Tråden for dumme spørsmål.

Vurdert Nottingham? Den tåler sterke øl veldig godt og gir også litt av estere som du ønsker.

Ja, jeg har vurdert den. Leenge siden jeg har prøvd den. Så lenge siden at jeg bare har dårlig erfaring med den ;) (samme med s-04 faktisk)
Kanskje jeg prøver den senere i vinter på en Old ale f.eks
 
002 karbonert OST helt fint nå sist. Ellers er det når jeg kommer over 8% at jeg ikke stoler på de engelske,
men us-05 klarer av en grunn normalt helt fint å karbonere sterke øl på egnhånd
Grunnen til at jeg ønsker å blande inn no engelsk er for å få med litt estere, men ikke for mye
Ingen problemer så lenge den ikke blir stående for lenge - men du kan ikke drøye flaskinga.
 
Jeg kjøpte et par FWK 10'litere for å teste. Tanken er å helle 10 literen i et 19l fat med flyteball, tilsette gjær og tørrhumle, sette på en spunding ventil som er stilt til 10 PSI og la det gå sin gang. Etter endt gjæring kobler jeg på co2 og setter hele fatet i kjøleskap på 1 grad for så å drikke rett fra samme fatet. Høres dette ut som en ok løsning eller vil jeg møte på problemas?
 
Jeg kjøpte et par FWK 10'litere for å teste. Tanken er å helle 10 literen i et 19l fat med flyteball, tilsette gjær og tørrhumle, sette på en spunding ventil som er stilt til 10 PSI og la det gå sin gang. Etter endt gjæring kobler jeg på co2 og setter hele fatet i kjøleskap på 1 grad for så å drikke rett fra samme fatet. Høres dette ut som en ok løsning eller vil jeg møte på problemas?
Bare dagen etterpå:).
 
I tråd med det som ble diskutert her før helga...
Har en Pastry Stout med OG 1.125, som nå har stagnert på 1.050 med S-04. Skal ned mot 1.035.
Vil nærme meg alkoholtolleransen til gjæren (12%) så det er kanskje like greit å gjære ut den siste delen med en annen gjær, i så fall hvilken? (har bl.a. sett på den her: https://brewshop.no/produkt/ravarer/gjaer/torrgjaer-1/whc-lab-1/bond-11g-whc-lab)

Neste spørsmål blir da igjen om denne bør karboneres på fat, eller kan en ta utgangspunkt i at det er nok gjær igjen for flasking som egentlig var planen med denne ølen, hvis jeg feks tilsetter en pakke med gjær.
 
I tråd med det som ble diskutert her før helga...
Har en Pastry Stout med OG 1.125, som nå har stagnert på 1.050 med S-04. Skal ned mot 1.035.
Vil nærme meg alkoholtolleransen til gjæren (12%) så det er kanskje like greit å gjære ut den siste delen med en annen gjær, i så fall hvilken? (har bl.a. sett på den her: https://brewshop.no/produkt/ravarer/gjaer/torrgjaer-1/whc-lab-1/bond-11g-whc-lab)

Neste spørsmål blir da igjen om denne bør karboneres på fat, eller kan en ta utgangspunkt i at det er nok gjær igjen for flasking som egentlig var planen med denne ølen, hvis jeg feks tilsetter en pakke med gjær.

1.050, 60% utgjæring er ikke det ganske passe for en Pastry Stout da?
Ja, denne bør definitivt karboneres på fat
 
Hva er det jeg ser? Er det infeksjon? BE-134 -dag 5 av gjæringen, kan ikke huske at denne gjæren har oppført seg slik tidligere, men mulig det er husken som er problemet.
20241022_2000512.jpg
 
Neste spørsmål blir da igjen om denne bør karboneres på fat, eller kan en ta utgangspunkt i at det er nok gjær igjen for flasking som egentlig var planen med denne ølen, hvis jeg feks tilsetter en pakke med gjær.
Kan du ikke flaske etter å ha karbonert på fat da?
 
Ser ok ut mener jeg
Tok en ny manuell hydrometerprøve nå istad, 1.006. Så ned fra 1.050 på 72 timer, stått ganske kaldt også. Pitchet på 18c, holdt den der i 2 døgn, så naturlig stigning til 20c. Mulig unødvendig å øke på til typiske "saison-temperaturer" her?

Prøven smakte helt upåklagelig, ingen tegn på infeksjon, men helt klart uferdig.

Jeg er glad i den krydrede, pepperaktige smaken be 134 gir meg, får jeg mer av det hvis jeg nå gradvis kjører denne opp mot 25c før fating neste uke?

Ny rekord i rask utgjæring for meg på denne gjæren, av tidligere erfaring tar det fort 14 dager å få den ned i 85% utgjæring. Ikke gjort noe annerledes her enn vanlig, gjenbruker aldri denne gjæren, så det er 1 pakke på 1,5liter starter og så rett i gjæringskaret etter dekantering. Bryggegudene stod meg kanskje bi denne gangen.
 
Tok en ny manuell hydrometerprøve nå istad, 1.006. Så ned fra 1.050 på 72 timer, stått ganske kaldt også. Pitchet på 18c, holdt den der i 2 døgn, så naturlig stigning til 20c. Mulig unødvendig å øke på til typiske "saison-temperaturer" her?

Prøven smakte helt upåklagelig, ingen tegn på infeksjon, men helt klart uferdig.

Jeg er glad i den krydrede, pepperaktige smaken be 134 gir meg, får jeg mer av det hvis jeg nå gradvis kjører denne opp mot 25c før fating neste uke?

Ny rekord i rask utgjæring for meg på denne gjæren, av tidligere erfaring tar det fort 14 dager å få den ned i 85% utgjæring. Ikke gjort noe annerledes her enn vanlig, gjenbruker aldri denne gjæren, så det er 1 pakke på 1,5liter starter og så rett i gjæringskaret etter dekantering. Bryggegudene stod meg kanskje bi denne gangen.
Smaksstoffene dannes tidlig, i løpet av de første 2-3 dagene, så jeg trur ikke du får noe mer nå. Men du sikrer god utgjæring og modning.
 
Hva gjør dere når dere har bestilt humle til f.eks en IPA og ikke er superførnøyd med aroma?
Jeg brygga en IPA nå sist med Galaxy og Mosaic 2023. Galaxy'en var litt tam (en humle jeg pleier like veldig godt) mens Mosaic'en var superfresh
Kaster dere da bare humla, eller bruker dere den til no annet eller bare fortsetter dere humleregimet som planlagt?
 
Joda, men det er jo ikke no poeng å pøse på med humle som gir mye vegetalsk og mindre aroma
I hvetfall ikke i en IPA tenker jeg

Noen sier Galaxy f.eks ikke funker så bra som bitterhumle. Det vet jeg ikke selv ikke noe om
 
Tilbake
Topp