner meg ikke helt sikker på at vorlauf er meningsløst. Så jeg vorlaufer stadig:p.

En artig ide er å droppe skylling og tapping helt, og rett og slett bare koke hele mesken:). Jeg mener det er folk som har prøvd.
 
Sist redigert:
Har du 15 liter (varmt) før kok med SG på 65, skal du ha 13 liter (varmt) med SG på 75 etter kok:
(15*65)/13=75. Effektiviteten blir den samme. Så spørs det bare hvor mye lme du hadde oppi ...
Edit: Målt varmt, inklusiv trub.

Hadde 14 liter før kok
OG skulle vært 1.106 etter kok med lme (1.070 uten), men fikk 1.095
lme utgjorde 33% av gravity poenga, så det stemmer nok

14*65/13 = 70

Neste gang jeg skal brygge, med 100% all grain skal jeg ta en nærmere måling igjen,
men selv på de siste all grain brygga mine har jeg heller ikke fått kabalen til å gå opp (effektivitet pre/post boil)
regnestykket er som du illustrerer meget enkelt (pre volum*pre gravity / post volum skal være = post gravity)
 

Vedlegg

  • Screenshot 2021-05-09 at 13.34.06.png
    Screenshot 2021-05-09 at 13.34.06.png
    1,2 MB · Sett: 7
Sist redigert:
Tilbake
Topp