2l starter på et ferskt rør til en 10l batch høres ut som en overdrivelse. Du klarer deg lenge med å tilsette ett rør uten starter. Som nevnt over her er disse kalkulatorene beregnet på gjenbruk av gjær, og det er noe helt annet enn gjær dyrket opp i sterilt vekstmedium. Ved gjenbruk ønsker du å ta i litt for å kompensere for det faktum at det vil bli kontaminering av mikroorganismer, og du vil konkurrere dem ut for å sikre kvaliteten på brygget.
White skriver på sine pakker at en pakke gjærer ut 25l vørter opp til 1,070. Over det eller etter merket holdbarhet kan du vurdere å lage starter. Ikke påkrevet, men vurdere.
Var innom på bryggselv i Larvik og kjøpte gjær, og pratet litt rundt det. Fikk vite at de en gang fikk en forsendelse fra USA som ble forsinket, og var blitt liggende i romtemperatur i en uke før mottak. Prøver av partiet ble sendt til Ringnes sin lab, og White sin lab i København. Viability var da på 99%. To måneder senere ble de testet igjen, viability var da på 95%. Dette var altså "mishandlet" gjær. Når White leverer pakker med minimum 100 mrd celler, og de holder seg så godt ser du at de utgangstallene kalkulatorene antar er langt under reelt innhold, og det gir en overpitch når man starter med fersk gjær.
Overpitch er heller ikke bra av hensyn til det resulterende brygget.
Lagde en hefeweissen i sommer, 25l med OG 1,044, tilsatte ett rør WLP380 uten starter, ble helt utmerket. Attenuerte helt utmerket, smaker fortreffelig.
Jeg ville i allefall ikke laget starter på den lille kølschbatchen der.