Tråden for dumme spørsmål.

Måtte sjekke dette her. Stemmer det jeg trodde:


«Preparations intended to precipitate proteins rather than yeast are data-referred to as auxiliary finings. Often derived from carrageenans or alginates, these preparations carry strong negative charges that attract and form flocs with positively charged proteins. Although yeast finings such as isinglass can be used in conjunction with auxiliary finings, they cannot be added at the same time because each would neutralize the other, rendering both fining agents ineffective.»
Det blir litt for teknisk for min del, det jeg kan si er at ølet kan være veldig tåkete, bruker gelatin, og ølet blir like klart som en pils fra butikken. Ser ikke helt for meg at det bare er gjær som gjør ølet tåkete :)

Er det mulig at gjær henger rundt på proteinene så det blir med gjæren når den felles ut av gelatinen?
 
Jeg prøver philly sour gjæren for første gang. Jeg la merke til at utløpsdato på pakkene er mai 2023. Jeg tenkte ikke noe over det, da de kostet 20 spenn eller noe sist de var på tilbud og ølbrygging har all gjæren sin i kjøleskap.

Strødde gjæren i vørteren(som vanlig med tørrgjær) det er nå gått halvannet døgn og det er aktivitet, som jeg mener er ganske normalt, men jeg la merke til noe rart i bunnen av all rounderen, det ser ut som noe av gjæren enda er "intakt", er det døde celler?

IMG_20230301_191200_copy_2205x1653.jpg
 
Jeg prøver philly sour gjæren for første gang. Jeg la merke til at utløpsdato på pakkene er mai 2023. Jeg tenkte ikke noe over det, da de kostet 20 spenn eller noe sist de var på tilbud og ølbrygging har all gjæren sin i kjøleskap.

Strødde gjæren i vørteren(som vanlig med tørrgjær) det er nå gått halvannet døgn og det er aktivitet, som jeg mener er ganske normalt, men jeg la merke til noe rart i bunnen av all rounderen, det ser ut som noe av gjæren enda er "intakt", er det døde celler?

Vis vedlegget 60979
Ser mer ut som ris… :p
 
Jeg prøver philly sour gjæren for første gang. Jeg la merke til at utløpsdato på pakkene er mai 2023. Jeg tenkte ikke noe over det, da de kostet 20 spenn eller noe sist de var på tilbud og ølbrygging har all gjæren sin i kjøleskap.

Strødde gjæren i vørteren(som vanlig med tørrgjær) det er nå gått halvannet døgn og det er aktivitet, som jeg mener er ganske normalt, men jeg la merke til noe rart i bunnen av all rounderen, det ser ut som noe av gjæren enda er "intakt", er det døde celler?

Vis vedlegget 60979
Jeg har brukt den to ganger nå. Det normale er at du ikke ser aktivitet de første par dagene. da driver gjæren og lager syre. Først når den er ferdig med det, begynner den gjæringa.
 
Jeg har brukt den to ganger nå. Det normale er at du ikke ser aktivitet de første par dagene. da driver gjæren og lager syre. Først når den er ferdig med det, begynner den gjæringa.
Jaja, og det er jeg klar over, det er rundt 35 timer siden pitch og det har kommet et tynt skumlag på toppen og den plåpper avgårde :) Jeg lurer uansett på om noen har vært borti det man kan se på bildet jeg la ved. Jeg har ikke opplevd det før og det var bare en tanke som slo meg at det kanskje vær døde celler og derfor kornene enda var "intakt", så jeg håpte på at kanskje noen av dere luringer hadde vært borti det :)
 
Jeg prøver philly sour gjæren for første gang. Jeg la merke til at utløpsdato på pakkene er mai 2023. Jeg tenkte ikke noe over det, da de kostet 20 spenn eller noe sist de var på tilbud og ølbrygging har all gjæren sin i kjøleskap.

Strødde gjæren i vørteren(som vanlig med tørrgjær) det er nå gått halvannet døgn og det er aktivitet, som jeg mener er ganske normalt, men jeg la merke til noe rart i bunnen av all rounderen, det ser ut som noe av gjæren enda er "intakt", er det døde celler?

Vis vedlegget 60979
Ser jo ut som bakterier, men antagelig altfor store :oops: https://sml.snl.no/E._coli
 
Lett irriterende når en ikke treffer bryggetalla, hva er forklaringen her? Bruker BF.

Volum før og etter kok = spot on.
Avdamp pr time = spon on.
Gravity før kok. 1.041 mot mål 1.042. Ok detter er nært nok.
Gravity etter kok 1.046 mot mål 1.051.
SG før kok er målt med digitalt refraktometer, etter målt med Easy dens og Tilt.
Heller det mot målefeil før kok?
 
Jaja, og det er jeg klar over, det er rundt 35 timer siden pitch og det har kommet et tynt skumlag på toppen og den plåpper avgårde :) Jeg lurer uansett på om noen har vært borti det man kan se på bildet jeg la ved. Jeg har ikke opplevd det før og det var bare en tanke som slo meg at det kanskje vær døde celler og derfor kornene enda var "intakt", så jeg håpte på at kanskje noen av dere luringer hadde vært borti det :)
Sorry.

Jeg fulgte ikke så nøye med underveis; dunken sto i et rom jeg ikke oppholder meg så mye i. Jeg bare lot den stå i fred, og så var den plutselig ferdig, uten å ha gjort noe særlig vesen av seg i det hele tatt:). Men det var helt normal slurry i bånn av karet da jeg hadde tappa opp. Ingen tegn til riskorn, spirer eller monsterbakterier.

Jeg har vondt for å tru at det kan være noe særlig annet enn gjær. Og det er vel ikke noe du kan gjøre med det, så du får bare gjøre som bergenserne når det regner:).
 
Lett irriterende når en ikke treffer bryggetalla, hva er forklaringen her? Bruker BF.

Volum før og etter kok = spot on.
Avdamp pr time = spon on.
Gravity før kok. 1.041 mot mål 1.042. Ok detter er nært nok.
Gravity etter kok 1.046 mot mål 1.051.
SG før kok er målt med digitalt refraktometer, etter målt med Easy dens og Tilt.
Heller det mot målefeil før kok?
Det må jo nesten være målefeil, men hvor?

Jeg sier bare en ting: Hydrometer:).
 
Lett irriterende når en ikke treffer bryggetalla, hva er forklaringen her? Bruker BF.

Volum før og etter kok = spot on.
Avdamp pr time = spon on.
Gravity før kok. 1.041 mot mål 1.042. Ok detter er nært nok.
Gravity etter kok 1.046 mot mål 1.051.
SG før kok er målt med digitalt refraktometer, etter målt med Easy dens og Tilt.
Heller det mot målefeil før kok?
Tror målefeil. Tilt stoler jeg ikke helt på. Min viser ulik SG ved 1.041 ren vørter og 1.041 nedgjæret fra f.x 1.060. Digitalt ref er vel kalibrert ved 1.000. Mitt er rett ved 1.000, avviker ved vørtermåling.
Ellers enig med Finn denne gangen også.
 
Lett irriterende når en ikke treffer bryggetalla, hva er forklaringen her? Bruker BF.

Volum før og etter kok = spot on.
Avdamp pr time = spon on.
Gravity før kok. 1.041 mot mål 1.042. Ok detter er nært nok.
Gravity etter kok 1.046 mot mål 1.051.
SG før kok er målt med digitalt refraktometer, etter målt med Easy dens og Tilt.
Heller det mot målefeil før kok?
To mulige feilkilder slik jeg ser det. Første er at SG før kok er tatt av vørter som ikke har blitt blandet skikkelig etter skylling. Andre er at du bruker to forskjellige måleinstrumenter, kan hende den første er ukalibrert. Regner med at begge prøvene er tatt på riktig temperatur, evt korrigert for det.
 
Sorry.

Jeg fulgte ikke så nøye med underveis; dunken sto i et rom jeg ikke oppholder meg så mye i. Jeg bare lot den stå i fred, og så var den plutselig ferdig, uten å ha gjort noe særlig vesen av seg i det hele tatt:). Men det var helt normal slurry i bånn av karet da jeg hadde tappa opp. Ingen tegn til riskorn, spirer eller monsterbakterier.

Jeg har vondt for å tru at det kan være noe særlig annet enn gjær. Og det er vel ikke noe du kan gjøre med det, så du får bare gjøre som bergenserne når det regner:).
Jeg er ikke bekymret :) Bare lurte som sagt, blir jo nyskjerrig når det dukker opp noe nytt i bryggesammenheng.
 
Søk på Drosophila melanogaster. Ølfluer. Ølfluelarveegg :oops:

Neida, det er nok bare embryoer, kjernene i kornet. Ser det ikke ut som små riskorn?
Hehe, om det er egg fra bananflue så syns jeg synd på de(n) hunnfluen for de(n) har i så tilfelle revnet som klærne til Bruce Banner etter han blei til hulk :oops:
Riskorn er det ikke, men ellers enig, har falt til ro med at det enten er kjerner eller spirer fra kornet, men legger enda en knapp på døde celler, for det ser veldig ut som rehydrert gjærkorn :)

Jeg tenker at hadde det kommet fra kornet ville det vært merkelig å aldri ha hatt det før?
 
Tilbake
Topp