Tråden for dumme spørsmål.

Jeg har nå funnet ut av hvilken dings jeg mangler for å få til overføring i en lukket sløyfe, altså:

- Ball lock på øl ut-post på fat med slange til krana på gjæringskaret
- Ball lock på CO2 inn-post med slange til hullet for gjærlåsen på gjæringskaret

Så til spørsmålene: I hvilken rekkefølge bør jeg koble opp? Idet jeg klikker på CO2-posten så begynner fatet å lekke CO2. Så jeg innbiller meg at det bør foregå sånn:

1. Koble slange på gjæringskar
2. Dytt på ball lock til slangen er fylt med øl
3. Klikk ball lock på øl ut
4. Sett slange i gjærlås-hull
5. Klikk slange på CO2 inn

Nå skal i teorien "ølet flyte", men om ikke kan jeg hjelpe det igang ved å dra litt i trykkventilen på fatet. Høres dette greit ut?

Så til neste spørsmål: Purger dere slangene før dere setter igang? Vil det være til hjelp med en stengeventil (https://www.olbrygging.no/kegland/101418/stengeventil-8mm-5-16-duotight-hurtigkobling) på CO2-linja, sånn at jeg kan koble opp alt og bare skru på denne når jeg er klar? Virker egentlig overflødig?
 
IMG_1536.jpeg
Og enda er spørsmål: ved overføring ser jeg bobler i slangen, så jeg antar at det suges inn luft(?) Er slangen ikke trang nok kanskje? Hvilken dimensjon bruker dere på fermzilla-krana?
 
Jeg har nå funnet ut av hvilken dings jeg mangler for å få til overføring i en lukket sløyfe, altså:

- Ball lock på øl ut-post på fat med slange til krana på gjæringskaret
- Ball lock på CO2 inn-post med slange til hullet for gjærlåsen på gjæringskaret

Så til spørsmålene: I hvilken rekkefølge bør jeg koble opp? Idet jeg klikker på CO2-posten så begynner fatet å lekke CO2. Så jeg innbiller meg at det bør foregå sånn:

1. Koble slange på gjæringskar
2. Dytt på ball lock til slangen er fylt med øl
3. Klikk ball lock på øl ut
4. Sett slange i gjærlås-hull
5. Klikk slange på CO2 inn

Nå skal i teorien "ølet flyte", men om ikke kan jeg hjelpe det igang ved å dra litt i trykkventilen på fatet. Høres dette greit ut?

Så til neste spørsmål: Purger dere slangene før dere setter igang? Vil det være til hjelp med en stengeventil (https://www.olbrygging.no/kegland/101418/stengeventil-8mm-5-16-duotight-hurtigkobling) på CO2-linja, sånn at jeg kan koble opp alt og bare skru på denne når jeg er klar? Virker egentlig overflødig?
Jeg liker å purge slangene (både gass og øl) med trykket fra fatet. Altså jeg kobler de på fatet først og blåser ut litt CO2 gjennom slangene. Om det har noen praktisk betydning vet jeg ikke, men det gir meg ro i sjelen. Skal ikke undervurdere dét.

Hva som er best måte å gjøre det på vet jeg ikke, men slik gjør jeg det:
1. Koble øl-slange på fatet
2. Purger den litt
3. Kobler gass-slangen på fatet og purger den litt
4. Dytter gass-slangen inn der hvor gjærlåsen vanligvis er
5. Dytter øl-slangen inn på krana og starter fylling

Merk at dersom du bruker en gjæringsbøtte så har kranen et lite hull i den røde delen. Da kan du purge slangen via den hvis du vil. Gassen går da ut via det lille hullet når kranen er lukket. Hvis det ga mening..
 
Jeg liker å purge slangene (både gass og øl) med trykket fra fatet. Altså jeg kobler de på fatet først og blåser ut litt CO2 gjennom slangene. Om det har noen praktisk betydning vet jeg ikke, men det gir meg ro i sjelen. Skal ikke undervurdere dét.

Hva som er best måte å gjøre det på vet jeg ikke, men slik gjør jeg det:
1. Koble øl-slange på fatet
2. Purger den litt
3. Kobler gass-slangen på fatet og purger den litt
4. Dytter gass-slangen inn der hvor gjærlåsen vanligvis er
5. Dytter øl-slangen inn på krana og starter fylling

Merk at dersom du bruker en gjæringsbøtte så har kranen et lite hull i den røde delen. Da kan du purge slangen via den hvis du vil. Gassen går da ut via det lille hullet når kranen er lukket. Hvis det ga mening..
Enig med Espen her (tror jeg, det er tidlig enda). Siden det er overtrykk i fatet når du starter er det lurt å få slippi ut litt trykk før du kobler slangene til gjæringskaret, ihvertfall den som skal til toppen der det ikke er noen ventilasjon, ellers popper lokket (på et vanlig gjæringskar, veit ikke hva som skjer på en sånn flat bottom).
 
Enig med Espen her (tror jeg, det er tidlig enda). Siden det er overtrykk i fatet når du starter er det lurt å få slippi ut litt trykk før du kobler slangene til gjæringskaret, ihvertfall den som skal til toppen der det ikke er noen ventilasjon, ellers popper lokket (på et vanlig gjæringskar, veit ikke hva som skjer på en sånn flat bottom).
Lokket er skrudd på, så det går ingensteds. Tipper en eller annen del av karet (krana kanskje?) blir misfornøyd med trykk. Tenker å sørge for at krana er åpen før jeg plugger i CO2 på toppen.
 
Totalt forskjellig gjæring på to batcher.

Den 30 okt, brygga jeg to like Bohemian Pilsner batcher.
… så de har stått til gjæring i én uke?
Det er kort til å være pils

Det ene ølet har trolig lavere temp og er ikke ferdig
Det andre er ‘ferdig’ gjæret, men trenger tid for opprydding av usmaker som dannes etter den hurtige gjæringen.

La begge stå slik de er i 1-2 uker til.
Ingen grunn til å gjøre tiltak ut over mer tid.

Når jeg tidligere gjærer to kar, borret jeg to hull til pc-vifter i plata det stod på. De blåste hver sin veg for sirkulasjon. Det hjelper, men kjøleelementet er ofte øverst og gir direkte ‘stråle’ kjøling. Jeg gikk siden over til en 50L for store batcher.
 
Lokket er skrudd på, så det går ingensteds. Tipper en eller annen del av karet (krana kanskje?) blir misfornøyd med trykk. Tenker å sørge for at krana er åpen før jeg plugger i CO2 på toppen.
Den slangen på krana hopper lett av om det er trykk. Er stor forskjell på gripeevne på slangene på slangenipler. Uansett ikke beregnet for overføring med trykk. Jeg ville definitivt ha ventilert ut overtrykk fra fatet.

Boblene er ganske sikkert CO2 som løses opp. Hvis det er lekkasje så skal du se bobler langs tuten på krana.
 
Jeg har nå funnet ut av hvilken dings jeg mangler for å få til overføring i en lukket sløyfe, altså:

- Ball lock på øl ut-post på fat med slange til krana på gjæringskaret
- Ball lock på CO2 inn-post med slange til hullet for gjærlåsen på gjæringskaret

Så til spørsmålene: I hvilken rekkefølge bør jeg koble opp? Idet jeg klikker på CO2-posten så begynner fatet å lekke CO2. Så jeg innbiller meg at det bør foregå sånn:

1. Koble slange på gjæringskar
2. Dytt på ball lock til slangen er fylt med øl
3. Klikk ball lock på øl ut
4. Sett slange i gjærlås-hull
5. Klikk slange på CO2 inn

Nå skal i teorien "ølet flyte", men om ikke kan jeg hjelpe det igang ved å dra litt i trykkventilen på fatet. Høres dette greit ut?

Så til neste spørsmål: Purger dere slangene før dere setter igang? Vil det være til hjelp med en stengeventil (https://www.olbrygging.no/kegland/101418/stengeventil-8mm-5-16-duotight-hurtigkobling) på CO2-linja, sånn at jeg kan koble opp alt og bare skru på denne når jeg er klar? Virker egentlig overflødig?
Gjør det enklere
Siden du har kran på flatbottom, trenger du ikke trykk - kun tyngdekraft.

Koble på begge slangene på gjæringskaret.
Åpne kran og tøm o2 ut av slangen i et glass ved å trykke inn ventilpinnen i ballocken.
Tøm ut nesten alt trykk fra Corny fatet
Koble på gass på fatet slik at trykket utjevnes mellom kar og fat
Til slutt - og det må være helt til slutt - kobler du øl på fatet.

Fix ferdig :cool:
 
Gjør det enklere
Siden du har kran på flatbottom, trenger du ikke trykk - kun tyngdekraft.

Koble på begge slangene på gjæringskaret.
Åpne kran og tøm o2 ut av slangen i et glass ved å trykke inn ventilpinnen i ballocken.
Tøm ut nesten alt trykk fra Corny fatet
Koble på gass på fatet slik at trykket utjevnes mellom kar og fat
Til slutt - og det må være helt til slutt - kobler du øl på fatet.

Fix ferdig :cool:
Tyngdekraften er bryggerens beste venn:): https://en.wikipedia.org/wiki/Tower_brewery

Hørte nettopp Bamforth jamre seg over et bryggeri han hadde jobba ved i sine yngre år, der alt var horisontalt. Det var ikke etter hans hjerte, nei. (Siste Beersmith-podcasten.)

Så skal det sies at tyngdekraften ikke nødvendigvis er ølhundens beste venn:(.
 
Gjør det enklere
Siden du har kran på flatbottom, trenger du ikke trykk - kun tyngdekraft.

Koble på begge slangene på gjæringskaret.
Åpne kran og tøm o2 ut av slangen i et glass ved å trykke inn ventilpinnen i ballocken.
Tøm ut nesten alt trykk fra Corny fatet
Koble på gass på fatet slik at trykket utjevnes mellom kar og fat
Til slutt - og det må være helt til slutt - kobler du øl på fatet.

Fix ferdig :cool:
Jeg hadde ikke tenkt til å bruke trykk. Poenget med slangen fra fatets CO2 inn til gjæringslås-hullet er bare å sørge for at karet etterfylles av CO2, ikke luft.

Er det så mye trykk på fatet? Jeg dytter ut starsan med CO2, men gir meg når starsanen er ute. Snur fatet opp ned og drar i trykkventilen for å få ut de siste dråpene.
 
Jeg hadde ikke tenkt til å bruke trykk. Poenget med slangen fra fatets CO2 inn til gjæringslås-hullet er bare å sørge for at karet etterfylles av CO2, ikke luft.

Er det så mye trykk på fatet? Jeg dytter ut starsan med CO2, men gir meg når starsanen er ute. Snur fatet opp ned og drar i trykkventilen for å få ut de siste dråpene.
Som jeg skrev - koble først til begge slangene på gjæringskaret, så jeg er enig i at retur co2 er enkelt og fornuftig.
Jeg ville tatt ditt pkt 3 til slutt
 
… så de har stått til gjæring i én uke?
Det er kort til å være pils

Det ene ølet har trolig lavere temp og er ikke ferdig
Det andre er ‘ferdig’ gjæret, men trenger tid for opprydding av usmaker som dannes etter den hurtige gjæringen.

La begge stå slik de er i 1-2 uker til.
Ingen grunn til å gjøre tiltak ut over mer tid.

Når jeg tidligere gjærer to kar, borret jeg to hull til pc-vifter i plata det stod på. De blåste hver sin veg for sirkulasjon. Det hjelper, men kjøleelementet er ofte øverst og gir direkte ‘stråle’ kjøling. Jeg gikk siden over til en 50L for store batcher.
Ja jeg justerte temp til 19 gr i går. Den er på tur dit den skal nå så jeg lar dem heller stå ett døgn til på 19 gr

Ska jammen ta opp det tipset med PC vifter. Trur jeg har minst 3 stk liggende ett lurt sted. Må bare finne det rette lure stedet :D
 
Opskrifta her.
Jeg er åpen for endringer om noen har forslag
Du har helt rett at det er det som står i oppskriften deres...
I oppskriften står at at du etter 7 dager skal sette den på coldcrash. Der skal den stå i ytterligere 7 dager på 5 graderC.
Totalt 14 dager
Jeg ser at alle pilsoppskriftene til Ølbrygging på BrewFather har det samme regimet.
Det ser merkelig ut for meg...
1762432822194.png
 
Tilbake
Topp