WLP029

TazzaT kan ha rett. Du kan ha truffet en dårlig flaske. Dersom neste også er flat, mål SG. Dersom SG nå er høyere enn FG ved flasking, rist opp gjæren fra bunn og sett i romtemperatur til dagen før festen. Lykke til
Vil det ikke da være en risiko for å få tilført svovelsmak?
 
Mwn forøvrig litt snålt at den skal gi svovelsmak hvis ikke kaldlagret i flaska? Alt blir jo fanget i flaska? Korken er jo tett.
 
Min kølsch måtte stå i drøye 3 uker i romtemp før den hadde tilstrekkelig kullsyre. Tips 1: Tapp alltid opp en halvliters plastflaske, klem den litt sammen og kork. Når denne er steinhard er karboneringen i alle fall langt på vei ferdig. Tips 2: Når du ut i fra tips 1 begynner å anta at karbonering er ferdig kjøl ned 1-2 flasker og test. Er du ikke fornøyd lar du de stå lengre.
 
Min kølsch måtte stå i drøye 3 uker i romtemp før den hadde tilstrekkelig kullsyre. Tips 1: Tapp alltid opp en halvliters plastflaske, klem den litt sammen og kork. Når denne er steinhard er karboneringen i alle fall langt på vei ferdig. Tips 2: Når du ut i fra tips 1 begynner å anta at karbonering er ferdig kjøl ned 1-2 flasker og test. Er du ikke fornøyd lar du de stå lengre.
Takker for gode råd. Plastflaske var lurt skal huske dette til neste brygg.
 
Tar sjangsen på å sette flaskene på 23-24 grader og snur dem daglig i noen dager. Håper jeg unngår svovel smaken....
 
Hva tror du om gjæren. Om godt blandet sukkerlake ikke gir kullsyre kan det være at :
1. Stått for lenge til gjæring og det er lite aktiv gjær til å lage CO2
2. Dårlig gjærhelse
3. Du har bommet på utregning av sukker.
I en og to vil karbonering ta lenger tid enn forventet, i tilfelle tre...sorry mack
 
Hva tror du om gjæren. Om godt blandet sukkerlake ikke gir kullsyre kan det være at :
1. Stått for lenge til gjæring og det er lite aktiv gjær til å lage CO2
2. Dårlig gjærhelse
3. Du har bommet på utregning av sukker.
I en og to vil karbonering ta lenger tid enn forventet, i tilfelle tre...sorry mack
Håper på 1, eller 2 da;-) har flyttet fra kjøleskap til godt temperert rom nå. 25 grader. Hvis det er liv igjen i gjæra, bør det vel ta seg opp i løpet av noen dager. Krysser fingre, og håper på det beste.
 
Håper på 1, eller 2 da;-) har flyttet fra kjøleskap til godt temperert rom nå. 25 grader. Hvis det er liv igjen i gjæra, bør det vel ta seg opp i løpet av noen dager. Krysser fingre, og håper på det beste.
I tilfelle nr 3 kan du koke sukkerlake, beregne hvor mange ml av laken du trenger for å få gitt mengde sukker, og så dosere i hver enkelt flaske med en sprøyte. Jobbigt, ja, men da kan du få kullsyre i alle fall :)
 
Hei! Drar opp igjen denne litt. Skal brygge 25 liter kølsch av 1 rør WLP029. Hvor stor starter trenger jeg? Hvor mye spraymalt?
 
2l starter på et ferskt rør til en 10l batch høres ut som en overdrivelse. Du klarer deg lenge med å tilsette ett rør uten starter. Som nevnt over her er disse kalkulatorene beregnet på gjenbruk av gjær, og det er noe helt annet enn gjær dyrket opp i sterilt vekstmedium. Ved gjenbruk ønsker du å ta i litt for å kompensere for det faktum at det vil bli kontaminering av mikroorganismer, og du vil konkurrere dem ut for å sikre kvaliteten på brygget.
White skriver på sine pakker at en pakke gjærer ut 25l vørter opp til 1,070. Over det eller etter merket holdbarhet kan du vurdere å lage starter. Ikke påkrevet, men vurdere.
Var innom på bryggselv i Larvik og kjøpte gjær, og pratet litt rundt det. Fikk vite at de en gang fikk en forsendelse fra USA som ble forsinket, og var blitt liggende i romtemperatur i en uke før mottak. Prøver av partiet ble sendt til Ringnes sin lab, og White sin lab i København. Viability var da på 99%. To måneder senere ble de testet igjen, viability var da på 95%. Dette var altså "mishandlet" gjær. Når White leverer pakker med minimum 100 mrd celler, og de holder seg så godt ser du at de utgangstallene kalkulatorene antar er langt under reelt innhold, og det gir en overpitch når man starter med fersk gjær.
Overpitch er heller ikke bra av hensyn til det resulterende brygget.
Lagde en hefeweissen i sommer, 25l med OG 1,044, tilsatte ett rør WLP380 uten starter, ble helt utmerket. Attenuerte helt utmerket, smaker fortreffelig.
Jeg ville i allefall ikke laget starter på den lille kølschbatchen der.
 
Tilbake
Topp