Holmentoppen
Norbrygg-medlem
Min erfaring er at det virker helt utrolig bra fra 15 og helt til nedkjøling (har glemt å tilsette tidligere et par ganger).Tilsetning 15 minutter før kokeslutt er det vanlige rådet for bruk av karragenan, ja. Men jeg leste en forskningsrapport, som jeg dessverre ikke har klart å finne igjen, som sier at det er for tidlig, og at det reduserer effekten kraftig. Jeg mener de anbefalte 5 minutter. Jeg bruker 7-8 minutter nå, som et slags kompromiss.
Jeg googlet litt igjen nå, og jeg finner stadig ikke den artikkelen jeg leste, men jeg fant en annen der det samme sies: https://bsgcraftbrewing.com/Resourc...cesses_and_Techniques/ClearBeerTechnology.pdf
Videre fant jeg i alle fall en produsent som anbefaler 5 minutter: http://www.gusmerbeer.com/catalog/kick-carrageenan/kick-carrageenan-t-tablets/
Jeg mener at det har hjulpet virkelig merkbart på klarheten i ølet mitt å flytte tilsettingstidspunktet. Det var en annen her på forumet som hadde samme erfaringen, men jeg husker ikke nå hvem det var.