loebrygg
Norbrygg-medlem
Har du 15 liter (varmt) før kok med SG på 65, skal du ha 13 liter (varmt) med SG på 75 etter kok:
(15*65)/13=75. Effektiviteten blir den samme. Så spørs det bare hvor mye lme du hadde oppi ...
Edit: Målt varmt, inklusiv trub.
Hadde 14 liter før kok
OG skulle vært 1.106 etter kok med lme (1.070 uten), men fikk 1.095
lme utgjorde 33% av gravity poenga, så det stemmer nok
14*65/13 = 70
Neste gang jeg skal brygge, med 100% all grain skal jeg ta en nærmere måling igjen,
men selv på de siste all grain brygga mine har jeg heller ikke fått kabalen til å gå opp (effektivitet pre/post boil)
regnestykket er som du illustrerer meget enkelt (pre volum*pre gravity / post volum skal være = post gravity)
Vedlegg
Sist redigert:
