Finn Berger
Moderator
Antakelig er det ikke veldig viktig hva du velger der. Det laveste meskevannsvolumet gir deg et forhold mellom meskevann og malt på 2,7 ltr/kg, og det er vel omtrent det som har vært lærebokfasiten. Men du skal ha en tjukkere mesk enn det før det får betydning for konverteringa av stivelsen - og du kan ha en mye tynnere mesk. Nesten uansett hvilket forhold du har - innafor visse grenser, så klart - vil du kunne få nær 100% omdannelse av stivelsen til sukker. Du påvirker altså i liten grad meskeeffektiviteten gjennom hvilken tjukkelse du har på mesken.Jeg har sjekket forskjellige kalkulatorer for beregning av meskevann og skyllevann, og de aller fleste gir meg forskjellig svar. Brewfather sin app sier 13.91L meskevann og 21.31L skyllevann for 5.15kg malt, mens Grainfather sin kalkulator sier 17.41L meskevann og 16.71L skyllevann. En annen app (Mibrew) sier 13.44L meskevann og 19.65L skyllevann.
Hva er riktig? Hva ville dere valgt?
Det du kan tenke på, er derimot at når du driver med kontinuerlig skylling, slik du normalt gjør i en bryggemaskin der du hever maltrøret, har forholdet mellom meskevannmengde og skyllevannmengde betydning for meskeeffektiviteten: Mer skyllevann lar deg vaske ut en større prosentandel av det sukkeret du har produsert under meskinga, forutsatt at du skyller på riktig måte. Så på denne måten kan valget av mesketjukkelse likevel påvirke meskeeffektiviteten.
Jeg veit ikke om forskjellen mellom eksemplene påvirker meskeeffektiviteten så mye, men noe vil det nok ha å si hva du velger. I et gammeldags oppsett ville jeg uten tvil valgt den tjukkeste mesken, men i en maskin med rør er det mulig at det gir deg så tjukk mesk i røret at det blir slitsomt å håndtere - og at det kanskje kan gjøre det vanskeligere å få 100% konversjon av stivelsen.
Jeg har ingen praktisk erfaring med bryggemaskiner, sida jeg bruker en vanlig kjele. Antakelig er den framgangsmåten @Terjedd foreslår en veldig grei praktisk måte å gjøre det på - og motsetning til meg har han erfaringa