Finn Berger
Moderator
@Petter Mandt Du snakker om agar-agar. Er det bare en forveksling med karragenan (Irish Moss etc., kjært barn osv..)? Agar-agar utvinnes av samme plante (rødalger) som karragenan, men er ikke helt det samme. Så vidt jeg veit har det ikke elektrisk ladning, slik karragenan har, og funker dermed dårlig som klarningsmiddel.
Det er litt forvirrende å google etter dette. Det ser ut for meg som om agar-agar ofte forveksles med karragenan.
Er kjøletåke egentlig et problem? I følge Mitch Steele har det ingen påvirkning på smaken. Og tar du det ut, fjerner du også polyfenoler, som kan ha en nyttig funksjon i ølet: "Polyphenols also impart certain flavor characteristics and act as natural antioxidants, preserving the original taste of beer so their complete removal is not always desirable." (https://beerandbrewing.com/dictionary/05yt3vv4Uc/)
Kjøletåke dannes ikke før du kommer under 1,6 grader. Så kaldt blir ølet mitt aldri.
Det er litt forvirrende å google etter dette. Det ser ut for meg som om agar-agar ofte forveksles med karragenan.
Er kjøletåke egentlig et problem? I følge Mitch Steele har det ingen påvirkning på smaken. Og tar du det ut, fjerner du også polyfenoler, som kan ha en nyttig funksjon i ølet: "Polyphenols also impart certain flavor characteristics and act as natural antioxidants, preserving the original taste of beer so their complete removal is not always desirable." (https://beerandbrewing.com/dictionary/05yt3vv4Uc/)
Kjøletåke dannes ikke før du kommer under 1,6 grader. Så kaldt blir ølet mitt aldri.
Sist redigert:
