Tråden for dumme spørsmål.

Lett irriterende når en ikke treffer bryggetalla, hva er forklaringen her? Bruker BF.

Volum før og etter kok = spot on.
Avdamp pr time = spon on.
Gravity før kok. 1.041 mot mål 1.042. Ok detter er nært nok.
Gravity etter kok 1.046 mot mål 1.051.
SG før kok er målt med digitalt refraktometer, etter målt med Easy dens og Tilt.
Heller det mot målefeil før kok?
Det må jo nesten være målefeil, men hvor?

Jeg sier bare en ting: Hydrometer:).
 
Lett irriterende når en ikke treffer bryggetalla, hva er forklaringen her? Bruker BF.

Volum før og etter kok = spot on.
Avdamp pr time = spon on.
Gravity før kok. 1.041 mot mål 1.042. Ok detter er nært nok.
Gravity etter kok 1.046 mot mål 1.051.
SG før kok er målt med digitalt refraktometer, etter målt med Easy dens og Tilt.
Heller det mot målefeil før kok?
Tror målefeil. Tilt stoler jeg ikke helt på. Min viser ulik SG ved 1.041 ren vørter og 1.041 nedgjæret fra f.x 1.060. Digitalt ref er vel kalibrert ved 1.000. Mitt er rett ved 1.000, avviker ved vørtermåling.
Ellers enig med Finn denne gangen også.
 
Lett irriterende når en ikke treffer bryggetalla, hva er forklaringen her? Bruker BF.

Volum før og etter kok = spot on.
Avdamp pr time = spon on.
Gravity før kok. 1.041 mot mål 1.042. Ok detter er nært nok.
Gravity etter kok 1.046 mot mål 1.051.
SG før kok er målt med digitalt refraktometer, etter målt med Easy dens og Tilt.
Heller det mot målefeil før kok?
To mulige feilkilder slik jeg ser det. Første er at SG før kok er tatt av vørter som ikke har blitt blandet skikkelig etter skylling. Andre er at du bruker to forskjellige måleinstrumenter, kan hende den første er ukalibrert. Regner med at begge prøvene er tatt på riktig temperatur, evt korrigert for det.
 
Sorry.

Jeg fulgte ikke så nøye med underveis; dunken sto i et rom jeg ikke oppholder meg så mye i. Jeg bare lot den stå i fred, og så var den plutselig ferdig, uten å ha gjort noe særlig vesen av seg i det hele tatt:). Men det var helt normal slurry i bånn av karet da jeg hadde tappa opp. Ingen tegn til riskorn, spirer eller monsterbakterier.

Jeg har vondt for å tru at det kan være noe særlig annet enn gjær. Og det er vel ikke noe du kan gjøre med det, så du får bare gjøre som bergenserne når det regner:).
Jeg er ikke bekymret :) Bare lurte som sagt, blir jo nyskjerrig når det dukker opp noe nytt i bryggesammenheng.
 
Søk på Drosophila melanogaster. Ølfluer. Ølfluelarveegg :oops:

Neida, det er nok bare embryoer, kjernene i kornet. Ser det ikke ut som små riskorn?
Hehe, om det er egg fra bananflue så syns jeg synd på de(n) hunnfluen for de(n) har i så tilfelle revnet som klærne til Bruce Banner etter han blei til hulk :oops:
Riskorn er det ikke, men ellers enig, har falt til ro med at det enten er kjerner eller spirer fra kornet, men legger enda en knapp på døde celler, for det ser veldig ut som rehydrert gjærkorn :)

Jeg tenker at hadde det kommet fra kornet ville det vært merkelig å aldri ha hatt det før?
 
Hehe, om det er egg fra bananflue så syns jeg synd på de(n) hunnfluen for de(n) har i så tilfelle revnet som klærne til Bruce Banner etter han blei til hulk :oops:
Riskorn er det ikke, men ellers enig, har falt til ro med at det enten er kjerner eller spirer fra kornet, men legger enda en knapp på døde celler, for det ser veldig ut som rehydrert gjærkorn :)

Jeg tenker at hadde det kommet fra kornet ville det vært merkelig å aldri ha hatt det før?
Ro egga... Har prestert å gjære ei veps og flere fluer av ymse arter i lagerbrygg... uten ekstra sting eller funk av den grunn... ;)
 
Ro egga... Har prestert å gjære ei veps og flere fluer av ymse arter i lagerbrygg... uten ekstra sting eller funk av den grunn... ;)
Godt å høre, men er i utgangspunktet mest nyskjerrig og ikke bekymret. Jeg gjetter jo bare her, men det er kun 2 ting som slår meg og det ene er at jeg aldri har brukt denne gjæren før, og den går ut om 2 måneder, har også lest at denne gjæren er rimelig "pinglete", altså at du kan pitche 3 pakker philly sour og 1 pakke US-05 og 05 vil allikevel vinne kappløpet. Jeg konkluderer dermed med at den også er litt "pinglete" i forhold til hvor godt de tåler både produksjon og oppbevaring.

Så får vi se da, jeg har 1 pakke til med samme dato, og hvis jeg liker ølet jeg nå brygger(første surøl) så skal jeg huske å følge med neste gang jeg bruker den og se om jeg opplever det samme.
 
Dobbeltmesk. Holmentoppen har en flott bruksanvisning. Den kan jeg jo bruke i G30. Men, jeg får låne en G30 til. Er det da bedre å sile av første runde i den ene som kan settes på langkok, flytte maltrøret over til nr 2 og skylle der til nytt meskevann for runde 2. Når det er ferdigmesket og skylt kan jeg slå dem sammen, tilsette humle og koke ferdig.
Fornuft eller bare tull? Får jeg bedre utbytte på den måten?
 
Godt å høre, men er i utgangspunktet mest nyskjerrig og ikke bekymret. Jeg gjetter jo bare her, men det er kun 2 ting som slår meg og det ene er at jeg aldri har brukt denne gjæren før, og den går ut om 2 måneder, har også lest at denne gjæren er rimelig "pinglete", altså at du kan pitche 3 pakker philly sour og 1 pakke US-05 og 05 vil allikevel vinne kappløpet. Jeg konkluderer dermed med at den også er litt "pinglete" i forhold til hvor godt de tåler både produksjon og oppbevaring.

Så får vi se da, jeg har 1 pakke til med samme dato, og hvis jeg liker ølet jeg nå brygger(første surøl) så skal jeg huske å følge med neste gang jeg bruker den og se om jeg opplever det samme.
Det første brygget mitt med PS satte jeg med en pose som var gått ut på dato. Jeg underpitcha, også:). Og det ølet blei veldig godt.
 
Det første brygget mitt med PS satte jeg med en pose som var gått ut på dato. Jeg underpitcha, også:). Og det ølet blei veldig godt.
Ja jeg er spent, ser det er bedre å underpitche denne enn overpitche så var det jeg også gikk for, siden det sto om 1 eller 2 pakker til 15 liter.
Screenshot_20230226_140013_com.android.chrome.jpg
 
Dobbeltmesk. Holmentoppen har en flott bruksanvisning. Den kan jeg jo bruke i G30. Men, jeg får låne en G30 til. Er det da bedre å sile av første runde i den ene som kan settes på langkok, flytte maltrøret over til nr 2 og skylle der til nytt meskevann for runde 2. Når det er ferdigmesket og skylt kan jeg slå dem sammen, tilsette humle og koke ferdig.
Fornuft eller bare tull? Får jeg bedre utbytte på den måten?
Jeg er ikke ekspert på dobbeltmesking, de få gangene jeg har gjort det har jeg brukt basemalt først for så ta vekk nok malt så jeg får plass til spesialmaltet for andre omgang. Om du skal gjøre det på din måte må du passe på at du blander maltet slik at du får nok "diastatic power" til begge omgangene, dvs at du ikke kjører kun spesialmalt med lite ensymer i batch to.
 
Vurderer å stikke ut til strømmen for å handle inn til et brygg, men jeg har ingredienslista på en bsmx-fil. Noen som veit åssen jeg kan få det ut i på mobil?
 
Tilbake
Topp